Prije i poslije

Makeover hladnjaka: Hladnjak vam dobro radi, ali boja više nikako ne odgovara stilu kuhinje?

 Little Green Notebook
Hladnjak može biti skupa stvar za zamjenu, a ako je u dobrom stanju, bojanje je brz i jednostavan način da poboljšate njegov izgled

Zašto ne biste obojali svoj hladnjak? U vrijeme kada se boje vraćaju u kuhinjske prostore, logično je svoju ledenicu ukrasiti nekim pigmentom. Pogotovo onaj koji je već pomalo dao svoje. "Hladnjak može biti skupa stvar za zamjenu, a ako je u dobrom radnom stanju, bojanje je brz i jednostavan način da poboljšate njegov izgled i unesete boju i osobnost u prostor", kaže Jemma Wlasichuk za Architectural Digest, specijalistica za dekorativno slikarstvo i suosnivač Shed Jedanaest u Sydneyu, Australija. "To je tako velik, središnji komad, a ipak ga ljudi često zanemaruju kada biraju projekte za bojanje."

DIY'eri diljem svijeta uzimaju kist i ažuriraju standardni uređaj kako bi odgovarao njihovom stilu: od mat crno-zlatnih preobrazbi do čudnih zlatnih i crno-bijelih pruga napravljenih s trakom i ručno oslikanih hladnjaka koji oponašaju tapete. "Njihov oblik je u osnovi prazno platno, a mogućnosti s bojom su doslovno beskrajne", dodaje Wlasichuk.

Zamislite to kao samo još jedan komad unutarnjeg namještaja. Većina nije čak ni ispraznila hladnjak prije bojanja, već ga samo odmaknula od zida radi lakšeg pristupa. Projekt bi trebao trajati između dva i četiri sata, ovisno o veličini, detaljima i vremenu sušenja između slojeva. Štoviše, budući da će vam trebati samo litra temeljnog premaza, boje i brtvila, možete ga obojati za manje od 200 kuna – što je daleko jeftinije od novih hladnjaka u boji. U nastavku pogledajte kako i vi možete stvoriti fantastičan hladnjak.

image
Little Green Notebook
image
Little Green Notebook

Odaberite boju, bilo koju boju

Prilikom odabira nove boje hladnjaka razmislite kako će ona dati ton u prostoru. Naravno, odlučite se za nijansu koja će se slagati sa stilom u ostatku prostora gdje je smješten hladnjak, ali isto tako možete biti hrabri i uz pomoć nove boje hladnjaka promijeniti cijeli izgled prostora. Na vama je da odlučite što želite, razmišljajte da se ne radi samo o obnavljanju starog hladnjaka, nego o unošenju potpuno novog komada u prostor. Znate li što želite?

image
Little Green Notebook

Pripremite površinu

Prije nego počnete, uklonite logotip marke. Za tvrdoglavo ljepilo isprobajte ovaj trik: sa sušilom za kosu zagrijte i omekšajte ljepilo, a zatim upotrijebite zubni konac da odvojite naljepnicu od površine. Sada je vrijeme da uklonite kvake na vratima - one se obično lako odvrću. Ako ih odlučite zadržati, ali ih bojite u drugu boju od kućišta hladnjaka, upotrijebite traku kako biste održali oštre linije. Traka je također korisna u radu oko ledomata i gumene brtve na vratima hladnjaka.

Zatim očistite površinu. Umočite krpu od mikrovlakana u vruću vodu kako biste uklonili prvi sloj prljavštine. Nanesite tanku pastu od sode bikarbone i biorazgradivog sredstva za čišćenje na tvrdokorne mrlje. Obrišite. Uglove i rubove izbrusite brusnim papirom kako biste olakšali prianjanje temeljnog premaza. Nosite masku kako bi ste izbjegli udisanje prašine. Obrišite ostatke i preostalu otopinu za čišćenje vodom, a zatim ispolirajte hladnjak čistom, suhom krpom od mikrovlakana.

Podloga ili ne?

Ovisno o izboru boje, možda nećete trebati primarni premaz. Za manje posla odlučite se za boje koje prianjaju na sve površine i koje na zahtjevaju primarni premaz. Ipak hladnjaci od nehrđajućeg čelika imaju veću korist ako stavite premaz pa nanesite dva sloja prije nanošenja glavne boje.

Budite strpljivi

S obzirom da je hladnjak u obliku kutije, primjena boje je prilično lagana. Za vanjski dio hladnjaka nanesite dva sloja valjkom, a za kutove se poslužite kistom. Nemojte nanositi previše boje jer će onda izgledati neuredno. Ako vam je hladnjak ima više manjih utora, četkica za sjenilo pomaže da dohvatite i te dijelove. Prilikom bojanja unutarnjih panela vrata, držite ih otvorenim, izbjegavajući brtve. Sušilo za kosu može ubrzati proces.

image
Little Green Notebook
image
Little Green Notebook
image
Little Green Notebook
image
Little Green Notebook

Ne zaboravite detalje

Vaša hladnjak ne mora izgledati kao dosadna kutija. Poigrajte se s detaljima i dojama, Neka ručke budu u drugoj boji ili se odvažite i naslikajte neku ilustraciju na prednji ili bočni dio vašeg hladnjaka. Stvorite od ovog komada dodatni zanimljivi predmet u domu koji će privući svačiju pozornost.

image
Little Green Notebook

Zaključi posao

S obzirom na to da je hladnjak tako utilitaran uređaj, biti će dobro nanijeti i završni sloj. Koristeći kist za bojenje drva ili valjak, nanesite dva do tri sloja i ostavite da se svaki sloj suši najmanje jedan sat. Nježno tretirajte svoj hladnjak najmanje pet dana kako bi se sredstvo za brtvljenje potpuno stvrdnulo.

U nastavku pogledajte još izvrsnih primjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:34