KUĆNI EKSPERIMENT

Monika je isprobala 9 načina kako banane održati svježima. Jedan ju je baš šokirao

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Monika Sudakov, američka kulinarska stručnjakinja, odlučila je isprobati devet različitih metoda za zadržavanje svježine kod banana, a svoja je zapažanja, ocjene i rezultate podijelila na portalu thedailymeal.com.

"Željela sam saznati najbolju metodu za održavanje svježine banana. Provela sam iscrpnu pretragu na internetu u potrazi za svim mogućim metodama sprječavanja truljenja banana, od najčešćih preporuka na renomiranim kulinarskim portalima do društvenih mreža i hakova koji su se činili prilično nategnutima", napisala je Monika čiji je eksperiment trajao sedam dana - toliko dugo je čekala da vidi što će se dogoditi s bananama. Za svaku je promatrala boju kore, miris, teksturu i okus. Na kraju je otkrila koja je metoda bila najbolja, a koja je bila potpuna katastrofa.

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

9. Čuvanje banane u vodi

"Kad sam na društvenim mrežama prvi put vidjela ovu metodu skladištenja banana, bila sam skeptična, ali smatrala sam da je vrijedno testiranja", napisala je Monika, pojašnjavajući kako iza ove metode stoji ideja da će voda spriječiti zrak da aktivira proizvodnju plina etilena, usporavajući proces zrenja. Ovaj je trik, dodala je, navodno idealan za tople klime gdje toplina može potaknuti sazrijevanje.

Monika je napunila zdjelu hladnom vodom i uzela bananu, stavljajući kraj njezine stabljike u tekućinu. Vrh ploda nije bio potopljen. Zatim je zdjelu premjestila na hladno mjesto dalje od sunčeve svjetlosti. U roku od nekoliko dana primijetila je da se vrh stabljike počeo otvarati, izlažući bananu vodi. Dok su druge banane prolazile kroz svoj eksperiment, Monika je ovu bananu ostavila u vodi, a rezultat je bila trula banana užegla mirisa s plodom koji se pretvarao u sluzavu kašu. Ovu je metodu stoga najlošije ocijenila.

8. Banana u zamrzivaču

Zatim je probala zamrznuti bananu.

"Ova metoda nije loša za očuvanje banane, ali nije idealna za očuvanje njezine svježine. Zamrzavanje banana razgrađuje staničnu strukturu zbog stvaranja kristala leda unutar voća, što je rezultiralo kašastim plodom", napisala je Monika, dodajući kako smrznuta banana nije idealna za jelo iz ruke ili u zdjeli sa žitaricama, ali je fantastična za smoothieje i pečenje.

"Banane će u zamrzivaču ostati jestive dva do tri mjeseca. Za odmrzavanje banana, stavite ih u hladnjak preko noći ili ih stavite u zdjelu i ostavite na radnoj površini. Ne ostavljajte banane na temperaturi iznad 5°C dulje od dva sata", preporučila je.

7. Banane obješene na kuku

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

Sljedeća metoda na popisu bila je vješanje banana na kuku.

"Postoji nekoliko razloga zašto ova metoda navodno funkcionira", napisala je Monika. U teoriji, sprječava plin etilen u sazrijevanju voća, dok se vješanjem sprječavaju modrice na kori voća, koja obično nastaju u kontaktu s površinom pri odlaganju voća.

Međutim, ova metoda nije puno bolje djelovala u usporedbi s drugim tehnikama za održavanje svježine banana.

"Banane su nastavile sazrijevati i primijetila sam da su se peteljke počele sušiti dok su visjele, ostavljajući vrh ploda suhim i nejestivim. Banane su bile slatke, ali ništa manje zrele od onih koje sam ostavila na pultu", rekla je Monika.

6. Banane u aluminijskoj foliji

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

Umatanje stabljike banane u aluminijsku foliju još je jedan trik koji redovito preporučuju različiti izvori. Ideja iza toga je spriječiti ispuštanje plina etilena iz banane i sazrijevanje banane. Neki izvori predlažu umotavanje stabljika zajedno, a drugi umotavanje svake pojedinačno.

"Odlučila sam se za prvu verziju kako bih smanjila otpad, imajući na umu negativan utjecaj aluminijske folije na okoliš. Nakon što sam ostavila banane da stoje na radnoj površini tijekom trajanja eksperimenta, skinula sam foliju s peteljki. Banane su možda bile malo tamnije od onih koje su ostale na radnoj površini, ali ne u velikoj mjeri. Njihova aroma, tekstura i okus bili su gotovo identični onima na pultu i onima koje sam objesila", napisala je.

5. Banane u plastičnoj foliji

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

Metoda umatanja banana u plastičnu vrećicu zapravo je ista kao i prethodna, a Monika se i ovog puta, zbog brige o utjecaju na okoliš, odlučila na grupno umatanje.

"Napomenut ću da je hrpa banana koju sam upotrijebila za ovaj eksperiment došla iz trgovine s peteljkama prethodno umotanim u plastiku. Ovo mi se učinilo zanimljivim iz perspektive protokola distributera hrane koji brinu da njihove banane stignu na željena odredišta sigurno i da se ne pokvare. Možda mi je to dalo lažnu nadu da će plastični trik nekako nadmašiti druge u smislu učinkovitosti. Nije. Iz vizualne, olfaktorne, teksturalne i okusne perspektive, ove su banane bile gotovo identične onoj na radnoj plohi, umotane u aluminijsku foliju i viseće s kuke. Nisam vidjela nikakav razlog da uložim dodatno vrijeme ili trud, niti sam vidjela smisao u gubitku tolike količine plastične folije kada metoda nije ni više ni manje učinkovita u održavanju banana svježima", napisala je Monika.

