Kopriva

Biljka koju nikako ne smijete zanemariti

Posebno je vole kišne gliste, poboljšava kvalitetu humusa i preporučuje se njezino stavljanje u kompost (mali savjet: ako imate stanište kopriva, redovito ga održavajte košnjom jer ćete na taj način stalno imati mlade koprive, koje su kvalitetne, a možete ih ujedno rabiti za vlastitu prehranu).

Ljudi često stavljaju malč od svježega otkosa trave, ali morate biti oprezni jer ga nikada ne biste smjeli stavljati u debelom sloju – kosilicom pokošena svježa trava počinje fermentirati ako je stavljena na hrpu. Ako želimo iskoristiti svoju travu u vrtu za malč, potrebno je upotrijebiti kosilicu s nožem i dobro je osušiti. Dan, dva nakon stavljanja takvog malča gredice ugodno mirišu po svježem sijenu. Ako nemate mogućnosti za prirodni malč, možete iskoristiti crnu i bijelu foliju. Naravno, one se moraju postaviti na gredice prije same sadnje biljaka.

Crna folija štiti tlo od isparavanja, zadržava toplinu i biljke postižu brži rast, međutim, folija ima nedostatak, a to je odsutnost organske materije za životinjske zajednice u tlu ispod njih. Prirodni malč je i gnojenje tla, a umjetni materijali to ne čine. Savjetujem vam iskorištavanje svojega organskog materijala koji imate oko sebe te ga pokušajte upotrijebiti sa samoniklim biljem. Svakako usitnite organski materijal koji imate; to će naknadno biti pogodno za malčiranje gredica. Naravno, malčiranje je dobrodošlo i cvjetnim gredicama, a na vama je da odaberete najzgodnije i najpraktičnije rješenje za svoj vrt.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:04