Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u hladnjak sačuvati njezinu kvalitetu i rok trajanja. Također, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primjerice, voće i povrće stavljaju u ladice hladnjaka, a mliječne proizvode u vrata hladnjaka. Međutim, nije svejedno kako hranu stavljate u hladnjak.
Također, neki od principa kojih se pridržavate kada odlažete hranu jednostavno nisu točni.
Ashley Iredale, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redoslijed slaganja hrane iznimno važan kako bi se očuvala njezina kvaliteta.
- Različite namirnice zahtijevaju i različito održavanje temperature pa bi ih bilo dobro posložiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno - kaže Ashley, a prenosi Alo.
Ona preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što vjerojatno i činite. No, ako ga nemate, onda ga pospremite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gdje je najhladnije.
Voće i povrće treba držati u ladici koja se obično nalazi na dnu hladnjaka. Rajčice su izuzetak i nikako ih ne treba držati u hladnjaku, već u košari s voćem koja je na sobnoj temperaturi jer je rajčica namirnica koja se brzo kvari. Rajčica je, naime, namirnica koja se jako brzo kvari.
Većina vas mlijeko drži u vratima hladnjaka, no Ashley preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska pa mliječni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubit će svježinu.
Što se tiče jaja, koja uvijek držite u hladnjaku, Ashley kaže da ih je bolje držati u originalnim kutijama nego u odjeljcima hladnjaka.
- Kutije su sigurne, nemaju miris po drugoj hrani i na njima se uvijek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu trajati i do mjesec dana – kaže ona.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....