Zabrinjavajući podaci

Koliko su prosječne kuće u Hrvatskoj daleko od pasivnih, standarda kojemu trebamo težiti?

Aquarea TCAP
 PANASONIC/
Dizalice topline su jedan od ključnih uređaja pasivnih kuća jer se koriste za grijanje i hlađenje te za pripremu potrošne tople vode

Crveno upozorenje za čovječanstvo. Tako je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao izvješće o klimatskim promjenama objavljeno početkom kolovoza ove godine.

Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva prije nego unište naš planet", rekao je Guterres. "Zvona za uzbunu su zaglušujuća."

Radi se o izvješću Međuvladina panel o klimatskim promjenama (IPCC) i Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u kojem su upozorili da su razine stakleničkih plinova u atmosferi već sada dovoljno visoke da će u narednim desetljećima, ako ne i stoljećima, uzrokovati klimatske probleme.

image
Dizalice topline jedan su od ključnih uređaja pasivnih kuća
PANASONIC/

Upozorenje IPCC-a posljednje je u nizu upozorenja koja znanstvena zajednica uputila svjetskim liderima, što u politici, što u poslovnom svijetu, ali i svim drugim ljudima. Brojni su protokoli i sporazumi potpisani od osnivanja IPCC-a do danas - od Protokola iz Kyota koji je potpisan 1997., a koji je stupio na snagu 2005. godine, do Pariškog sporazuma koji je usvojen 2015. godine. Upozorenjima, protokolima i sporazumima nastojalo se ukazati na štetnost fosilnih goriva i potrebu da se od njih odmaknemo i okrenemo obnovljivim izvorima energije koji su oko nas.

Iako su spomenute ideje za redukciju i eliminaciju upotrebe fosilnih goriva globalnog karaktera, po pitanju prevencije klimatskih promjena može se djelovati i lokalno, i to gradnjom energetski učinkovitih stambenih i radnih prostora, tzv. pasivnih kuća (njem. passivhaus).

image
Pasivna kuća
PANASONIC/

Koncept pasivnih kuća, koji je kasnije pretvoren u standard kojeg se treba držati kako bi se neki objekt smatrao pasivnim, rođen je u svibnju 1988. godine tijekom razgovora Boa Adamsona sa Sveučilišta Lund u Švedskoj i Wolfganga Feista s Instituta za stanovanje i okoliš u njemačkom gradu Darmstadtu. Obilježja pasivnih objekata kodificirana su kroz istraživačke projekte koji su poduzeti nakon razgovora Lunda i Feista, a danas o standardima pasivnih kuća brine Instituta za pasivne kuće (PHI) koji je 1996. godine osnovan u Darmstadtu.

Da bi se neki objekt smatrao pasivnim, ne smije za grijanje na godišnjoj razini trošiti više od 15 kilovatnih sati po metru kvadratnom (kWh/m2). Usporedbe radi, "obične" kuće u Hrvatskoj na grijanje na godišnjoj bazi troše između 80 i 100 kWh/m2. Uz to, ukupna količina energije koja se koristi za sve potrebe kućanstva - grijanje prostora, grijanje vode i struju - ne smije prekoračiti 60 kWh/m2, broj izmjena zraka u objektu ne smije biti veći od 0,6 po satu pri tlaku od 50 Paskala i temperatura u svim prostorijama tijekom ljeta i zimi mora biti ugodnih 25 stupnjeva Celzija.

image
O standardima pasivnih kuća brine Instituta za pasivne kuće (PHI)
DOWNLOAD IT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ti se standardi postižu toplinskim izoliranjem kuće, osiguravanjem da iz kuće ne istječe zrak, optimizacijom veličine prozora i okretanjem prema jugu kako bi se maksimizirao dotok topline, sadnjom vegetacije na sjevernoj strani kuće, izbjegavanjem toplinskih mostova (područja povećanog toplinskog toka), učinkovitom mehaničkom ventilacijom, učinkovitim sustavom za povrat topline te upotrebom dizalica topline (koristi se i termin toplinska pumpa).

Upravo su dizalice topline jedan od ključnih uređaja pasivnih kuća jer se koriste za grijanje i hlađenje te za pripremu potrošne tople vode, a česta su pojava i u sustavima klimatizacije u zgradama i industrijskim kompleksima. Dizalice rade tako što omogućuju izmjenu topline između dvaju toplinskih spremnika, i to tako što toplinu prenose iz spremnika niže temperature u onaj više. Njihova najveća prednost je što su učinkovite i ekološki "čiste", odnosno ne proizvode štetne plinove. Tomu je tako jer dizalice koriste energiju iz okoliša, energiju koja je uvijek dostupna i neiscrpna, a mogu je crpiti iz tla, vode i zraka.

image
Dizalice topline pripremaju i potrošnu toplu vodu
LAYLABIRD/GETTY IMAGES

Tvrtka Panasonic Heating & Cooling Solutions svoj je asortiman dizalica topline zrak-voda Aquarea u veljači 2021. godine proširio uvođenjem visokoučinkovitog sustava T-CAP Mono-bloc J Generation s R32 rashladni medij koji hladi, grije i proizvodi toplu vodu.

