SOL I LIMUN

Krema za sunčanje je ostavila mrlje na vašoj odjeći? Evo kako ih lako ukloniti

 /SHUTTERSTOCK
Mrlje od krema za sunčanje kombinirane su mrlje, što znači da se sastoje od više vrsta mrlja

Krema za sunčanje može biti bitan dio održavanja zdrave kože, ali ima i svoje nedostatke: sastojci kreme za sunčanje mogu ostaviti ružne mrlje na odjeći, ručnicima za plažu i drugim tkaninama koje je nevjerojatno teško ukloniti.

Mrlje od krema za sunčanje kombinirane su mrlje, što znači da se sastoje od više vrsta mrlja. Krema za sunčanje je kombinacija mrlja sastavljena od ulja i mineralnih spojeva. Avobenzon, sastojak koji se nalazi u većini formula za zaštitu od sunca, glavni je krivac koji uzrokuje mrlje koje je teško ukloniti. Avobenzon, derivat dibenzoil metana djeluje kao sredstvo za zaštitu od sunca tako što apsorbira ultraljubičasto svjetlo. Također ima sklonost oksidaciji u vodi, uzrokujući narančaste mrlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Te mrlje na oko mogu izgledati kao mrlje od hrđe i, u određenom smislu, jesu: Kada se kreme za sunčanje koje sadrže avobenzon pomiješaju s mineralima poput željeza koji se prirodno nalaze u našoj vodi, nastale mrlje imaju sličan sastav kao i mrlje od hrđe. Te mrlje treba tretirati na isti način kao što biste tretirali mrlju od hrđe.

Što izbjegavati kod tretiranja mrlja od kreme za sunčanje

Zbog prirodnog sadržaja minerala u našoj vodi, izbjegavajte namakanje odjeće umrljane kremom za sunčanje kao metode uklanjanja mrlja; dugotrajno izlaganje vodi pogoršat će mrlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Metode za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje

Prepoznavanje prirode mrlja od kreme za sunčanje ključ je za otključavanje tajne njihovog uklanjanja: Mrlje od kreme za sunčanje na odjeći i drugim tkaninama treba tretirati na isti način kao i mrlje od hrđe.

Jedna je mogućnost nanošenje komercijalnog sredstva za uklanjanje mrlja od hrđe na narančaste mrlje od kreme za sunčanje. Postoje komercijalna sredstva za uklanjanje mrlja od hrđe koja su dizajnirana posebno za korištenje na rublju te ona koja su formulirana za uklanjanje mrlja od hrđe s tvrdih površina poput porculana ili željeza, a može se koristiti i na tkaninama.

Drugi, više DIY pristup uklanjanju mrlja od hrđe može se koristiti za tretiranje mrlja je kombinacija soka od limuna, soli i vremena.

Napomena: ove upute su za tkanine koje se mogu sigurno prati u vodi; tkanine koje ne podnose vodu, kao što su rajon, svila ili triacetat, trebaju se dati na kemijsko čišćenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako ukloniti mrlje od kreme za sunčanje pomoću soka od limuna i soli

Kombinacija limunova soka i soli može se koristiti za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje

Što ćete trebati:

Sok od limuna

Sol

Četka za pranje rublja

Korak 1: Isperite mrlju

Isperite zamrljani dio odjeće držeći tkaninu pod hladnom tekućom vodom. Učinite to brzo, izlažući mrlju vodi samo onoliko dugo koliko je potrebno da se područje namoči.

Korak 2: Ravno položite odjeću

Položite odjevni predmet ravno na površinu gdje može stajati, nesmetano, preko noći. Ako je ravna površina metal, drvo ili neki drugi materijal koji se ne smije smočiti, stavite presavijeni ručnik između odjeće i ravne površine.

Korak 3: Nanesite limunov sok i sol

Iscijedite sok od limuna izravno na mrlju tako da se dobro natopi, a zatim naspite hrpu soli na limunov sok.

Ostavite limunov sok i sol da odstoje preko noći, da prodru i razgrade mrlju. Ujutro bacite sol u sudoper ili smeće i operite odjeću kao i obično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 17:56