Mali interijeri

Saznajte kako iskoristiti prostor do maksimuma!

Prvi i osnovni problem je kamo sa stvarima? Jedna od opcija bacajte sve što vam nije nužno, rješavajte se stare odjeće, obuće, knjige posuđujte u knjižnici, od posteljine imajte samo tri osnovna paketa, a ručnika tek toliko koliko vam je uistinu potrebno. Umjesto velikih servisa za jelo, gomile tanjura i čaša imajte od svega toga tek dvostruko više nego što u vašem stanu živi ukućana, pa tako ako vas u malom stanu živi dvoje, onda u ormarićima držite samo po četiri plitka, četiri duboka, četiri mala tanjura, četiri čaše, četiri šalice…

Osim što će vam tako trebati manje ormarića, kuhinja će biti urednija jer se posuđe nikada neće nagomilati. S takvim načinom korištenja ne treba vam ni perilica posuđa, zbog čega i kuhinja za kojih 60-ak centimetara može biti kraća. Možda vam se ovo čini kao pretjerivanje, ali u razgovoru sa stručnjacima i ljudima koji sretno žive u malim stanovima doznali smo da je svaki centimetar važan i da je dobra organizacija ključna za ugodan život u malom stanu. Baš zbog svega toga prije nego što se čovjek useli u mali stan, treba pronalizirati svoje navike, želje i prioritete.

Trebate se zapitati koliko dugo planiram živjeti u ovom stanu? Hoću li tu živjeti s partnerom, djecom ili je to samo privremeno mjesto za život. Jedno od temeljnih pitanja je kako organizirati spavanje? Ako stan ima posebnu spavaću sobu, onda je stvar više-manje jasna, no ako nema, temeljno je pitanje da li kupiti kauč na razvlačenje i stan urediti kao veliki dnevni boravak koji se noću pretvara u spavaonicu ili pronaći neko drugo rješenje. Savjet stručnjaka je ako se odlučite da želite normalan krevet, a ne kauč na razvlačenje, to ne znači nužno da morate graditi zidove koji će dodatno još smanjiti i rascjepkati prostor. Kutak za spavanje može biti odijeljen policom, kliznom stijenom ili nekom drugom vrstom pregrade, a možete ga smjestiti u ormar po uzoru na filmove iz 60-ih i 70-ih.

Puno je ideja i mogućnosti kako se sve može organizirati spavanje, ali i druge funkcije u malom stanu. No, ono što je ključno, trebate shvatiti da život u malom stanu iziskuje puno kompromisa, odricanja i modifi kacije želja, pa i promjena ponašanja. Kako život u malom stanu ne bi bio noćna mora, najvažnije je postati praktičan, sistematičan i uredan, a pri odabiru svakog komada namještaja koji uđe u stan, osim na estetiku trebate paziti na funkcionalnosti, odnosno multifunkcionalnost. I da, došli smo do te ključne riječi koja spašava život u malom stanu.

Ako kupujete stolić, svakako gledajte da se može povisiti i pretvoriti u stol za ručavanje ili u pisaći stol ili se u njega može strpati gomila novina, časopisa i ostalih stvari zbog kojih nećete morati kupovati za njih dodatnu policu i na taj način trošiti još više prostora. Multifunkcinalno, pomično, transformabilno ključne su riječi koje vam uvijek trebaju biti na umu kada su mali stanovi u pitanju. A uz to nikako nemojte zaboraviti da vam je na raspolaganju i visina prostora koju treba pametno iskoristiti. Uz to, savjetujemo vam da pronađete kvalitetnog stolara.

Dobar stolar znat će vam izraditi funkcionalnu kuhinju po mjeri, klizne ormare od zida do zida, zidne police koje štede tlocrtnu povšinu poda, ormariće za cipele također od poda do stropa i od zida do zida… No, na koje sve načine možete maksimalno iskoristiti prostor u svom stanu, ušičariti još koji kvadrat funkcionalnosti te stvoriti dojam veće prostranosti, doznajte od naših stručnjaka, “doktora” za male stanove koji su vam pripremili 40 korisnih savjeta.

U nastavku pogledajte stan veličine 35 četvornih metara u Zagrebu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:32