
Često nismo svjesni rizika koje određene stvari imaju kada su previše istrošene, a mogu utjecati na naše zdravlje, kako kratkoročno, tako i dugoročno, a osim toga biti štetne za okoliš.
Cintia (@mundosinresiduos) je stručnjakinja za održivi život i upozorava kako bismo smanjili utjecaj toksina u našoj kuhinji.
Stručni trikovi za smanjenje toksina u kuhinji
Cintia je objasnila što je sve promijenila u svom unajmljenom stanu kako bi smanjila potrošnju toksina u svojoj kuhinji. Kaže da, iako nije ništa bacila kako bi osigurala da sve ostane kako je bilo kad ode, odlučila je zamijeniti neko posuđe kako bi smanjila, koliko god je to moguće, utjecaj koji može imati na njezino zdravlje. Evo što ona preporučuje.
Lonci i tave
Zamijenite tave koje su previše oštećene za one od nehrđajućeg čelika, jer su mnogo izdržljivije i zdravije.
Naime, izgrebane tave, osobito one s neljepljivim premazom poput teflona, mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje. Kada se površina tave ošteti, zaštitni sloj se ljušti i može završiti u hrani koju pripremate. Osim što to može promijeniti okus jela, još je važnije da ti sićušni komadići premaza mogu sadržavati toksične spojeve poput PTFE-a i PFOA-e (posebno u starijim tavama), koji su povezani s hormonskim poremećajima, problemima sa štitnjačom, pa čak i povećanim rizikom od nekih vrsta raka.
Također, oštećeni premaz gubi svoju zaštitnu funkciju, pa hrana dolazi u direktan kontakt s osnovnim materijalom tave - često aluminijem - koji može reagirati s određenim vrstama hrane, osobito kiselim sastojcima poput rajčice ili limuna.
Ukratko, kada se tava izgrebe, više nije sigurna ni učinkovita, bolje ju je zamijeniti. Za dugoročno zdravlje i sigurnost, investirajte u kvalitetnije materijale kao što su inox, lijevano željezo, emajl ili keramika, koji nemaju štetne premaze i traju godinama.
Kuhinjski pribor
Zamijenite crno plastično posuđe koje je oštećeno s drugim izrađenim od drveta ili nehrđajućeg čelika. Naravno, prilikom čišćenja drvenih moramo ih pustiti da se dobro osuše prije skladištenja kako bismo spriječili da postanu plodno tlo gdje se pojavljuju mikroorganizmi koji mogu doprinijeti unakrsnoj kontaminaciji u našoj kuhinji.
Daske za rezanje
Zamijenite plastične daske za rezanje drvenim. Opet, moramo dobro paziti na drvo i očistiti ploče nakon svake upotrebe, kako bismo spriječili da se prljavština uvuče u njih. Sodom bikarbonom i limunovim sokom moći ćemo ih bez problema očistiti i slojem maslinovog ulja ispolirati i bit će kao novi.
Spužve za ribanje
"Za čišćenje ne koristim sintetičke spužve za ribanje jer oslobađaju mikroplastiku. Koristim prirodna vlakna poput kokosa ili luffe i koristimo deterdžent koji kupujemo na veliko ili sami izrađujemo", objašnjava Cintia. Osim što su biorazgradivi i mogu se reciklirati, ove spužve za ribanje vrlo su praktične, jer ih možemo koristiti i kao prirodne pilinge ili kružnim pokretima za poticanje cirkulacije, postižući puno zdraviju kožu.
Vrećice čaja
"Promijenili smo vrećice čaja koje također stvaraju mikroplastiku za čaj u rinfuzi i, općenito, pokušavamo sve pohraniti u staklene posude kao što su tupperware, boce ili staklenke koje ponovno koristimo", kaže ona.
Krpe
"Koristimo krpe od prirodnih vlakana poput pamuka i celuloze i tako izbjegavamo sintetičke, izrađene od plastike, a koristimo i prirodne proizvode za čišćenje", pojašnjava.
Ovim promjenama stručnjakinja uvjerava kako ćemo moći znatno smanjiti toksine u našoj kuhinji, iako pojašnjava da: "Ovim vam želim reći da ne biste trebali ‘‘poludjeti‘‘ mijenjajući sve što imate iz dana u dan. Možete napraviti progresivne promjene, a i to je u redu. I ne zaboravite se odgovorno riješiti starog", kaže ona. Kada želimo ulagati u zdravlje, najbolje je to učiniti kupujući kvalitetno posuđe u kojem ćemo kuhati hranu koju svakodnevno jedemo.
Evo još nekoliko načina na koje možete stvari u svojoj kuhinji učiniti sigurnim za zdravlje:
Posuđe
Ako tražite još jednu alternativu klasičnim teflonskim tavama i loncima, razmislite o emajliranom ili keramičkom posuđu. Ne sadrže štetne premaze koji se mogu ljuštiti i završiti u vašem obroku, a pritom ravnomjerno raspoređuju toplinu. Jednostavni su za čišćenje i traju godinama ako se pravilno održavaju.
Folija i papir za pečenje
Iako su praktični, aluminijska folija i klasičan papir za pečenje često sadrže premaze koji mogu ispuštati neželjene tvari kada su izloženi visokim temperaturama. Bolja alternativa su silikonske podloge za pečenje koje se mogu višekratno koristiti, lako prati i ne ispuštaju toksine.
Boce
Ako još uvijek pijete vodu iz plastičnih boca, razmislite o prelasku na staklene boce ili bokale s filtrima. Plastične boce, posebno kada su izložene suncu ili toplini, mogu ispuštati štetne kemikalije poput BPA ili mikroplastike. Voda pohranjena u staklu sigurnija je za zdravlje i ima bolji okus.
Ambalaža
Namirnice koje kupujemo također utječu na razinu toksina u našem domu. Kupnjom na tržnici, izbjegavanjem ambalaže i biranjem organske hrane, smanjujemo količinu plastike, pesticida i kemikalija koje unosimo u organizam. Cintia savjetuje nošenje vlastitih platnenih vrećica, vrećica od mreže i staklenki kako bismo izbjegli nepotrebnu ambalažu.
Ostaci hrane
Plastične posude, pogotovo one stare i izgrebane, mogu s vremenom otpuštati štetne spojeve, osobito ako se u njima pohranjuje vruća hrana. Najbolja zamjena su staklene posude s poklopcem od nehrđajućeg čelika, bambusa ili silikona bez BPA. Također, čuvajte hranu samo onoliko dugo koliko je sigurno, kako biste izbjegli kontaminaciju.
Pranje voća i povrća
Za uklanjanje pesticida s voća i povrća nije potrebno posezati za kupovnim sredstvima za pranje. Mješavina octa i vode ili soda bikarbona odlični su prirodni saveznici. Time ne samo da uklanjate toksine, već i čuvate okoliš.
Komentari
0