Moscow International Property Show

Investitori bi gradili hotele, a stranci kupovali apartmane

U Moskvi je nedavno održan značajan sajam nekretnina, Moscow International Property Show, specijaliziran za predstavljanje nekretnina izvan Rusije, odnosno namijenjen klijentima iz Rusije zainteresiranima za kupnju nekretnina izvan matične zemlje.

Na sajmu je sudjelovalo stotinjak izlagača iz 20-ak zemalja, a najzastupljenija je bila Turska, koju su slijedile Španjolska, Italija te Crna Gora. Većina ostalih zemalja imala je tri ili četiri predstavnika, a Hrvatska je bila zastupljena s dva izlagača, odnosno dvije agencije koje djeluju na području sjevernog Jadrana s otocima. Jedna od njih je Dogma nekretnine čijeg smo direktora Branka Papeša zamolili za komentar jesu li stranci iskazali interes za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

Investicije na Jadranu mogle bi se kretati od nekoliko milijuna pa do desetak milijuna eura

– Naš je primarni interes, zbog kojeg smo se odlučili za nastup na sajmu, pojačan i intenzivniji pristup ruskom tržištu. Većina potencijalnih klijenata na sajmu obratila nam se za kupnju nekretnina na Jadranu, i to već od 40 tisuća pa do više milijuna eura. Klijentela je uglavnom bila zainteresirana za kupnju apartmana ili kuća te vila namijenjenih za ljetni odmor ili eventualno iznajmljivanje u periodima kada oni ne koriste nekretninu. Osim direktnih kontakata s potencijalnim kupcima, uspostavli smo kontakte i s partnerskim agencijama iz Moskve, ali i drugim sudionicima na sajmu, primjerice iz Dubaija, Italije, Švicarske i Austrije, a s ciljem poslovne suradnje i kanaliziranja klijenata prema Dogma nekretninama – kaže Papeš.

Dodaje i kako su održali nekoliko sastanaka s potencijalnim investitorima i fondovima zainteresiranima za investiranje u Hrvatsku, koji su iskazali interes za ulaganje u gradnju nekretnina namijenjenih tržištu, kupnju terena za gradnju hotela te kupnju već postojećih hotela. Investicije se kreću od nekoliko milijuna pa do desetak milijuna eura, a zanimljivo je izdvojiti interes grupe investitora iz Mongolije za ulaganje u hrvatski turizam. Pojedinačne kupce i investitore zanimali su prvenstveno sigurnost ulaganja, brzina ishođenja potrebnih dozvola i uknjižba, a zanimljivo je spomenuti da su se raspitivali oni klijenti koji su već boravili u Hrvatskoj.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 02:58