Korisni savjeti

Korisni savjeti: Uređenje potkrovlja

Saznajte kako do vizualno atraktivnog potkrovlja

Postoje razni tipovi potkrovlja te svako od njih nosi nedostatke ili potencijale, zato nema strogih pravila kojih se potrebno držati pri organiziranju i projektiranju. Zapravo, sve ovisi o tome koliko se krov nisko spušta prema podu te kolika je visina ostala u centru prostora te o kojoj se ukupnoj kvadraturi radi. Organiziranjem prostora u više visinskih nivoa dobiva se dodatan iskoristiv prostor. Takva organizacija može izgledati vrlo atraktivno i zanimljivo. Ako je moguće u višim zonama potkrovlja organizirati galeriju, ona može biti odlična spavaonica ili radni prostor. Nadalje, vizualnoj atraktivnosti pridonijet će ostavljanje vidljivih nosivih elemenata konstrukcije krovišta koji se dodatno mogu istaknuti ambijentalnom rasvjetom. Kose površine krova u pravilu je najbolje ostaviti u bijeloj boji, dok se toplina i šarm postižu kombiniranjem različitih materijala i tekstura na podovima i namještaju.

Ormari i spremišta

Zbog izuzetno niskih, ili pak izuzetno visokih zona u potkrovlju, gotovo sav namještaj najbolje je dati izraditi po mjeri. Najčešće su to ormari koji su idealno rješenje za iskorištavanje najnižih dijelova prostora. Ponekad je potrebno takve ormare napraviti u nešto većoj dubini kako bi se omogućio lakši pristup stvarima te time i njihovo lakše korištenje. Nekad nije loše ormare smjestiti u centar prostora uz dimnjak, koji je vrlo čest element u potkrovljima i potrebno je kvalitetno ga uklopiti.

Kuhinja

Smještaj i organizacija kuhinje jedan je od najzahtjevnijih zadataka pri organiziranju potkrovlja. Česti trik koji se koristi jest produbljenje radne ploče. Ako se kuhinja organizira uz vanjski zid koji je u ravnom dijelu visok 100 cm, radnu ploču potrebno je izvesti u dubini 105 cm ili više kako bi se kuhinja zbog kosine krova mogla kvalitetno koristiti. U takvim slučajevima nemoguće je montirati uobičajenu zidnu napu pa predlažem odabir nape koja se ugrađuje u radnu ploču te pri korištenju izlazi iz nje i pare usisava s boka ili iza ploče za kuhanje. Također je nemoguće organizirati klasične viseće ormare. Zbog povećane dubine radne ploče elementi za odlaganje čaša i tanjura mogu se organizirati tako da element “sjedi” na radnoj ploči i diže se do kosine krova. Ako veličina potkrovlja dopušta, jednostavnije i atraktivnije je kuhinju organizirati u centru prostora s atraktivnim otokom s radnom pločom. Takav smještaj ostavlja puno više mogućnosti.

Sjedenje u dnevnom boravku

Pri smještaju trosjeda treba voditi računa o kosinama krova koje mogu smetati pri sjedanju, odnosno dizanju. Najčešće će se leđa trosjeda okrenuti prema niskom vanjskom zidu, ispod kosine, pri čemu će se zbog samog korištenja trosjed možda trebati pomaknuti prema centru prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:04