BLAGDANSKE NEZGODE

Kucnuli ste se prejako čašom ili vam je otpao stakleni ukras s jelke? Evo kako pravilno očistiti razbijeno staklo

 /SHUTTERSTOCK
Nemojte kleknuti na pod kako biste podigli krhotine - mogli biste završiti s ranom na koljenu

Vrijeme blagdana nosi puno veselja, ali i neke sitne nezgode tijekom velikih druženja. U dobrom raspoloženju ste se prejako kucnuli vinskim čašama i one su se razbile? Grana na boru nije izdržala težinu staklene kuglice pa je završila na podu? Dijete je u prolazu zakačilo vazu koja se rasula u bezbroj komada? To su problemi koji morate odmah riješiti. Ništa dobro ne može doći od krhotina stakla na podu, radnoj površini ili tepihu. Ovo nije posao koji se može odgoditi za kasnije. Zato evo savjeta kako sigurno očistiti razbijeno staklo.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, svi osim onoga koji čisti moraju se odmaknuti od mjesta nezgode. Onaj tko čisti treba obuti čvrste cipele sa zatvorenim prstima i staviti zaštitne rukavice rukavice prije nego što počne s postupkom. Kako biste lakše vidjeli odsjaj komadića stakla, uključite što više svjetala. Najbolje je koristiti LED svjetiljku ili svjetiljku na pametnom telefonu kako biste je mogli naginjati po površinama. Staklo će svjetlucati na svjetlu.

image

Staklo nikada ne viste trebali čistiti bez zaštitnih rukavica

/SHUTTERSTOCK

Noseći rukavice, prvo pokupite velike krhotine stakla. Ako nemate rukavice, staklo pokupite kuhinjskim hvataljkama. Nikada nemojte koristiti gole ruke. Krhotine treba staviti u debeli papir ili troslojnu plastičnu vrećicu za odlaganje. Također možete koristiti nekoliko slojeva novina da omotate staklo kako biste spriječili slučajne posjekotine u kanti za smeće.

Nemojte kleknuti na pod kako biste podigli čašu. Mogli biste završiti sa staklom u koljenu. Ako se ne možete lako sagnuti, upotrijebite mali stolčić i sjedite dok podižete čašu.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako se razbijeno staklo zaglavilo u vlaknima tepiha ili presvlaka, upotrijebite četku za ribanje s tvrdim vlaknima da podignete staklo na površinu tkanine prije nego što ga pokušate pomesti ili usisati.

Upotrijebite metlu s tvrdim čekinjama i lopaticu za smeće kako biste pomeli što više krhotina stakla. Koristite kratke, učinkovite poteze kako biste spriječili da se mali komadići rasprše po prostoriji. Ako imate odgovarajuću vrstu usisavača, možete usisati i male komadiće stakla. Bitno je da usisavač ne smije imati mekano savitljivo crijevo koje se može probušiti staklom. Ručni usisavači i usisavači za mokro/suho radnje sigurni su za korištenje. Čak i nakon metenja ili usisavanja, i dalje će biti sitnih krhotina zaglavljenih u vlaknima tepiha, podnim spojevima ili uskim kutovima. Koristeći svjetiljku, vidjet ćete ih kako se zadržavaju samo čekajući golu nogu ili ruku.

Možete složiti tri lista papirnatih ručnika ili salveta u kvadrat. Navlažite ih pa pritisnite na krhotine stakla. Zalijepit će se za papirnati ručnik koji potom odmah bacite. Još jedna dobra metoda je koristiti valjak za dlačice namijenjen za uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca. On ima jače ljepilo i najbolje će pokupiti staklo.

Krhotine stakla mogu se zalijepiti za čekinje vaše metle ili lopatice za smeće. Ako ste u mogućnosti, iznesite ih izvan kuće i dobro isperite vrtnim crijevom iznad kante pa ispustite vodu u odvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:40