SAVJETI ZA ČIST I MIRISAN DOM

Mjesta u domu koja obavezno morate očistiti ovog ljeta, a sigurno ste zaboravili

U slučaju da ste skloni ignoriranju ili nesvjesnom zaboravljanju onoga što je izvan vašeg vidokruga kad je riječ o čišćenju doma, najvjerojatnije vam se 'potkradu' mjesta koja niste očistiti, a itekako biste morali

Iako svatko od nas ima vlastitu rutinu i način čišćenja doma, neka mjesta često (i to uglavnom potpuno nesvjesno) zaboravljamo kod čišćenja. Kako bismo vam pomogli da više ne zanemarujete ova područja, donosimo vam popis mjesta koja gotovi svi zaboravljamo očistiti, a ne bismo smjeli. Pogledajte o čemu je riječ.

1. Ventilacijski otvor sušilice rublja

Prevelika količina vlakana, bez obzira na to nalaze li se u sifonu, spojnom kanalu ili vanjskom ventilatoru za sušenje, usporit će vašu sušilicu i ne dopustiti joj da ispravno ispušta vlagu. To znači da će trebati više vremena da se vaša odjeća osuši, a s time bi i vaš račun za komunalne usluge mogao narasti - što sigurno ne želite. NNo to nije jedina negativnost u cijeloj priči, ta ista nakupljena vlakna su zapaljiva, a njihovo dugo nakupljanje može dovesti i do požara u kući. Upravo zbog toga, redovito čišćenje ventilacijskog otvora nešto je što ne smijete ignorirati niti preskakati.

2. Spužvice za pranje

Ovo je jedna od onih stvari u domu s kojom uvijek čistimo, ali ju zaboravljamo očistiti. Naime, spužve tijekom pranja, brisanja i svakog drugog čišćenja na sebi nakupljaju bakterije, prašinu te svu ostalu prljavštinu koja ne može samo tako nestati s njih. No, kako kvalitetno i pravilno očistiti spužvu za pranje? Najjednostavniji način jest pranje u perilici rublja ili suđa, svejedno je. Iako ih možete očistiti i ručno, ovaj način mnogo je učinkovitiji te kvalitetnije odstranjuje bakterije na spužvama.

3. Stropni ventilatori

Stropni ventilatori rade na način da usmjeravaju zrak prema dolje, pritom stvarajući osjećaj laganog rashlađivanjai. Međutim, osim što se smatraju učinkovitijima od klasičnih ventilatora jer omogućuju bolju cirkulaciju zraka u prostoriji ravnomjerno raspoređujući hladniji zrak, na sebi skupljaju nečistoću i prašinu koje često zanemarujemo. Upravo zbog tog razloga, redovito čišćenje krilaca vrlo je važno te ga ne biste smjeli zanemarivati.

4. Filteri klime

Ljetni dani postaju nepodnošljivi bez korištenja klime, ali jeste li znali da biste ju obavezno morali i redovito čistiti? Između ostaloga, filteri su ti koji se često nesvjesno zanemaruju. Trebali biste ih čistiti barem jednom tjedno, pogotovo ako klimu koristite svakodnevno. Pravilno čišćenje sprječava infekcije i produljuje vijek trajanja klima-uređaja. Idealno rješenje jest čišćenje sastojcima koje sigurno imate kod kuće, a to su sapun i voda.

5. Tepih

Zamo da tepih sigurno redovito usisavate, alii što je s njegovim pranjem? Koliko je često potrebno prati tepihe? Odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogo različitih faktora, a to su imate li kućnog ljubimca, imate li djecu te jeste li možda alergični. U tom slučaju, tepih biste morali prati još češće. Stručnjaci preporučuju dubinsko pranje tepiha barem jednom u tri mjeseca.

6. Okviri prozora

Okvire prozora u domu često zaboravljamo temeljito očistiti, a na njima se često zadržava mnogo više prašine, nečistoće i ostale nakupljene prljavštine nego što zapravo mislimo. Kako biste izbjegli ovu čestu i radikalnu pogrešku, pokušajte redovito čistiti okvire svojih prozora, bez obzira na to radi li se o prozorima u kuhinji, dnevnom boravku ili vašoj spavaćoj sobi.

7. Donja strana namještaja

Da, i ovo je mjesto često jedno od onih koje često zaboravljamo prilikom čišćenja. Naime, ispod namještaja uglavnom 'pokupimo' prašinu usisivačem ili krpom za brisanje, ali to nije dovoljno. Podnožje sofe, kutne garniture ili fotelje u dnevnom boravku, baš kao i donju stranu kreveta, trebalo bi temeljito očistiti barem jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:57