Mini vodič za uspješno bojanje zidova

U par lakih koraka do novog ruha doma

Dosadio vam je dugogodišnji izgled dnevnog boravka, ali svjesni ste da nemate dovoljno novca za novu sjedeću garnituru, komodu ili tepih. Ipak, nešto biste promijenili, barem kako biste izbjegli interijersku monotoniju.

Zašto ne biste obojali zidove, bilo da je riječ o boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji? Uložite li malo volje, truda i vremena, ne morate nužno stan prepustiti majstorima, već cijeli posao možete odraditi i sami, što je financijski isplativije, a vaš će stan itekako dobiti potrebnu svježinu. Odaberite boje prema vlastitom izboru, no savjetujemo da ne kombinirate više od tri boje, a imajte na umu da zidove morate dobro pripremiti. Sve što trebate znati o pripremnim radnjama i kako nanositi boje saželi smo u samo pet koraka.

1. Izmjerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmjerite površinu koju planirate bojati. Na osnovi tih mjerenja prodavači u trgovinama znat će koliko vam je boje potrebno). Prilikom kupnje morate znati da su najjeftnije boje nekvalitetne, a cijena ovisi i o tome kupujete li perivu ili neperivu boju. Kanta od 15 litara (što je dovoljno za 60 do 80 kvadrata zida) kvalitetne perive boje košta oko 750 kuna, a neperive 150 kuna. Boje razrjeđujte prema propisanim uputama svakog pojedinog proizvođača. Pripremite boju odjednom, inače vam se može dogoditi da kasnije dobijete različite nijanse.

2. Pribor za rad

Osim boje, potrebni su manji i veći valjak, ručka za regulaciju dužine, mrežica za cijeđenje valjka, kist za kuteve, krep-traka, masa za fugiranje, a po potrebi i ljestve, gladilica, glet masa, staklena mrežica, špatula i brusni papir. Za zaštitu namještaja i poda potrebna je folija ili stare plahte.

3. Zaštitite prostor

Prije bojanja potrebno je isprazniti namještaj i pažljivo ga pomaknuti prema sredini prostora ili prenijeti u drugu prostoriju. Pazite da ne oštetite pod: koristite dasku s kotačima ili pod prekrijte kartonom. Pod prekrijte folijom površine prostorije, a namještaj starom plahtom. Možete i starim novinskim papirom, no njega morate dodatno fiksirati ljepljivom trakom jer je lagan i lako se može pomaknuti. Naravno, maknite i tepih. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Rasvjetna tijela uklonite ili ih omotajte plastičnom vrećicom učvršćenom krep-trakom. Odmah nakon bojanja uklonite trake, prije nego što se boja osuši, jer bi se inače mogao skinuti i dio boje sa zida.

4. Sanirajte oštećenja

Da bi bojanje uspjelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suhi jer će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Prije svega morate dobro namočiti zid kako biste što lakše ostrugali staru boju, koristeći gladilicu (ili brusni papir). Ako se stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom s malo deterdženta te prebrisati krpom namočenom u hladnoj vodi kako bi se upila sapunica. Ako na zidu, pak, ima oštećenja, primjerice rupica od vijaka za sat ili sliku, zakrpajte ih masom za fugiranje. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletati: smjesa od glet mase i vode ne smije biti ni prerijetka ni pregusta. Tom smjesom ispunite pukotinu u zidu, zatim nalijepite staklenu mrežicu tako da prelazi i na dio neoštećenog zida te još jednom nanesite smjesu i ostavite da se osuši. Osušenu masu pobrusite brusnim papirom.

5. Počnite od stropa

Važno je da su kante i valjak uvijek čisti i suhi prije uporabe. Koristite i mrežicu za cijeđenje valjka i nikad valjak ne umačite cijeli u kantu s bojom. Prije bojanja poželjno je površine premazati akrilnom impregnacijom kako bi se stvorio zaštitni sloj i otklonila površinska prašina. Uvijek prvo bojajte strop. Zašto? Jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove. Prvo kistom i manjim valjkom obojite spojeve zidova i stropa. Ostatak površine, od sredine prema rubovima, bojajte valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da na valjku više nema boje. Svaka novonamazana površina na jednom dijelu mora prekriti prethodnu – na taj ćete načini izbjeći fleke. Ako ste počeli krečiti, nemojte stati usred pola posla. Okrečite cijelu površinu pa tek onda ostavite da se osuši (pratite upute proizvođača). Tak kada je prvi sloj potpuno suh, ponovite postupak. Dobro provjetrite prostoriju! Radite li linije na zidu, površinu označite krep-trakom, ali koristite vaservagu kako bi linije bile ravne.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 03:25