Škola arhitekture

Mama i sin zatražili su moderniji raspored prostorija u stanu: Pogledajte kako je to postignuto!

Novo stanje
Prilagodba zastarjelog tlocrta u moderni životni prostor uz nekoliko neočekivanih detalja
image
Irena Vlaović, dizajnerica interijera
  • IVID Interior Design
  • Irena Vlaović, dizajnerIca interijera
  • +385 91 2707 027
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • www.ivid.hr
  • IG: @irena_vlaovic
  • Belići 7, Kastav 51215

Mama i sin zatražili su moderniji raspored prostorija u stanu, a to je postignuto otvaranjem pojedinih zona. Zanimljiva rješenja izvedena su osmišljavanjem neobičnog ulaza u studio, odjeljivanjem vešeraja i kombinacijom suvremenog i zatečenog u prostoru. Pogledajte na koji način je to postignuto!

image
Postojeće stanje

ZADATAK

Stan od 86 m2 u starijoj zgradi u samom centru Rijeke bilo je potrebno modernizirati tlocrtom i adaptirati. Zahtjevi investitorice nisu bili veliki, htjela je i funkcionalan prostor. Htjela je zadržati samo pod jer je bio u dobrom stanju, te studio apartman nije bio obuhvaćen zadatkom.

image
Novo stanje

RJEŠENJE

Stan je rađen za mladu ženu te je namijenjen njoj i njezinu sinu (za njega je ovaj dio na tlocrtnom prikazu označen kao STUDIO). Zgrada je vrlo stara, vanjski otvori se nisu smjeli dirati te smo morali poštivati postojeće vertikale u sanitarnom dijelu. Potpunim ukidanjem suvišnih pregradnih zidova otvorili smo prostor i dobili moderan pristup konceptu življenja. Dizajn interijera je kombinacija starog i novog: zadržali smo postojeći parket i boiserie u spavaćoj sobi i obnovili ih, a ostalo je sve novo. Kao zanimljivo rješenje ističemo vrata studija. Naime, kako se u hodniku nalaze sobna vrata za studio, htjeli smo ih malo “sakriti” pa smo tako cijelom dužinom hodnika napravili veliki ugradbeni ormar s klupom za presvlačenje obuće i kroz koji se ulazi u sam studio. Pozicija blagovaonskog stola je netipična, udaljena od kuhinje. Zato je napravljen otok u kuhinji koji ima niži dio za sjedenje, za klasičnu visinu stolice za pojesti na brzinu i veliki blagovaonski stol za veća druženja s raskošnim lusterom koji dominira u prostoru, a na njega puca pogled i sa samog ulaza u stan. Master spavaća soba zadržala je poziciju i originalni boiserie na zidovima kod kreveta koji smo zatekli u prostoru, a bio je u vrlo dobrom stanju. Kupaonica je zadržala poziciju, isto kao i WC zbog vertikala od kanalizacije. Obratite pozornost na poziciju vešeraja. To smo odijelili dvokrilnim kliznim vratima od poda do stropa, koja skrivaju uređaje.

Postavite nam pitanje!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?

Pišite nam na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:03