Dobro je znati!

Moćni pomagač u kućanstvu, a nije soda ni ocat

 Chang Duong, Unsplash
Uklanjanja tvrdokorne mrlje, a njime možete i dezinficirati određene predmete

Skidač laka za nokte ili popularno zvani aceton kozmetička je potrepština koja se može pronaći u većini hrvatskih kućanstava, a osim njegove klasične uporabe, pri uređivanju noktiju može vam poslužiti u domu na još nekoliko neočekivanih načina! Najkorisniji je svakako kao sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja, a njime možete i dezinficirati određene predmete. U nastavku doznajte što sve još možete očistiti skidačem laka za nokte!

Getty Images

Uklonite ostatke boje s prozora

Ako ste nedavno bojali okvire svojih prozora i pritom slučajno bojom zaprljali staklo, pomoću skidača laka možete s lakoćom skinuti već sasušenu boju sa stakla. Stavite malo skidača na boju i pustite da odstoji pet minuta prije nego što obrišete mrlju.

Male and female razor isolated on white.
Getty Images

Očistite svoje britvice

Aceton djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo pa pomoću njega možete dezinficirati svoje britvice i s njih ukloniti nakupljene ostatke sapuna. Tako ćete produljiti vijek trajanja svojih britvica.

Traces of a braking on an asphalt
iStockphoto

Očistite tragove cipela s podova

Potplate pojedinih cipela znaju ostaviti ružne crne tragove po našim podovima koje nije uvijek lako očistiti. Namočite krpu acetonom i uklonite nastale tragove s pločica, laminata i betona. Izbjegavajte koristiti na drvenim parketima jer će oštetiti lak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Getty Images

Uklonite mrlje nastale permanentnim markerom

Skidač laka za nokte može skinuti i najtvrdokornije mrlje od markera s vaših ruku i zidova. Čišćenju zidova pristupite oprezno kako ne biste pretjeranim trljanjem povećali mrlju. Poslužite se štapićima za uši i polako pokušajte ukloniti tragove markera.

woman  with  red fingernails cleaning in front of a keyboard  on wooden office desk  with a wet cloth.
Getty Images

Očistite svoju bijelu tipkovnicu

Prljava bijela tipkovnica može izgledati kao nova ako tipke pažljivo očistite pomoću štapića za uši natopljenog acetonom. Pripazite samo da vam sa štapića ne iscuri tekućina između tipki kako ih ne biste oštetili.

pair of dirty sneakers isolated on white background
iStockphoto

Osvježite stare tenisice

Bijela površina gume na tenisicama ne ostane te boje dugo, pogotovo ako smo nepažljivi dok hodamo. Natopite vatu acetonom i prijeđite po površini gume kako biste očistili nakupljenu nečistoću te potom vlažnom krpom uklonite ostatke acetona.

Empty coffee cup on the wooden table
Getty Images

Uklonite mrlje s keramike

Nakupljene mrlje od kave ili čaja sa svoje najdraže šalice možete ukloniti tako što ćete krpicu namočiti skidačem laka i njome protrljati zamrljanu površinu. Pripazite kod šalica koje imaju dekorativne uzorke naslikane na površini kako ih ne biste slučajno uništili jakim sredstvom. Kada ste gotovi, isperite šalicu vodom i klasičnim deterdžentom.

Jar of food's nutritional label being read by a woman.  Vertical shot.
Getty Images

Skinite naljepnice i etikete sa staklenki

Ako imate problema sa skidanjem ljepljivih ostataka naljepnica i etiketa sa staklenih površina, istrljajte ih krpicom natopljenom skidačem laka za nokte.

An amount of plastic doll nude legs.
Getty Images

Popravite plastičke igračke

Acetonom je moguće blago otopiti većinu vrsta plastike, pri čemu je dovoljna samo kap acetona i čvrst pritisak ruke na polomljenome mjestu. Pričekajte da se aceton osuši kako biste pričvrstili odvojeni dio. Ovaj je trik posebno koristan kod lutkica koje su u žaru igre ostale bez udova koje možete barem privremeno ponovno pričvrstiti.

Izvor: Better House Keeper

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:50