Mami i tati nužan komfor, a maloj bebi nova soba

Proširenjem obitelji bračni par želi izbjeći seljenje u dnevni boravak, a arhitekti predlažu optimalno tlocrtno rješenje

Poštovani, molim vas da mi ponudite idejno rješenje kako u stanu od 60 kvadrata na 3. katu stambene zgrade u Zagrebu dodati jednu manju sobu. Mi smo mladi bračni par s malom bebom za koju bismo, ako je moguće, napravili sobu a da ne izgubimo komociju naše spavaće sobe. Većina naših prijatelja s dolaskom djeteta seli se u dnevni boravak koji onda postaje i spavaća soba, a dosadašnja spavaća soba postaje dječja. Stan je orijentacije S-J, a od unutarnjih zidova jedino se ne smije rušiti onaj s dimnjakom, sve ostalo je vama na izbor.

S obzirom na zahtjeve čitatelja pokušali smo napraviti optimalno tlocrtno rješenje stana. Zbog komocije roditelja vezano uz spavaću sobu nisu se radile intervenije u predjelu spavaće sobe i kupaonice, nego smo dječju sobu smjestili na jug u dio sadašnje kuhinje i dio loggie, ne mijenjajući pri tome mehaničku otpornost i stabilnost građevine. Hodnik je otvoren prema kuhinji i dnevnom boravku, a sama kuhinja pretpjela je minimalnu intervenciju dodavanjem otoka s dva visoka stolca. Time je ostvarena povezanost boravka i kuhinje, koja je postala atraktivnija. Dvosjed i trosjed zamijenjeni su kutnom garniturom te je ušteđen prostor koji je iskorišten za poziciju stola za blagovanje koji je sad smješten u dnevnom boravku. U dječju sobu (7,1 m2) ulazi se iz boravka te je orijentiran na jug, što cijeli dan osigurava puno svjetlosti. U sobi je dovoljno prostora za krevet, ormar, i mjesto za igru, te jednog dana za radni stol.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:46