Prije i poslije

Makeover kolijevke: Naslijeđe na koje ne možeš staviti cijenu jer je - neprocjenjivo

PRIJE

 Berislava Picek/Cropix
Naša kreativna suradnica Tea Gligić, ujedno i majka troje djece, vodi nas kroz svoj najdraži projekt “uradi sam”: makeover kolijevke

Kad sam prvi put postala majka, još sam bila zelena, mislila sam kako uz malu bebu ništa ne mogu stići, pa čak i da jesti moram stojećki i u hodu. Kad je stigla druga beba, vrijeme koje sam imala dok spava provela sam igrajući se s prvim djetetom. A kad je došla treća beba, moja prva dva dečka već su se lijepo igrala jedan s drugim i ja sam shvatila da uz dobru organizaciju i pomoć baka-servisa mogu ukrasti koji sat za svoj gušt.

image

PRIJE

Berislava Picek/Cropix

Svi kažu “spavaj kad beba spava”, ali ja nisam toliko umorna koliko sam željna vratiti se nekim svojim projektima da mi se duša odmori, a tijelo napuni baterije.

Netko će otići na druženje, netko na masažu, a ja ću nazvati Decolores studio dućan koji prodaje boje Annie Sloan i planirati kavu uz jedan mali “uradi sam” projekt koji je strpljivo čekao trenutak još od rođenja prvog sina. Riječ je o makeoveru kolijevke.

image
Berislava Picek/Cropix

Korišteni materijal:

  • Kantica boje Annie Sloan ChalkPaint Olive,
  • bezbojni vosak Annie Sloan,
  • kist Annie Sloan,
  • krpica,
  • brusni papir i
  • brusilica
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Za početak ću objasniti koje sam boje koristila. Chalk Paint® je svestrana boja za namještaj koju je razvila Annie Sloan 1990. godine. Bez potrebe za brušenjem ili temeljnim premazom, jednostavno možete otvoriti limenku boje, zasukati rukave, umočiti četku i nanijeti boju na namještaj. Prekriva gotovo sve - drvo, metal, laminat, beton, tekstil, kožu... u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

image
Berislava Picek/Cropix

Koristila sam kanticu boje Annie Sloan ChalkPaint Olive, bezbojni vosak Annie Sloan, kist Annie Sloan, krpicu, brusni papir i brusilicu.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako želite rustikalni izgled obojenog dijela kolijevke, potrebno je posljednji, drugi sloj boje malo tapkati kistom

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dio kolijevke htjela sam zadržati u prirodnoj boji pa sam taj dio i brusila te ga zaštitila voskom koji sam u tankom sloju nanijela kistom i utrljala krpicom. Ako želite mat teksturu, onda samo tako ostavite, a ako vam se više sviđa sjaj, onda ga nakon 24 sata dodatno ispolirajte krpicom.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dio koji sam htjela obojiti u nijansu Olive samo sam obrisala od prašine i nanijela boju kistom u dva sloja. Boja se jako brzo suši pa sam u jednom danu mogla nanijeti oba. Vi se možete odlučiti i za neku drugu tehniku nanošenja boje, no ja sam htjela ovakav rustikalniji izgled pa sam posljednji sloj malo tapkala kistom. Na kraju sam cijelu kolijevku zaštitila bezbojnim voskom. Najbolje je od svega što sam ruke i kist oprala toplom vodom i sapunom.

image
Berislava Picek/Cropix

Kolijevka je obiteljsko naslijeđe, Martin je u njoj bio kad je bio beba i zato me posebno veseli što ju je naslijedila Nola. Voljela bih da nakon nje unutra možda prespava i koja lutka prije nego što je spremimo na tavan za neke nove članove obitelji.

TROŠKOVNIK

• boja - 64 kn

• vosak - 64 kn

• kist - 142 kn

• papir za brušenje - 20 kn

UKUPNO 290 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 04:22