ZAPANJUJUĆE!

Koliko je majoneza korisna u domu, ne biste vjerovali! Ovo je popis problema koje rješava

 SAY-CHEESE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Najviše nas veseli kada otkrijemo bezbroj novih primjena namirnica koje već imamo u kući, a koje možemo iskoristiti i za čišćenje

Tako smo se posebno oduševili kada smo pronašli ove iznenađujuće trikove s majonezom koje već danas možete primijeniti kako biste ulaštili svoje kuhinjske aparate, nahranili kožu i kosu ili si pak pomogli s malim kućanskim problemima.

image
FILISTIMLYANIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sjaj lišća

Niste vješti u vrtlarenju i zato imate umjetne biljke koje unose malo zelenila u vaš dom? Listovi vaših umjetnih biljaka isti će tren zablistati ako ih ulaštite s malo majoneze. Skinite nakupljenu prašinu s listova, stavite malo majoneze na krpicu i istrljajte površine do visokog sjaja.

image
PEOPLEIMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Žvakaća guma u kosi

U nesretnom slučaju da je vama ili vašem djetetu u kosi završila žvakaća guma, prije nego izvadite škare i počnete rezati pokušajte s malo majoneze. Nanesite majonezu na žvakaću gumu i kosu koja ju okružuje te pokušajte žvakaću nježno skinuti s kose tako što ćete je pogurati prema vrhovima pramena.

image
DENIS VALAKHANOVICH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Skidanje prstena

Malo su vam natekli prsti i sada ne možete skinuti svoj nadraži prsten? Uzmite malo majoneze i namažite njome svoj prst i sam prsten. Pustite da stoji koju minutu i postupno skinite prsten dolje.

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA

Sjaj nehrđajućeg čelika

Na vašim se površinama od nehrđajućeg čelika vidi više otisaka prstiju i mrlja nego sjaja? Uzmite čistu krpicu i stavite malu količinu majoneze na nju te trljajte plohu sve dok mrlje ne nestanu, a vaš čelik ne zablista.

Ostaci naljepnica ... ili ljepilo s računala

Pokušali ste skinuti etiketu s teglice koju želite prenamijeniti, no još vam je uvijek ostalo mnogo zalijepljenog papira koji ne možete skinuti? Prekrijte ostatke debelim slojem majoneze. Pustite da se natapa par minuta kako bi masnoća iz majoneze počela djelovati na ljepilo. Kada se sve dobro natopilo, sastružite ostatak naljepnice sa staklenke prstima ili pomoću spužvice.

image
ANDRII ATANOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Škripave šarke

Škripava vrata ormara ili ormarića svakoga bi izludjela, a za brzinsko podmazivanje i uklanjanje neugodnih zvukova poslužite se upravo majonezom. Premažite šarke majonezom, a potom otvarajte i zatvarajte vrata nekoliko puta kako bi se majoneza uvukla u šarke i podmazala ih. Potom s papirnatim ručnikom ili čistom krpom uklonite višak majoneze.

image
J2R/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ubijanje uši

Djeca su često žrtve ovih dosadnih nametnika pa ako vaš mališan dođe doma s kosom punom ušiju, namažite tjeme slojem majoneze i stavite kapu za tuširanje na glavu i pustite da djeluje preko noći. Ujutro dobro iščešljajte kosu i temeljito je operite.

image
ROBERTPRZYBYSZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Manikura

Ne želite trošiti novac na skupe manikure? Nema problema, možete je odraditi pomoću majoneze. Prije nego što počnete uređivati svoje nokte kod kuće, umočite prste u plitku zdjelicu s majonezom. Ona će omekšati i nahraniti vaše zanoktice, kao i vaše nokte.

image
ANNA-OK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Maska za kožu

Područja grube kože poput peta, koljena ili laktova također možete nahraniti pomoću majoneze. Stavite malo majoneze na odabrano područje i pustite da djeluje 10 minuta. Nakon toga isperite.

image
IRENASTAR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Maska za kosu

Majoneza vam može poslužiti da umirite isušeno tjeme koje vas svrbi. Umasirajte dobru količinu majoneze u svoje tjeme i pustite da djeluje pola sata. Potom isperite šamponom i stavite regenerator kao i inače. Vaš će skalp biti nahranjen i navlažen, a kosa će vam biti sjajna i svilenkasta.

image
URILUX/GETTY IMAGES

Tragovi pastela na zidu

Svaki se roditelj barem jednom susreo sa šarenim tragovima pastela na svom zidu. Prstom nanesite sloj majoneze na trag od pastele i pustite da djeluje 10-15 minuta. Potom obrišite i trag i majonezu čistom krpom.

image
KAZMULKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tragovi od vode

Na vašem se drvenom pokućstvu nakupilo dosta tragova vode? Prekrijte svaki trag debelim slojem majoneze i pustite da djeluje čak do 48 sati, pogotovo ako se radi o velikim mrljama. Potom čistom krpom uklonite ostatke majoneze i iznenadit ćete se, krugovi od vode zaista su nestali!

image
ANELA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ulaštena srebrnina

Srebrnom nakitu pomoću majoneze možete vratiti stari sjaj! Samo je potrebno sve dobro istrljati i potom obrisati višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 02:38