DETOKSIKACIJA PLUĆA

Možemo li doista očistiti pluća ovim namirnicama i načinom života te poništiti efekt loših navika?

 /SHUTTERSTOCK

Svi smo na neki način izloženi različitim stvarima iz okoline koji loše utječu na zdravlje pluća, čak iako nismo pušači. Iako pluća imaju odličnu sposobnost da se regeneriraju, potrebna im je i vaša pomoć da bi ostala zdrava i funkcionalna dugo vremena.

U nekim situacijama pluća imaju veće šanse za oporavak nego u drugim.

Kako pušenje uništava pluća?

Pušenje izaziva dvije vrste dugotrajnog oštećenja pluća: emfizem i kronični bronhitis. Zajedno su poznati kao kronična opstruktivna plućna bolest (HOBP). Kod emfizema, sitni mjehurići koji razmjenjuju kisik su uništeni, a kod kroničnog bronhitisa dolazi do upale dišnih puteva koji vode do pluća. Jednom kada dođe do oštećenja, oporavak je jako težak, čak i nemoguć.

Spas je ipak moguć, ako je do ovih oštećenja došlo zbog pušenja, dokazano je da što prije prestanete pušite, veća je vjerojatnost da ćete popraviti učinjenu štetu.

Zaštitite svoja pluća

Iako ne možete u potpunosti preokrenuti godine štete izazvane pušenjem, najbolja stvar koju možete uradite za "detoksikaciju" je da zaštitite svoja pluća od daljeg oštećenja. Evo nekoliko dokazanih načina da vaša pluća budu što čistija:

Izbegavajte pasivno pušenje

Iako je prestanak pušenja najvažnija stvar koju možete učiniti za svoja pluća, također je ključno ne udisati dim drugih pušača.

Držite se dalje od vapeinga

Dok liječnici još uvijek uče o dugoročnim rizicima e-cigareta, istraživanja su počela otkrivati neke kratkoročne rizike. Ova navika posebno je rasprostranjena među najmlađima, a njihova pluća su najosjetljivija. Jedno istraživanje je otkrilo da vapeing čini vaša pluća manje sposobnima da očiste sluz, što može dovesti do infekcija.

Ne oslanjajte se na terapiju parom

Iako je jedna vrlo mala studija otkrila da udisanje tople pare može učiniti da se ljudi s HOBP osjećaju manje anksioznim, nije otkrila utjecaj pare na funkciju pluća. Para može biti od pomoći za poboljšanje uklanjanja sluzi iz gornjih disajnih puteva, uključujući nos i grlo, tokom respiratorne infekcije, ali ne poboljšava rad pluća.

Spriječite infekciju

Zaštitite svoja pluća od daljeg oštećenja cjepivom protiv gripe i tako što ćete često prati ruke i izbjegavati kontakt sa bilo kim tko pokazuje znake respiratorne bolesti.

Držite se dalje od zagađenja

Ako imate kroničnu respiratornu bolest, može vam pomoći da pratite kvalitetu zraka i izbjegnete provođenje vremena vani tokom dana s većim zagađenjem.

Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima

Konzumiranje puno borovnica ili kelja neće poništiti godine štete od pušenja, ali istraživanja pokazuju da više voća i povrća, posebno lisnatog zelenila, bobičastog voća i drugih namirnica bogatih antioksidansima, može pomoći u zaštiti pluća od nekih oštećenja uslijed pušenja i zagađenja zraka.

Jačajte pluća vežbanjem

Postoje dokazi da kardiovaskularne vježbe, tj. sve što ubrzava rad vašeg srca, može pomoći vašim plućima da rade bolje. Također čini srce i mišiće efikasnijim, tako da kada se bavite fizičkom aktivnošću, manje je opterećenje na plućima pa se osećate bolje i lakše dišete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:23