MINI VODIČ KROZ SITNE RADOVE U DOMU

Otkrivamo kako se kreću cijene i što bi sve zbog vlastite sigurnosti trebali obaviti

Odzračivanje radijatora, servis kuhinjske nape, popravak plinskog bojlera, čišćenje oluka, održavanje dimnjaka… Ako se provode redovito, preventivni popravci i servisi sprečavaju ozbiljnije kvarove i u konačnici štede novac. Donosimo cjenik sa svim radnjama koje biste zbog vlastite sigurnosti trebali obaviti tijekom godine.

Da prije koji mjesec nije dobio dijete, Zagrepčanin Marko M. vjerojatno ne bi doznao da mu u stanu curi plin dok ne bi bilo prekasno. Prije nego što mu je beba stigla iz rodilišta, odlučio je nakon pet godina promijeniti staru plinsku bocu koja je bila ugrađena u ormar na balkonu. Plin je iz nje dotad putem bakrenih cijevi ugrađenih u podu ispod parketa stizao do štednjaka. Našao je broj plinoinstalatera preko interneta, a onda se tijekom radova neugodno iznenadio.

Testiranje je pokazalo da je gumena cijev kojom je boca spojena na cijevi dulje vrijeme puštala plin na priključku, a ni cijevi ugrađene ispod parketa više nisu bile ispravne.

Bolje spriječiti…

– Prijašnji vlasnik ugradio je bocu na balkon jer je mislio da će to biti sigurnije. Iako je količina plina koju su bakrene cijevi u podu propuštale bila minimalna, majstor mi je objasnio da bi se za koju godinu u podu nakupilo plina dovoljno za ozbiljniju eksploziju – govori Marko, dodajući da je u dogovoru sa serviserom bocu premjestio u kuhinju i promijenio brtve i gumenu cijev.

Ukupni trošak: 350 kuna za dvosatni rad servisera i 100 kuna za novu bocu.

Upravo takvi naizgled sitni servisi i popravci koje vlasnici stanova često doživljavaju kao nepotrebni trošak, gotovo uvijek, ako se provode redovito, sprečavaju ozbiljnije kvarove i u konačnici štede novac. Budući da je siječanj mjesec novih početaka, popisali smo sve servise i sitne radove koji bi se u stanu ili kući trebali obaviti zbog sigurnosti i izbjegavanja kvarova i oštećenja. Među njima su i odzračivanje i čišćenje radijatora, servis kuhinjske nape, servis i popravak plinskog bojlera, kemijsko čišćenje sjedećih garnitura i tepiha, čišćenje oluka i održavanje dimnjaka te servis klima-uređaja, ako ga vlasnik stana ili kuće posjeduje.

Servis klima-uređaja traje manje od sat vremena i iako stoji i do 500 kuna, preko domaćih internetskih siteova za grupnu kupnju, ista usluga može se pronaći i za 135 kuna.

Ona uključuje čišćenje filtera, što je važno zbog sprečavanja prodora bakterija, zatim odmašćivanje isparivača, čišćenje posuda kondenzata i provjeru električnih sklopova. Preporuča se jedan servis na godinu koji jamči da će klima biti tiša, učinkovitija, tj. da će trošiti manje energije i da neće ispuštati neugodan miris.

Održavanje namještaja

Popust i do 50 posto preko portala za grupnu kupnju može se ostvariti na kemijsko dubinsko čišćenje sjedećih garnitura, fotelja, madraca i tepiha. Standardne cijene kreću se oko 70 kuna za čišćenje fotelja, 50 do 70 kuna za čišćenje kutne garniture, ali po sjedećem mjestu, madraca za 70 kuna, dok je cijena čišćenja tepiha oko 15 kuna po četvornom metru.

Jedan od najvažnijih servisa jednom na godinu je servis plinskog bojlera, ne samo zbog ušteda na grijanju, nego i zbog sigurnosti i sprečavanja trovanja CO2. Servis obavlja ovlaštena serviserska tvrtka po vašem izboru, a obuhvaća demontažu bojlera, provjeru stanja i čišćenje plamenika, zatim propuhivanje zračnim kompresorom, provjeru brtvi, montažu radnih dijelova plamenika te provjeru općeg stanja pomoću mjernih instrumenata. Serviseri su vlasnike dužni uputiti u rukovanje uređajem, provjeriti njegovu sigurnost i označiti uređaj naljepnicom na kojoj su informacije o servisu. Cijena se kreće oko 600 kuna, međutim, i ovdje pomažu web stranice s popustima i može se dogovoriti servis već od 250 kuna.

I dimnjak je važan

Ako zgrada u kojoj živite ima dimnjak, njegov servis plaća se iz pričuve, ali ako ste vlasnik objekta koji ima dimnjak, dužni ste ga održavati ispravnim.

Dimnjak se servisira prije prve upotrebe, ponovne upotrebe ako je bio izvan funkcije godinu dana ili pri promjeni peći ili goriva. Može ga narediti i inspekcija. Cijena se kreće oko 300 kuna za jedan dimnjak u zgradi koja je primjerice starija od 35 godina, a za privatne kuće servis dimnjaka iznosi 200 kuna. Servis izgleda ovako: dimnjačar pregleda dimnjak, utvrdi pukotine i oštećenja ako ih ima, zatim testira tlak u njemu te usklađuje peć i dimnjak.

Kada zvati dimnjačara?

  1. ako dimnjak dobro ne vuče ili uopće ne vuče
  2. ako senzor na plinskom uređaju za loženje upozorava na nepravilan rad
  3. ako se pri upotrebi plinskoga uređaja navlaže glatke površine u prostoru
  4. ako se iz dimnjaka osjeti neugodan miris ili se čuje urušavanje
  5. najmanje jednom na godinu ili češće (nakon požara ili izvanrednog događaja)

Hitne intervencije

  • 80 kuna – dolazak montera po prijavi (120 kuna izvan radnog vremena)
  • 60 kuna – sat rada (90 kuna izvan radnog vremena)
  • 10 kuna – izmjena gumene brtve
  • 242 kune – demontaža i montaža plinskog bojlera
  • 220 kuna – postavljanje zahodske školjke
  • 100 kuna – promjena vodokotlića
  • 62 kune – održavanje radijatora

Dodatni radovi

Kemijsko čišćenje izmjenjivača za toplu vodu na bojleru

  • svake dvije do tri godine zbog nakupljanja kamenca, nečistoća, pijeska i hrđe metalnih cijevi (2 sata radova)

Čišćenje oluka

  • set za čišćenje (specijalne cijevi dužine tri metra) stoji oko 350 kn

Održavanje radijatora tj. ispuštanje zraka iz rebara

  • ako to izvodite sami cijena ključića za ventil je je 10 kuna

Ako vam je bio zanimljiv ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:40