4. Čuvanje banane na pultu

Banane pohranjene na radnoj površini našle su se u sredini ljestvice najboljih metoda.

"Trebali biste slijediti neke osnove kako bi ova metoda bila učinkovitija. Banane zahtijevaju hladno i suho mjesto, daleko od sunčeve svjetlosti. Idealna temperatura za skladištenje banana je oko 12 °C. Kada banane donesete kući, stavite ih u zdjelu, košaru ili ravno na pult. Možda je najbolje držati banane u smočnici ili negdje drugdje izvan kuhinje gdje se temperatura može povisiti tijekom kuhanja ili pečenja. Osim toga, banane nikada ne skladištite zajedno s drugim voćem ili blizu njega. Plin etilen u njima može potaknuti prekomjerno sazrijevanje drugog voća i obrnuto", savjetovala je.

U kontekstu ovog eksperimenta, banane na radnoj ploči pokazale su se kao i one umotane u plastiku ili aluminij te one koje su visjele s kuke. Sve su bile podjednako slatke, ako ne i prezrele do posljednjeg dana.

3. Banane u hladnjaku

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

"U bananama možete uživati u različitim stupnjevima zrelosti, ovisno o vašim preferencijama i željenoj hranjivosti. Blago zelene ili žute banane imaju više škroba. Kako sazrijevaju, ti se škrobovi pretvaraju u šećere, čineći banane slađima i manje čvrstima. Ovaj viši šećer znači da zrelije banane imaju viši glikemijski indeks, što se možda ne preporučuje dijabetičarima ili onima koji trebaju pratiti unos šećera. Ipak, zrelije banane imaju više antioksidansa i lakše ih podnose osobe s probavnim poremećajima, zahvaljujući otpornom škrobu koji se pretvara u jednostavne šećere. Ovaj je čimbenik značajan jer nakon što banane stavite u hladnjak, one prestaju sazrijevati", rekla je Monika.

Pojasnila je kako hladnoća učinkovito zaustavlja proizvodnju etilena, održavajući banane u svojevrsnoj homeostazi.

"Stoga pazite da banane stavite u hladnjak samo kada su zrele koliko želite. Treba znati da su banane vrlo osjetljive na hladnoću. Kada se čuvaju u hladnjaku, njihova kora će promijeniti boju, postat će tamnosmeđa, čak i ako voće ostane čvrsto", dodala je.

Tako je i njezina banana bila žuta kad ju je stavljala u hladnjak, a izvadila ju je tamnosmeđu. Međutim, plod je bio čvrst i zreo kao i onog dana kada je ušao u hladnjak, zbog čega je ova metoda dobila visoku ocjenu.

2. Banane u hermetički zatvorenoj posudi

Monika je isprobala još jedan slučajan i sumnjiv "hack" koji je vidjela na raznim kanalima društvenih medija i internetskim forumima - staviti bananu u hermetički zatvorenu posudu.

"Uspjeh ove metoda činio se malo vjerojatnim jer sam očekivala da će se plin etilen zarobiti i uzrokovati brže sazrijevanje banane. Ipak, neki su sugerirali da ako je posuda dovoljno mala i čvrsto zatvorena, može uskratiti kisik i zaustaviti proces sazrijevanja. Da sam kladioničarka, kladila bih se sav svoj novac da ova metoda ne funkcionira, ali sam je ipak odlučila isprobati", napisala je.

Savršeno žutu, zrelu bananu stavila je u duguljastu plastičnu posudu te ju ostavila na pultu za vrijeme trajanja eksperimenta. Kako su dani prolazili, primijetila je da se boja voća unutar posude nije promijenila.

"Kad sam otvorila spremnik, voće je bilo u istom stanju u kojem je bilo kad ga je stavila", rekla je i opisala kako je banana bila nešto mekša i imala tračak fermentiranog okusa, ali je ostala svježa, što ju je natjeralo da ovoj metodi da peticu.

1. Čuvanje banane u vrećici

"Kad sam prvi put vidjela žute izolirane vrećice za banane, bila sam vrlo sumnjičava u njihovu učinkovitost. Tvrdi se da one drže kisik izvan vrećice i dalje od banane, dok istodobno reguliraju temperaturu. Činilo mi se da bi zatvaranje banana u vrećicu učinilo isto kao da ih ostavite u plastičnoj vrećici za namirnice ili ih zarobite u papirnatu vrećicu s avokadom - potaknulo proizvodnju plina etilena i sazrijevanje voća. Naručila sam jednu vrećicu u interesu znanosti", napisala je Monika.

Bananu je stavila u vrećicu te odložila na pult. Za vrijeme trajanja eksperimenta niti jednom nije otvorila vrećicu, a kad je to napokon učinila ostala je šokirala koliko je dobro djelovala.

"Banana je imala smeđe mrlje po kori, ali nije bila tamna. Bila je i manje zrela od onih na radnoj plohi, onih umotanih u plastičnu ili aluminijsku foliju i banana ovješenih o kuku. Zadržala je vlažnu, čvrstu teksturu i sladak okus te je imala prekrasnu aromu", napisala je Monika koja je ovu metodu najbolje ocijenila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 12:59