TREBA ZNATI

Koje su najprikladnije završne obrade za drvo? Lak, impregnacija, ulje ili vosak

 Unsplash
Bez odgovarajuće završne obrade, drvo se može osušiti, popucati, izgubiti prirodni ton i propasti

Posljednjih godina velika se pozornost pridaje drvenim konstrukcijama. Budući da je održiv i obnovljiv materijal, koji tijekom svog rasta hvata ogromnu količinu ugljika, inovacije vezane uz ovaj materijal omogućile su sve bolje i više konstrukcije. Međutim, kada govorimo o drvu, pristupamo golemoj raznolikosti vrsta, s različitim snagama, nijansama, potencijalima, ograničenjima i preporučenom upotrebom. Iako postoje izuzetno tvrda i teška drva, čija je čvrstoća usporediva s betonom, postoje i druga meka drva koja su prikladna za druge namjene.

image
Unsplash

U svakom slučaju, kao prirodni materijal, drvo je porozno i prilagođava se temperaturnim i vlažnim uvjetima okoline u kojoj je umetnuto, sposobno je apsorbirati sve što dotakne, poput ulja, prljavštine i kemikalija. Bez odgovarajuće završne obrade, drvo se može osušiti, popucati, izgubiti prirodni ton i propasti. Ako je izloženo naglim promjenama, kao što su razdoblja visoke vlažnosti i suše, može doći do truljenja.

Iako smo svjesni da je održavanje od vitalnog značaja za pravilno funkcioniranje svih vrsta zgrada, kada je riječ o drvu, to je još važnije. Prikladna završna obrada sprječava naglo propadanje drva, povećavajući njegov vijek trajanja i pokazujući njegove prirodne karakteristike. Dostupnost i uvjeti koji se koriste za svaku vrstu završne obrade mogu se razlikovati ovisno o zemlji. U nastavku smo sastavili najčešće korištene završne obrade danas, predstavljajući njihove glavne karakteristike i namjene:

image
Unsplash

Lakovi

Riječ lak se često koristi za širok raspon završnih obrada drva. Lakovi stvaraju proziran sloj, poput filma na nanesenoj površini, koji prekriva pore drva, ističući njegove žilice i prirodne boje. Riječ je o proizvodu na bazi ulja i sintetičkih smola. Na tržištu postoji nekoliko vrsta, kao što su morski lak i poliuretan, koji su vrlo otporni na vodu i vlagu. Postoje lakovi sa zaštitom od ultraljubičastih zraka, vrlo korisni za vanjske strukture. Druge vrste omogućuju promjenu tona drveta pomoću boja.

Lakovi su prilično svestrani i naširoko se koriste u fasadama, konstrukcijama, okvirima i unutarnjim dijelovima. Kada se sloj laka počne ljuštiti s drveta, ostavljajući ga nezaštićenim, komad se mora ponovno brusiti i lakirati.

Impregnacije

Impregnanti djeluju malo drugačije. Za razliku od laka, oni prodiru u drvo i ostavljaju im pore otvorene, njeguju njihova vlakna i omogućuju drvu da "diše". To daje prirodniji izgled njihovim žilama, posebno na dodir, ali čak i u svojoj najprozirnijoj verziji, na kraju su iapk malo vidljivi. Budući da prožima drvo, to je završni sloj koji ga čini iznimno vodootpornim. Lako se nanosi i održava, impregnacija se ne skida jer se upija u drvo i ne stvara sloj zaštitnog filma. Njihova uporaba je slična lakovima, a također se široko koristi u krovovima.

image
Unsplash

Ulja

Uljne završne obrade vrlo su popularne među stolarima, jer imaju tendenciju da jako dobro istaknu karakter drva, bez promjene njegove boje i teksture. Napravljeni od prirodnih proizvoda, prilično se lako nanose i održavaju. Oni prate prirodno kretanje drva, hidratizirajući ga i čineći vodonepropusnim. S druge strane, nije završni premaz otporan na vremenske utjecaje kao prethodni, potrebno ga je periodično nanositi. Iako su najčešća ulja lanena i tungova, postoji mogućnost korištenja 'sirovog' ili polimeriziranog ulja, koje se podvrgava toplinskoj obradi kako bi postalo otpornije na vrijeme i ubrzalo vrijeme sušenja.

Općenito, ulja se koriste uglavnom u područjima s malom izloženošću suncu i kiši, ali se mogu koristiti i za zaštitu pribora za kuhanje. U tim slučajevima preporuča se korištenje mineralnih ulja.

Šelak

Šelak je prirodna završnica koju luči kukac Kerria lacca, vrsta buba koja se nalazi u šumama Indije i Tajlanda. Kao lak, šelak se brzo suši, stvarajući čvrst, jak i fleksibilan film, što je korisno za lakiranje podova i namještaja. Danas se rijetko koristi jer nije jako otporan na vodu i alkohol. Obično se kupuje u malim komadima koji se prije upotrebe razrijede alkoholom. Unatoč tome, postoje stolari koji koriste šelak za doradu finog namještaja.

image
Unsplash

Vosak

U tekućem, pastoznom ili krutom obliku, voskovi se dobivaju iz raznih mineralnih, biljnih i životinjskih izvora. Najčešći su pčela i carnaúba. Kao završni sloj, voskovi ne prodiru u drvo, već ostaju na njemu, sprječavajući oksidaciju. Vosak, dakle, ako se koristi sam, malo utječe na zaštitu drva. Zanimljivo je da se može nanositi na dijelove koji su već primili nanošenje ulja, dajući površini mekani sjaj i ugodan osjećaj. Treba ga koristiti u područjima koja nisu izložena vremenskim uvjetima.

Važno je napomenuti da kada se govori o mogućnostima završnih obrada od drva, potrebno je razmotriti nekoliko pitanja, posebice buduću uporabu komada, gdje će se ugraditi i njegov očekivani vijek trajanja. A to uključuje i uzimanje u obzir, s vremena na vrijeme, da ne koristite nikakav proizvod za završnu obradu. To je zato što postoje vrste plemenitih drva, teških i tvrdih čija smola sama po sebi stvara prirodnu zaštitu. Postoje i metode gradnje, kao što je acetilirano drvo, koje ne zahtijeva nanošenje završnih slojeva, a čak i tako ima dug vijek trajanja. Isto tako, završni sloj za CLT ploče bit će drugačiji od klupe u parku ili komada namještaja za unutarnje okruženje. Bitno je da prilikom specificiranja imate poznavanje mogućnosti vrste i funkcije komada, kako bi za svaku situaciju pronašli najprikladnije rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 02:24