Jeste li znali da od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan? Na svu sreću, u našoj je kuhinji svoje mjesto pronašlo maslinovo ulje – tekuće zlato mediteranske prehrane. Naime, mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobitne učinke na zdravlje. Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno.
Maslinovo ulje je bogat izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina, što ga čini lako dostupnom namirnicom s mnoštvom ljekovitih svojstava. Ovo mediteransko ulje sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske kiseline, koja ima pozitivne učinke na zdravlje srca i krvnih žila.
Navedene kiseline smanjuju razinu "lošeg" LDL kolesterola u krvi, što posljedično smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
Također, bogato je antioksidansima, poput polifenola, koji imaju protuupalna svojstva i pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, koji može uzrokovati oštećenja na stanicama i tkivima. Maslinovo ulje također sadrži vitamin E i K, koji su važni.
Maslinovo ulje je bogato omega-9 masnim kiselinama, a s obzirom na način dobivanja, postoji više vrsta ulja. Stabilno je kod viših temperatura, a važno je znati da jedna jušna žlica koju napunimo do vrha sadrži 15 grama, što donosi 132 kalorije.
Ukratko, maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene koristi i može biti korisno za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, kao i za zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Važno je ipak obratiti pažnju na količinu koju konzumirate, jer kao i kod svake hrane, prekomjerna konzumacija može biti štetna, piše Tvornica Zdrave Hrane.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....