jeste li znali?

Leglo bakterija: Evo kako pravilno oprati novo donje rublje, na to obratite posebnu pozornost

 /SHUTTERSTOCK

Često kada kupimo nešto novo jedva čekamo da to obučemo. I dok mnogi priznaju da tek kupljene stvari nose bez da ih prije operi, moramo se zapitati kakva je situacija s donjim rubljem.

Ali postoji razlog zašto biste trebali temeljito oprati donje rublje prije nego što ga obučete, čak i ako je potpuno novo.

Naime, donje rublje jedini je komad odjeće koji je zapravo najviše intiman, pa smo sigurni da vam je u cilju da bude svjež i čist.

Evo nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti prije no što nosite neoprano novo donje rublje:

Možda ga je netko drugi probao

Mnoge trgovine donjeg rublja dopuštaju isprobavanje, ali tražite da ljudi isprobaju gaćice i drugo donje rublje preko vlastitog donjeg rublja ili da koriste higijenski uložak. Ali budimo realni – vjerujete li da svi to rade?

U istraživanjima su donje rublje i čarape općenito bili najkontaminiraniji odjevni predmeti, s najviše bakterija i gljivica.

To znači da vaše novo donje rublje može sadržavati bakterije, gljivice, prljavštinu i druge čestice zarobljene u vlaknima—pa ćete ga htjeti dobro oprati da ih se riješite.

Povrati su još jedna prilika da "novo" donje rublje potencijalno bude kontaminirano, iako neke trgovine mogu koristiti tretmane ozonom za dezinfekciju povrata.

U tkanini mogu biti neke potencijalno iritantne kemikalije

Čak i ako je donje rublje koje ste kupili zatvoreno u plastiku ili dolazi iz internetske trgovine, može sadržavati kemikalije koje bi mogle iritirati vašu kožu — osobito ako ste skloni osjetljivoj koži. (I da, koža dolje je definitivno osjetljiva!)

Kada se odjeća izrađuje, često se tretira kemikalijama koje joj mogu pomoći da preživi proces transporta, a da se ne izgužva. Ali te kemikalije mogu izazvati osip na koži, pa bi pranje prije nošenja bila dobra ideja.

Mogli biste završiti s obojenom kožom

Nova odjeća često može prenijeti višak boje s tkanine na vašu kožu. Ako ga operete prije nego što ga nosite, možete smanjiti količinu boje koja vam je ostala u donjem rublju - i smanjiti mogućnost da ono iznenada, na primjer, poplavi negdje gdje vjerojatno ne želite da bude, piše Alo.

Kako oprati novo donje rublje

Ne trebate koristiti neke intenzivne programe kako biste uklonili sve nečistoće u novom donjem rublju. Pogledajte naljepnicu s uputama za njegu i slijedite njihove prijedloge ili jednostavno slijedite ove savjete:

Odvojite donje rublje od ostatka rublja

Vaše donje rublje previše se lako zakači za patentni zatvarač, gumb ili kukicu - pogotovo ako donje rublje ima delikatne čipkaste ili mrežaste detalje. Razmislite o tome da ga perete potpuno odvojeno od ostatka rublja ili da ga stavite u mrežastu vrećicu za pranje kako biste ga zaštitili od drugih predmeta u pranju.

Koristite blagi deterdžent

Nema potrebe za jakim deterdžentima ili izbjeljivačem. Deterdženti bez mirisa i boja najbolji su ako imate osjetljivu kožu jer će sadržavati manje kemikalija koje bi vas mogle iritirati.

Odlučite se za nježni ciklus pranja ili ručnog pranja

Osjetljive tkanine trebaju malo njege kako bi dulje trajale. Korištenje nježnog ciklusa ili ručno pranje donjeg rublja pomaže produljiti njihov vijek trajanja.

Razmislite o tome da ih sušite vani

Sunčeva svjetlost može pomoći u ubijanju zalutalih bakterija—pa ostavite svoje donje rublje da se suši na otvorenom ako je moguće. Sušenje na zraku također je nježnije za vašu odjeću, tako da sušenje na zraku s pomoću ciklusa nježnog pranja može pomoći da vaše donje rublje duže izgleda novo, piše Real Simple.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 09:04