KORISTI PAMETNO

Mlijeko može sačuvati vaše zimske čizme, ali ima i niz drugih primjena u kućanstvu

 /SHUTTERSTOCK
Mlijeko može biti ovlaživač, sredstvo za čišćenje, osvježenje ili čak sredstvo protiv starenja

Mlijeko je oduvijek bilo glavna namirnica - bolja polovica zdjelice žitarica, velika komponenta naših omiljenih smrznutih deserta ili čak samo pouzdana, visoka čaša svježine za početak dana. Naravno, mlijeko je klasičan napitak, ali mi smo tu da vam kažemo da ono ima puno više potencijala nego što mislite.

Može se koristiti u svrhe daleko izvan kuhinje i normalne prehrane. Mlijeko može biti ovlaživač, sredstvo za čišćenje, osvježenje ili čak sredstvo protiv starenja. Svi znamo da je mlijeko dobro za naše kosti i naša tijela- ali ovaj ukusni napitak ima mnogo više za ponuditi.

image
/SHUTTERSTOCK

Neka smrznuta riba ima svježi okus

Ako želite da riba iz vašeg zamrzivača ima okus kao da je svježe ulovljena, isprobajte ovaj trik: stavite smrznutu ribu u mlijeko dok se ne otopi. Mlijeko će učiniti okus svježijim.

Očistite i omekšajte prljave ruke

Kad se vratite iz vrta s mrljama i tvrdim rukama, obični sapun jednostavno neće poslužiti. Umjesto toga, napravite pastu od zobenih pahuljica i mlijeka i snažno utrljajte u ruke. Mrlje će nestati, a mješavina zobenih pahuljica i mlijeka omekšat će i umiriti vašu kožu.

image
/SHUTTERSTOCK

Pojačajte okus kukuruza

Evo jednostavnog načina da kukuruza učinite slađim i svježijim. Samo dodajte 1/4 šalice mlijeka u prahu u lonac kipuće vode prije nego što ubacite kukuruz.

Popravak napuknutog porculana

Prije nego što bacite onaj napukli tanjur iz bakinog starog porculanskog servisa, pokušajte ga popraviti mlijekom. Stavite posudu u tavu, prelijte je mlijekom (svježim ili rekonstituiranim mlijekom u prahu) i pustite da prokuha. Čim zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta. Protein u mlijeku čudesno će ublažiti pukotine.

Srebrnina

Potamnjelo srebro će izgledati kao novo uz malu pomoć kiselog mlijeka. Ako nemate pri ruci kiselo mlijeko, možete ga napraviti tako da u svježe mlijeko dodate ocat. Zatim jednostavno namočite srebro u mlijeku na pola sata kako biste skinuli mrlje, operite u toploj vodi sa deterdžentom i ispolirajte mekom krpom.

Ublažava opekline od sunca i ubode buba

Ako imate osjećaj da vaša koža gori od previše izlaganja suncu ili ako vas izluđuju ugrizi insekata koji svrbe, pokušajte upotrijebiti malo mliječne paste za umirujuće olakšanje. Pomiješajte jedan dio mlijeka u prahu s dva dijela vode i dodajte prstohvat ili dva soli. Nanesite ga na opeklinu ili ugriz. Enzimi u mlijeku u prahu pomoći će neutralizirati otrov od uboda kukca i ublažiti bol od opeklina.

Priuštite sebi njegu lica

Evo još jednog načina da si priuštite otmjeni spa tretman lica kod kuće. Napravite masku miješanjem 1/4 šalice mlijeka u prahu s dovoljno vode da dobijete gustu pastu. Smjesom temeljito premažite lice, ostavite da se potpuno osuši, a zatim isperite toplom vodom. Vaše će lice biti svježe i pomlađeno.

image
/SHUTTERSTOCK

Omekšajte kožu

Priuštite si luksuznu pjenastu mliječnu kupku. Ubacite oko 1/2 šalice mlijeka u prahu u kadu dok se puni. Mlijeko djeluje kao prirodni omekšivač kože.

Čista lakirana koža

Neka vaše lakirane torbice ili cipele ponovno izgledaju kao nove. Samo nanesite malo mlijeka, pustite da se osuši i ispolirajte mekom krpom.

image
/SHUTTERSTOCK

Uklonite mrlje od tinte s odjeće

Za uklanjanje mrlja od tinte s obojene odjeće, često će poslužiti kupka s mlijekom preko noći. Samo namočite zahvaćeni odjevni predmet u mlijeku preko noći i sljedeći dan operite kao i obično.

Skinite šminku

Kako biste bili sigurni da ćete ukloniti i najmanju mrvicu šminke, a da pritom ne skinete kožu, isprobajte sredstvo za uklanjanje šminke na bazi mlijeka. Pomiješajte toplu vodu i mlijeko u prahu kako biste uklonili šminku. Vaša čista i navlažena koža bit će vam zahvalna.

Omekšajte žuljeve

Sljedeći put kad se suočite s tvrdim žuljem, pokušajte ga omekšati mlijekom prije skupih alternativa iz drogerija. Samo namočite vatu u mlijeko i nanesite ravno na žulj kako biste omekšali i navlažili okolno područje.

Borite se protiv opeklina

Ako zagrizete malo više topline ili začina nego što možete sažvakati, pokušajte popiti hladnu čašu mlijeka. Bapska priča o umirujućim svojstvima mlijeka zapravo je znanstveno potkrijepljena. Protein u mlijeku sisavaca, kazein, veže se za masne kiseline koje se nalaze u čili papričicama kako bi pomogao zaustaviti osjećaj topline ili abrazije koji stvara začin koji poznajete i volite.

Obrijte se

Ako vam je ponestalo kreme za brijanje ili ste daleko od trgovine, možete napraviti pastu od mlijeka u prahu, vode i šećera koja će pomoći da brijač s lakoćom klizi.

Vlastiti sapun

Ako ste ikada kročili na lokalnu tržnicu, znate da je mliječni sapun popularniji no ikad. Ovdje možete napraviti vlastitu verziju mliječnog sapuna s lužinom, maslinovim uljem, kokosovim uljem i ricinusovim uljem.

image
ARTPRITSADEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Njegujte svoje biljke

Ako vaše biljke izgledaju malo otužno, mlijeko se može koristiti kao prirodno gnojivo. Mnoštvo hranjivih tvari i minerala u mlijeku može vam pomoći da oživite svoje biljke i održite ih zdravima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:43