
Proljeće, cvijeće, sunčani dani... Ima li ljepše? Svi želimo imati lijepi balkon, terasu ili dvorište s hrpom divnog cvijeća šarenih boja koje je lijepo i raskošno. Scena za poželjeti, zar ne?
Rješenje koje možete sami napraviti kod kuće kako biste dobili cvjetnu oazu svojih snova na kojoj će vam svi zavidjeti. Za održavanje vrtnog i lončanog cvijeća često je potrebno izdvojiti puno vremena, ali i novca za posebne pripravke koji će poticati rast biljaka i štititi ih od štetnika. Međutim, ono što malo domaćica zna jest da se vitamin B nalazi u većini pripravaka za njegu sobnog i vanjskog cvijeća.
PROČITAJTE JOŠ Magazin D&D u prodaji! Velika tema broja: mali stanovi
Budući da je svježi pekarski kvasac izvrstan izvor vitamina B, koristite ga za izradu pripravka za zalijevanje cvjetnjaka.
Sastojci:
10 g svježeg kvasca
žličica šećera
litra mlake vode
Priprema:
Kvasac otopite u vodi, zatim dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite tekućinu da odstoji najmanje 2 sata, a zatim je ulijte u bocu s raspršivačem i zalijte svoje sobne i vanjske biljke.
Ovu otopinu koristite za zalijevanje jednom svakih deset dana tijekom proljeća i ljeta ili dva puta mjesečno tijekom jeseni i zime.
Listovi će postati zeleniji, a cvjetovi bujniji i obilniji. Sličan učinak daje tekućina u kojoj je kora banane ostavljena preko noći.
Zašto je kvasac odličan izbor?
Sve biljke koje rastu u tegli treba povremeno gnojiti, posebno tijekom vegetativnog razdoblja i razdoblja cvatnje. Da biste potaknuli povećani rast i cvjetanje čak i kod najbeznadnijih biljaka, pomoći će vam obični - kvasac. Prihrana biljaka kvascem pozitivno utječe na njihovu ljepotu i zdrav, bujan izgled. Kvasac sadrži bakterije koje ne samo da imaju moć stvaranja finih i ukusnih poslastica u kuhinji, već i blagotvorno djeluju na rast i razvoj biljaka u kući, vrtu ili na balkonu.
Kvasac može imati vrlo koristan učinak na biljke jer potiče rast i poboljšava njihovu otpornost. Sadrži brojne korisne tvari, poput vitamina B skupine, minerala i aminokiselina, koje jačaju korijenov sustav i potiču razvoj biljke. Kada se koristi kao prirodno gnojivo, kvasac djeluje kao biostimulans jer ubrzava razgradnju organskih tvari u tlu, čime poboljšava njegovu plodnost.
Jedan od ključnih učinaka kvasca je oslobađanje ugljikovog dioksida tijekom fermentacije, što potiče fotosintezu i poboljšava unos hranjivih tvari. Također pomaže u suzbijanju štetnih mikroorganizama, smanjujući rizik od gljivičnih oboljenja. Kvasac se često koristi u obliku otopine, gdje se pomiješa s vodom i ostavi da fermentira prije zalijevanja biljaka.
Ovo prirodno sredstvo posebno je korisno za rajčice, paprike i cvjetnice, jer pospješuje cvjetanje i stvaranje plodova. Redovita upotreba može poboljšati zdravlje biljaka i povećati njihov prinos. Preporučuje se da biljke kvascem prihranjujete jednom tjedno u ljetnim mjesecima, a dvaput mjesečno zimi.
PROČITAJTE JOŠ Nema tko zalijevati vaše cvijeće dok ste na odmoru? Evo načina!
Komentari
0