NEKA PRAVILA POSTOJE S RAZLOGOM

Koliko često trebamo mijenjati ove stvari u dnevnom boravku?

Koliko dugo imate zavjese? A kauč?

Jeste li razmišljali o tome koliko često bismo trebali mijenjati elemente u domu koje kupujemo da nam potraju godinama? Naravno, neke stvari možete odbaciti tek kada zaista dođu do stanja u kojemu se više ne mogu popraviti, dok druge ipak imaju svoj rok trajanja.

U nastavku vam donosimo savjete za nekoliko elemenata u vašem dnevnom boravku za koje je dobro znati kada je vrijeme za promjenu.

Kauč

Ako ste uzeli kauč koji je srednje kvalitete i niskog ili srednjeg cjenovnog ranga, vjerojatno će biti u dobrom stanju čak do sedam godina. Budući da je to komad namještaja koji koristimo svakodnevno, može oslabiti, jastuci mogu izgubiti svoj oblik te tako može prestati služiti svrsi. Ako je kauč kvalitetan, može trajati duplo više, pa čak i dulje od toga. Nakon toga je vrijeme da pripremite budžet za novi kauč, a prema ovoj računici kauč je komad namještaja u koji se isplati uložiti.

Tepih

U kućanstvu koje čine od dvije do četiri osobe prosječan životni vijek tepiha je od tri do pet godina. To je vrijeme kada većina tkanina već postane stara i izlizana. Međutim, i to ovisi o materijalima, tako da svoj tepih možete zadržati i više od pet godina, pogotovo ako o vodite redovitu brigu o njemu.

Ukrasni jastuci

Ukrasni jastuci koji se nalaze na kauču također su predmet koji u neku ruku koristite svaki dan. Ponekad se naslanjate na njih, možda vam služe kao potpora za glavu, a ako imate kućne ljubimce sigurno su i u doticaju s njima. Osim grinja, u jastuk se mogu zavući i mnoge bakterije. Stoga se preporučuje da se ti jastuci mijenjaju svakih šest mjeseci. Međutim, ako ih redovito čistite, mogu potrajati i do više od godinu dana.

Zavjese

Zavjese nemaju rok trajanja, budući da postoji više vrsta tkanine od kojih se rade. Na vama je kada ćete odlučiti da je njihov životni vijek završio. To je najčešće kada im boja već izblijedi, a tkanina počinje slabjeti. Zavjese zapravo mogu potrajati godinama, a kako biste ih imali što dulje savjetuje se da imate nekoliko parova koje ćete redovito mijenjati.

Izvor: idealhome

Foto: Very

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:16