uredan dom

Minimalističko uređenje doma: Evo kako postići da sve bude u stilu i s mjerom

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Postizanje ovog čistog stila često je lakše reći nego učiniti, ali s nekoliko trikova možete usvojiti ovaj stil u svom domu

Minimalistički domovi fokusirani su na ideju da je manje više. Zapravo, ovi interijeri su bez ikakvih nereda i zamršenih detalja, dopuštajući prirodnim materijalima i teksturama da preuzmu pozornost. Ploče su očišćene, a zidovi obično sadrže samo jedan do dva ukrasna komada. Linije na namještaju su elegantne i ravne, s jednostavnom prirodnošću. Boja se štedljivo koristi u minimalističkim kućama, jer se najčešće koristi jednobojna paleta boja. Kombinacija sivih, bijelih i bež zadržava fokus na arhitekturi i strukturnim elementima doma.

Nema sumnje da su minimalistički interijeri lijepi, moderni i sofisticirani. Međutim, postizanje ovog čistog stila često je lakše reći nego učiniti, pogotovo ako imate veliku obitelj. Dobra vijest je da s nekoliko trikova možete usvojiti minimalistički stil u svom domu. Evo kako:

Smanjite namještaj - odaberite predmete koji služe i kao spremište

Škrinje za pohranu očita su rješenja, ali važno je biti kreativan u potrazi za načinima zaštite i skrivanja malih predmeta. Potražite otomane za skladištenje koji se otvaraju i imaju prostor za daljinske upravljače za TV i časopise. Odlučite se za suptilnu klupu za odlaganje na ulazu koja se može otvoriti za spremanje cipela, čizama, suncobrana i torbi. Ove skrivene organizacijske strategije držat će sve vaše bitne stvari na okupu i biti će ih lako pronaći, ali ih nećete vidjeti.

Napravite doista minimalističku kuću - očistite svoj dom

Radite po jednu po jednu prostoriji, stvarajući tri zasebne hrpe: čuvati, donirati i baciti. Postizanje minimalističkog stila doma znači riješiti se stvari koje više ne koristite, trebate ili volite. Zapitajte se jeste li koristili određenu stavku u posljednjih godinu ili dvije. U protivnom bi bilo bolje da ju donirate ili bacite. Regrutirajte prijatelja da dođe i pomognu vam u organizaciji - ovo je vjerojatno posao koji najbolje odgovara nekolicini ljudi.

DIY organizacija - napravite vlastiti kontrolni popis

Japanska savjetnica za organizaciju Marie Kondo podigla je disciplinu organizacije na umjetničku razinu. U svojoj Netflixovoj TV emisiji "Pospremanje s Marie Kondo" ona izlaže strategije i korake za uklanjanje nereda i slavi ono što vam je najznačajnije u vašem domu. Njezin sveobuhvatni program zastrašujući je mnogima, pa možda počnite s navođenjem osobnog popisa stvari koje morate učiniti kako biste uredili svoj dom. Njezin postupak preporučuje da pospremite po kategorijama, a ne po mjestu i za svaku stavku postavite pitanje "veseli li me ovo?"

Procijenite korisnost - što koristite svaki dan?

Kad čistite kuhinju, kupaonicu i spavaću sobu, zapitajte se koje stvari koristite svaki dan. Na primjer, možda biste htjeli držati toster ili čajnik u kuhinji kako ih ne biste morali stalno vaditi iz ormara i vraćati. Sve ostalo treba odložiti u ormare, ladice ili na police.

Neka ukrasi budu jednostavni - što je najznačajnije?

Suzite umjetnička djela na zidovima na jedan ili dva komada, poput fotografije ili ukrasnog sata. Mogli biste objesiti sliku iznad kamina, a zatim staviti običnu bijelu vazu s cvijećem na stolić za savršeni naglasak boje i teksture. Fokus sobe trebao bi biti na namještaju, stoga svakako ugradite dosta rasvjetnih tijela kako biste istaknuli stolice i sofe. Odložite dodatna umjetnička djela u obližnji ormar kako biste često mogli mijenjati komade tijekom cijele godine.

Sprječavanje nakupljanja - postavite tjedni raspored čišćenja

Imati minimalistički dom znači stalno držati stvari čistima. Uostalom, vaše ploče, podovi, stolovi i zidovi bit će u centru pažnje. Napravite tjedni kontrolni popis za čišćenje. Ponedjeljak bi mogao biti određen za usisavanje tepiha i podova u zajedničkim prostorijama, dok je utorak možda za brisanje prašine, brisanje glavne kupaonice, a srijeda je namijenjena čišćenju gostinjskih soba i pranju rublja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 10:23