Znate li što je water glassing? To je metoda konzerviranja svježih, čistih, ali neopranih jaja koja se uranjaju u otopinu za konzerviranje na bazi hidrata kalcijevog hidroksida. Ta se tvar u Americi i Velikoj Britaniji naziva vapno za kiseljenje te se može pronaći u obliku bijelog praha koji se često koristi u prehrambenoj i vrtlarskoj industriji.
Riječ je zapravo o tehnici koja vuče svoje korijene još iz 19. stoljeća, kada se koristila otopina natrijeva silikata. Danas se pak koristi otopina na bazi hidrata kalcijevog hidroksida, dok se kao zamjena može koristiti i kalcijev karbonat, odnosno gašeno vapno. Dakle, odabrana tvar miješa se s vodom, a zatim se u staklenku uranjaju jaja te skladište na sobnoj temperaturi. Mješavina "zatvara" ljusku jajeta, sprečava ulazak bakterija i produljuje rok trajanja.
Ova metoda sve je popularnija na društvenim mrežama, a najčešće ju koriste farmeri i uzgajivači koji imaju kokoši, a koji tvrde da ovako konzervirana jaja ostaju svježa i ne gube hranjive tvari čak 18 do 24 mjeseca! No, ova metoda ne funkcionira s jajima kupljenim u trgovinama. Bitno je da se koriste svježe snesena, čista, ali neoprana jaja. Naime, jaja koja kupujemo se peru prije nego završe na policama trgovina, čime im se skida prirodni zaštitni sloj i zbog toga nisu pogodna za čuvanje ovom metodom.
@imfeelingfroggie Replying to @valliesd Eating 6 month old water glassed eggs. #eggs #waterglass #homepreserving #homestead #canning #egghack #selfreliance ♬ original sound - ?ImFeelingFroggie?
TikTokerica iza profila I‘m Feeling Froggie također je ljubitelj ove metode, a kako bi provjerila koliko su dugo jaja konzervirana na ovaj način sigurna za konzumaciju, odlučila je isprobavati ih svakih šest mjeseci. Prva dva koja je izvadila iz staklenke, oprala je, ispekla "na oko" i pojela snimajući se. Pritom je komentirala njihov okus i miris. Sve je, kaže, bilo posve normalno.
"Isprobavat ću ih da vidim koliko mogu trajati, dok ne primijetim neke promjene. Ako ste ikad osjetili miris pokvarenog jaja, znate ćete da je pokvareno. To nije miris koji ćete zaboraviti", rekla je.
Njezini pratitelji "navalili" su s pitanjima te je stoga snimila još pokoji video kako bi odgovorila na njih i pojasnila detalje oko ove metode. Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti...
@imfeelingfroggie Water Glassing Q&A #waterglass #eggs #fyp #sustainability #foodpreservation #selfsufficient #homestead #canning #egghack #homepreserving #selfreliance ♬ original sound - ?ImFeelingFroggie?
Ona po litri vode stavlja 30 grama vapna za kiseljenje, a svježa jaja uranja pomoću žlice kako se ne bi oštetila. Staklenku nikad ne puni do vrha nego ostavlja prostor ne bi li primijetila koje pokvareno jaje kako pluta na površini. Napominje da sva jaja moraju biti oneštećena jer ako je samo jedno napuklo mora se baciti sav sadržaj staklenke.
Za ovu metodu potrebno je koristiti svježa jaja s farme, a važno je da se jaja pokupe prije nego ih kokoši prekriju kakicom. Ako je to toga već došlo jaja se ne smiju prati, nego očistiti pomoću četke. Ako je neko jaje toliko prekriveno kakicom, savjetuje, radije ga operite, stavite u hladnjak te prvog iskoristite. Ukoliko se jaja vade ih staklenke, moraju se ohladiti u hladnjaku te iskoristiti u roku od šest tjedana.
Na pitanje zašto to radi, spremno je odgovorila da zahvaljujući ovoj metodi ne mora jaja plaćati 4, 5, 6, 7 ili više dolara - u komentarima se čak navodilo i 11 dolara.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....