T-CAP Mono-bloc posebno je pogodan za projekte rekonstrukcije jer lako može zamijeniti tradicionalne plinske ili uljne bojlere i može se lako povezati s novim sustavima podnog grijanja, radijatorima ili ventilatorskim konvektorima. Ova se serija odlikuje visokom energetskom učinkovitošću, razvrstana je u razred A+++ na 35 ºC i A++ na 55 ºC te ima povećan sezonski koeficijent učinkovitosti i kapacitet hlađenja. Sustav može raditi pod visokim tlakom i postići temperaturu polaza vode od 65 ºC.

image
Dizalice topline jedan su od ključnih uređaja pasivnih kuća
PANASONIC/

Rashladni sustav koji uključuje R32 rashladni medij, vrlo niskog potencijala globalnog zatopljenja, smješten je unutar vanjske jedinice, stoga nema potrebe za vođenjem brige o količini rashladnog sredstva po prostoriji – unutar stambenog prostora potrebne su samo vodovodne cijevi.

Zahvaljujući Panasonicovoj tehnologiji dvocijevnog sustava za razmjenu topline u ovom uređaju, T-CAP može zadržati nominalni kapacitet grijanja čak i pri niskim vanjskim temperaturama do -20 ºC, što ga čini konkurentnim i u odnosu na toplinske pumpe većeg kapaciteta i omogućava korisnicima znatnu uštedu u pogledu kupovne cijene i tekućih troškova.

Sustav također uključuje magnetni filtar novog dizajna, s ugrađenim magnetom, koji omogućava filtriranje i uklanjanje metalne prašine, čime sprječava kvar pumpe i omogućava jednostavno održavanje.

image
Aquarea TCAP
PANASONIC/

Sustav je također kompatibilan sa sustavom Aquarea Smart Cloud, koji omogućuje krajnjim korisnicima daljinsko upravljanje cijelim rasponom funkcija grijanja i hlađenja, uključujući praćenje potrošnje energije, koje omogućuje uštedu i u energetskom i financijskom smislu. Nadalje, uz Aquarea Smart Cloud korisnici mogu koristiti program pametne tehnologije IFTTT, što označava jednostavni proces „Ako se dogodi ovo, učini ono.“ (na engleskom jeziku: If This, Then That.) Ta napredna tehnologija omogućava korisnicima automatsko pokretanje radnji za Aquarea sustave na temelju drugih aplikacija, web servisa ili uređaja te omogućava još brži pristup za upravljanje pametnom kućom – dodirom jedne tipke ili glasovnim upravljanjem.

image
Pasivna kuća
PANASONIC/

Nadalje, sustav se može povezati s Aquarea Service Cloud radi pojednostavljenja daljinskog pristupa. To omogućava instalaterima daljinski pristup sustavima za grijanje i hlađenje korisnika, što doprinosi zadovoljstvu i sigurnosti korisnika skraćivanjem vremena odziva s obzirom na to da instalateri mogu raditi s bilo kojeg mjesta, time štedeći vrijeme i novac.

PHI je u ožujku 2021. Panasonicove dizalice topline zrak-voda Aquarea All-in-One Compact i Bi-Bloc te ventilacijski sustav za povrat topline Heat Recovery Ventilation Unit certificirao kao komponente za pasivne kuće.

image
Pasivna kuća
PANASONIC/

- Čast nam je što su proizvodi iz naše napredne serije Aquarea dobili tako važnu certifikaciju. Nastojimo proizvoditi energetski učinkovita rješenja na korist svima te istovremeno osigurati visoku razinu ugode korištenja. Ova certifikacija za komponente pasivne kuće jedan je korak prema našem cilju da pomognemo u kreiranju zgrada gotovo nulte energije (nZEB) - rekao je Darko Plesac, voditelj prodaje za Republiku Hrvatsku.

Aquarea tehnologija pretvara toplinsku energiju iz zraka u toplinu za kućanstvo, smanjujući emisije CO2 i utjecaj na okoliš u odnosu na konvencionalne bojlere i električne grijalice. Panasonic je jedan od malobrojnih proizvođača koji proizvode modele toplinskih pumpi kapaciteta 3 kW, kakve koristi većina pasivnih zgrada jer omogućava uštedu energije i visoku učinkovitost.

Panasonic Aquarea dizalice topline možete kupiti kod ovlaštenog instalatera Panasonic opreme RI Klima Opatija d.o.o.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Panasonicom i RI Klima Opatija d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:32