SLATKI SNOVI

MALI VODIČ kroz pravilno održavanje jastuka

 

Jeste li znali da godišnje provodimo u prosjeku 3 000 sati upravo na svom jastuku? Osim što je jastuk izvor raznih alergena, znamo koliko je težak zadatak pronaći onaj savršeni odgovarajući jastuk za spavanje. Stoga je jako važno pravilno ga održavati kako bismo ga mogli što dulje koristiti.

Zato samo vam pripremili mali vodič kroz pravilno održavanje jastuka.

Svakodnevno održavanje jastuka

Uvijek koristite jastučnicu i mijenjajte je svaki tjedan. Na taj način sprječavate nakupljanje alergena i čestica prašine unutar svog jastuka. Kako bi vaš jastuk što duže održao svoj oblik i riješio se čestica prašine, svakodnevno ga dobro protresite. Jednom mjesečno ga stavite na zrak po nekoliko sati kako bi se provjetrio. U slučaju da se vaš jastuk smoči, obavezno ga što prije osušite. Nakupljanje vlažnog zraka u jastuku pospješuje razvoj bakterija.

Pranje jastuka u perilici za rublje

Stručnjaci savjetuju da svoje jastuke temeljito peremo u perilici dva puta godišnje. Ali pripazite, neki se jastuci ne smiju prati u perilici. Svakako provjerite etiketu ili se prilikom kupovine savjetujte s prodavačem. Najčešće je pravilo da se u perilici peru pernati jastuci i jastuci punjeni poliesterskim vlaknima.

Ako se vaš jastuk može prati u perilici za rublje, važno je pripaziti na ovih nekoliko stvari.

  • Nemojte prati jastuk s tkaninama koje se mogu omotati oko njega jer tako može izgubiti svoj prvotni oblik.
  • Pazite da u bubanj stavljate po dva jastuka kako bi se temeljito oprali.
  • Namjestite program za ručno pranje ili osjetljivo rublje i vertikalno postavite svoja dva jastuka u bubnju.
  • Temperaturu namjestite na 30 stupnjeva i nemojte koristiti omekšivač, pogotovo ako su u perilici pernati jastuci. Na taj način perje može otvrdnuti.
  • Ako je vaš jastuk pernat, zajedno s njim u bubanj stavite lopticu za tenis kako biste spriječili stvaranje pernatih grudica.
Ručno pranje jastuka

Pjenasti jastuci nikako ne smiju ići u perilicu za rublje, stoga njih peremo ručno. Za ručno pranje jastuka, važno je znati sljedećih nekoliko stvari.

  • Prije pranja obavezno provjerite etiketu. Neki pjenasti jastuci uopće ne smiju doći u dodir s vodom.
  • Posudu u kojoj perete jastuk napunite s toplom vodom i stavite malo deterdženta za rublje.
  • Potapajte jastuk sve dok niste sigurni da je u potpunosti upio vodu.
  • Zatim ga isperite u hladnoj vodi.
  • Iscijedite ga na način da ga nježno zarolate na obje strane.
  • Nakon što ste ga iscijedili, stavite ga u perilicu i uključite samo centrifugu.

Sušenje jastuka

Bilo da svoj jastuk perete ručno ili u perilici za rublje, posljednji dio u kojem sušite jastuk je najvažniji. Ako jastuk ostane vlažan, vlaga koja nakupi unutar jastuka može izazvati plijesan.

Ako nemate sušilicu, najjednostavniji način je da stavite svoj jastuk da se osuši na suncu. Trebat će mu nekoliko sati, zato imajte na umu da ga perete tijekom dana. Dok je na suncu, svakih pola sata ga protresite kako biste maknuli eventualne čestice prašine koje će se nakupiti na njemu i kako biste bili sigurni da će se jednako osušiti.

Kako znati da je vrijeme za novi jastuk?

Ako vaš jastuk i nakon pranja ima neugodan miris, definitivno je vrijeme da ga promijenite. Ako se ne radi o pjenastom jastuku, možete napraviti testiranje. Presavijte svoj jastuk na pola. Ako se samostalno vrati u prvobitan položaj – još je dobar za korištenje. Sve u svemu, savjetuje se da jastuke mijenjamo najmanje svakih 6 mjeseci, a najviše svake dvije godine.

Izvor: remodelista.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 16:41