Moderne kuhinjske pećnice

Najtraženije su ugradbene koje se same čiste

Na tržištu razlikujemo samostojeće štednjake te ugradbene pećnice odvojene od ploče za kuhanje. Pri odabiru pećnice, ako često kuhate, jedna od najvažnijih stavki je čišćenje. Zato proizvođači veliku pažnju posvećuju pećnicama koje se same čiste. Kupci najčešće odabiru pećnicu s pirolizom, odnosno načinom čišćenja koji za uklanjanje prljavštine koristi ciklus visoke temperature od oko 500 stupnjeva Celzijevih. Na tako visokoj temperaturi nečistoća se pretvara u pepeo, vrata pećnice ne mogu se otvoriti dva sata, nakon čega je dovoljno metlicom pokupiti prljavštinu.

Modernije pećnice imaju opciju ‘aqua clean’ tijekom koje se isparavanjem vode i uz pomoć ventilatora na 70 stupnjeva Celzijevih, otprilike 45 minuta, otapa mast, kao i ‘eco obloge’ koje uklanjaju neugodne mirise tijekom pečenja i koji se ne moraju mijenjati. Većina štednjaka ima pećnicu na struju, ali na tržištu postoje i štednjaci sa plinskom pećnicom. Oni imaju priključke na zemni, gradski plin ili plinsku bocu. Ugradnju i uključenje na plin obavezno mora obaviti ovlašteni serviser. U odnosu na samostojeće štednjake, ugradbene pećnice mogu se odvojiti od ploče za kuhanje i posebno ugraditi u kuhinju. Većina današnjih pećnica nudi različite funkcije, od kruženja zraka, ventilatora, odvojenih grijača, odnosno dvostruke pećnica u jednoj (kako bi se mogla istodobno pripremati dva jela), timer i display, a sve traženije su lakše vodilice za izvlačenje.

Također, važan je i kapacitet – najmanji je 50 litara a najveći 74 litre, s tim da su vanjske dimenzije pećnice iste, a razlika je u izolaciji (kao i kod hladnjaka). Ovisno o prostoru namijenjenom kuhinji, sve se češće kupuju ugradbene pećnice, dok se samostojeće (na kojima je ploča za kuhanje sastavi dio te se ne može odvajati i najčešće nemaju ventilator) najmanje traže. Cijena retropećnice koje, u odnosu na ostale prostorije u domu, još nisu toliko tražene u kuhinji, je oko 1800 kuna, dok modernije pećnice s teleskopskim vodilicama, sondom za pečenje (kojom se može regulirati točna temperatura mesa) ili parnim pečenjem mogu koštati do 13.000 kuna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:52