Tržište nekretnina

Luksuzne kuće u Hrvatskoj

U Zagrebu ih kupuju veleposlanici i Hrvati iz dijaspore, a na Jadranu Rusi i Europljani

Prije desetak dana bogati je Rus kupio predivnu troetažnu luksuznu kuću s pogledom na more, površine 500 kvadrata, s bazenom i okućnicom površine 2000 kvadrata, na elitnom dijelu Hvara. Cijena? “Samo” 1,9 milijuna eura. Uvjeti? “Samo” njih nekoliko: da ima intimu, da nije u okruženju lokalnih kuća, da ima neometani pogled na more, ali opet da je blizu nekog atraktivnog mjesta ili grada. Možda zvuči zahtjevno, ali ako već daje milijun do dva eura, rekli bismo da ima pravo inzistirati na svojim uvjetima, zar ne? Iako je tržište nekretnina svoj najveći uspon doživjelo prije krize, koja je još uvijek prisutna u zemljama oko nas, a osjećaju je i kupci visoke platežne moći, činjenica je da za dobru robu uvijek ima interesa. Za razliku od “običnih” kuća, luksuzne svojom veličinom, lokacijom, dizajnom, kvalitetom, opremljenošću, dodatnim sadržajima i okućnicom odudaraju od prosjeka.

Ponuda i potražnja

Bogati poduzetnici, vlasnici privatnih tvrtki i dobrostojeće obitelji istančanog ukusa zasigurno će uvijek investirati u jedinstvenu, modernu i inovativnu luksuznu nekretninu, svjesni njezine prave vrijednosti i kvalitete, baš kao i Rus s početka priče. Ovaj smo tjedan stoga istražili tko se sve ulaže u luksuzne kuće u Hrvatskoj, što točno traže, koje su iznose spremni dati za kupnju i, što je možda i najvažnije, kakva je ponuda u različitim dijelovima zemlje i uspijevaju li pronaći točno ono što traže. Osim već spomenutih Rusa, u Dalmaciji najveći interes pokazuju Europljani, a od njih u posljednje vrijeme sve više kuća obilaze i Mađari. Hvar i Dubrovnik, kaže Marija Bojčić, vlasnica agencije za nekretnine Luxury Croatia.net, naše su najatraktivnije lokacije, ali potencijalni kupci interesiraju se i za Korčulu, nešto manje Brač, dok se na kopnu traže lokacije oko Rogoznice, gdje ima nekoliko luksuznih kuća u ponudi.

Od 600.000 eura

– Prije svega traže se kaskadne dvoetažne ili troetažne kuće, tako da svaki kat ima pogled na more, površine od 300 do 500 kvadrata s golemim dnevnim prostorom i s okućnicom minimalne površine 1000 kvadrata, s bazenom, vanjskom kuhinjom, jacuzzijem i saunom. Takve kuće premašuju iznose od 600.000 eura, dok oni zahtjevniji klijenti, koji su voljni platiti milijun eura, traže luksuzne vile, a takvih je kod nas vrlo malo. Oni uglavnom traže da su izdvojeni od ostalih kuća, da ih nitko ne čuje i ne vidi, ali opet da im je sve blizu – kaže Marija Bojčić, vlasnica agencije za nekretnine Luxury Croatia.net

Prirodna bogatstva

Nešto sjevernije, na Kvarneru, traže se lokacije na atraktivnom zapadnom dijelu otoka Krka, okolica Malinske i grada Krka. – To je idealna lokacija, nedaleko od sadržaja turističkih mjesta, ali integrirana u mir koju pružaju prirodna bogatstva otoka – kaže Denis Šikljan iz agencije za nekretnine Euro Immobilien i dodaje kako je ponuda luksuznih nekretnina na Krku u punom rastu. Osim Krka, dodaje, na Kvarneru se ističe i Opatija, koja je dugogodišnji sinonim za luksuzne lokacije. – Razlika između luksuznih kuća i “običnih” kuća nije nužno u sadržaju, već u interpretaciji samih sadržaja, izvedbi, opremi, pomno odabranoj lokaciji same nekretnine. Lokacija luksuznih kuća ne mora nužno biti prvi ili drugi red do mora, klijenti koji kupuju takve nekretnine žele privatnost, ali vrlo često otvoreni pogled – potvrđuje Šikljan i dodaje kako kupci u većini slučajeva sudjeluju u izboru opreme, sanitarija i dodatnih sadržaja, bilo da se radi o bazenu i jaccuzziju ili dizajnerskom namještaju. – Potražnja za luksuznim kućama raste, moglo bi se reći i da ih ima manje na tržištu kad gledamo kolika je potražnja. Nezahvalno je pričati o cijenama jer cijena je ovisna o lokaciji, opremljenosti.

A i ne prodaje se sama kuća, nego sve oko nje i u njoj. Ipak, općenito govoreći, cijene su u rasponu od 300.000 eura pa do milijun eura. Primjerice, kamene vile koje se upravo grade u Pinezićima kreću se od 520.000 do 580.000 eura – kaže Šikljan. A u Zagrebu? Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta, pak, govori kako tu vrijede drukčija pravila. – Obične kuće na zagrebačkom području nisu prilagođene potrebama modernog kupca, građene su uglavnom na više etaža, s odvojenim stanovima. Luksuzne kuće koncipirane su kao jedna cjelina. Većina običnih kuće nije samostojeća ili ima malu okućnicu, nema bazen… Poseban luksuz je kuća koja ima dosta kvadrata, a kompletna je u jednoj etaži površine, primjerice, 400 kvadrata. Takvih je kod nas jako malo, ali sagrađeno ih je nekoliko zadnjih godina. Posebnost je to što se sve događa u jednoj etaži i zadovoljavaju potrebe i najzahtjevnijih kupaca. Takve kuće prođu i među diplomatima s obzirom na to da je potreba jednog veleposlanika minimalno 100 kvadrata u jednoj etaži, kako bi mogao organizirati domjenke – kaže Vujović.

Sauna, bazen, jezero…

Kupci žele sistem pametne kuće, unutarnji ili vanjski bazen, saunu, vinoteku, kamin, više sistema grijanja, velike staklene površine, zimski vrt, jezero… – Luksuzne kuće disperzirale su se na više područja Zagreba i okolice. Na Bukovac, Gračane, Šestine, Srebrnjak, Samobor, Svetonedeljski Breg, Borčec, Grmoščicu, Oporovečki breg, Pantovčak. Nekadašnje top lokacije kao što su Tuškanac, Pantovčak i Šalata nemaju puno novih kuća, pa tako ni puno luksuznih – kaže Vujović i ističe kako potražnje ima, ali je kupaca manje nego prije krize. To su uglavnom veleposlanici, poslovni ljudi, Hrvati iz dijaspore koji žele kuću u Hrvatskoj… Kupoprodaja, dakle, ima, ali po nižim cijenama, koje su pale za oko 30 posto, a kreću se, kaže, od oko 500.000 eura do par milijuna. – Danas su kupci nekretnina puno zahtjevniji nego prije. Mnoge “prosječne” kuće u ovom se trenutku ne mogu prodati bez obzira na cijenu – zaključuje Vujović, a mi vam u suradnji s Burzom nekretnina donosimo aktualnu ponudu luksuznih kuća u Hrvatskoj.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:26