ŽIVOT NA KAUČU

Mislite da ispravno čistite svoje omiljeno mjesto za odmor? Zapitajte se još jednom!

 ASIAVISION/GETTY IMAGES
Prvi korak u čišćenju kauča je steći naviku redovitog usisavanja - svaka dva do tri dana

Ah, ti divni kauči, što bismo mi bez njih - sjedimo na njima, ležimo, drijemamo, gledamo televizor s njih, pa čak i jedemo na njima (priznajte!). Ali koliko ih često zapravo čistimo? Vjerojatno ne onoliko koliko bi trebali. Pitate se kako očistiti kauč? Prvi je korak steći naviku redovitog usisavanja - svaka dva do tri dana, posebno ispod jastuka. I protresite jastuke svaki drugi dana jer i nevine mrvice mogu se pretvoriti u mrlje. Držite se ovih koraka i vaši kauči će uvijek izgledati besprijekorno.

image
MICHALLUDWICZAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Čišćenje mrlja

Ako imate vremena, uvijek reagirajte odmah u trenutku. To će vam uštedjeti ozbiljnu glavobolju, jer ako mrlja dobije dovoljno vremean da se duboko upije u tkaninu čeka vas onda puno teži posao. Najbolja tehnika je da ne trljate isprljano područje i da ga ne prskate jakim sredstvima za čišćenje. Kad je u pitanju pamuk ili presvlake od lana, ono što je najbolje činiti jest probati upiti mrlju ako se radi o prolivenoj tekućini ili laganim pokretima namočite isprljano područje pomoću ručnika natopljenog blagim pripravkom za čišćenje.

image
CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Upijanje i namakanje

Pomiješajte sapun za ruke i destiliranu vodu kako biste stvorili pjenu. Zatim namočite čisti ručnik samo u nastalu pjenu. Nježno utisnite pjenasti ručnik u mrlju i podignite ga ravno prema gore, pazeći da ručnikom ne razmažete dodatno mrlju. Ponovite nekoliko puta, a zatim mjesto očistite drugim čistim ručnikom. Dakle, ne trljati ručnikom po mrlji, nego samo lagano tapšate.

Čistač na paru

Ako želite da vam presvlake i jastuci duže potraju onda vrijedi uložiti u parni čistač. Slijedite upute na uređaju i ukonite mrlju vrlo jednostavno. Ako je mrlja poprilično ozbiljna, navodno vodikov peroksid pomaže, poprskajte malo na mrlju i prijeđite čistačem na paru.

image
LIGHTFIELDSTUDIOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Kampletno čišćenje kauča

Jednom godišnje očistite cijeli kauč!

Usisavanje - ovo je važan prvi korak prije bilo kakvog agresivnijeg čišćenja. Jednostavno prijeđite ručnim dijelom usisavača preko svih jastuka, a zatim preokrenite jastuke kako biste očistili i drugu stranu i sve što se krije ispod.

Očistite sve mrlje -slijedite gornje korake da biste uklonili mrlje, a zatim one koji su složeniji očistite parom.

Po potrebi operite ili kemijski očistite jastuke. Ako smatrate da vam vaše tehnike čišćenja nisu dovoljne, provjerite upute za čišćenje na vašoj sofi kako biste ih ispravo oprali u perilici.

image
ANTONIO_DIAZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Neka se jastuci dobro osuše - zatim protresite jastuke kako biste ih vratili u prvotni izgled.

Očistite i okvir - jednakim postupcima koje ste primjenili za čišćenje jastuka ponovite i za okivir ako je presvučen navlakom, a ako je u pitanju drveni ili metalni okvir nasprejajte toalatni papir sredstvom za čišćenje i prebrišite okvire.

image
ASIAVISION/GETTY IMAGES


Obnova otrcanih jastuka - ako se vaši jastuci za kauč ne oporave nakon kombinacije usisavanja i protresanja, možda trebate razmotriti zamjenu ili dopunu umetaka. Otkopčajte patentni zatvarač, ako postoji, da biste vidjeli što je unutra - to je često pjena, koja se lako može zamijeniti ili ako je u pitanju perje samo dodajte još, ili idite s kombinacijom oba punjenja.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES


Čišćenje ostalih materijala - za finije materijale poput baršuna, preporučujemo usisavanje i skupljanje mrvica ljepljivom četkom za vlakna prije nego što uzmete čistač na paru, koji bi koristili samo ako je nužno. Svakako ih nemojte čistiti sapunom ili bilo kojim drugim tekućinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:00