Zašto ne?

Možete iznajmiti svoj dom za snimanje filma i fino zaraditi. No, evo što trebate znati

 FEDERICO PAUL/
Ako ste oduševljeni idejom da svoj dom vidite na velikom (ili malom) ekranu, nastavite čitati

Mnogi se filmovi i TV emisije snimaju na lokaciji. Neka od tih mjesta u stvarnom svijetu poznata su sama po sebi, poput Dubrovnika u Games of Trones, ali poznato je da produkcijske ekipe rade na privatnim posjedima, uključujući kuće i stanove.

Naravno, ne mora svaki dom koji se iznajmljuje kao mjesto snimanja filma biti tako glamurozan kao što je to bila vila Georgea Clooneya na jezeru Como, u kojoj su snimane scene iz “Oceanovih 12”. Daleko skromniji domovi imali su i nastavit će imati svoje trenutke u filmskoj industriji, ali i za snimanje TV reklamnih spotova - sve je u tome da li se uklapa u viziju projekta produkcijskog tima.

Annie Morris je glavna urednica kanadskog časopisa Made in CA. Vlasnica je obiteljskog bungalova u Torontu koji je iznajmila za TV emisiju. Njezina je kuća dobila nastup na preporuku prijatelja koji je radio za produkcijsku tvrtku serije. Ona kaže da ako dobijete priliku napraviti nešto slično sa svojim domom, učinite to.

"Iznajmljivanje vašeg doma kao mjesta snimanja može biti sjajan način da zaradite nešto dodatnog novca, a istovremeno dopuštate svom domu da bude dio nečeg posebnog", kaže ona. Ona i njezin suprug zapravo su ostavili kuću ekipi na više od tjedan dana, a oni su krenuli na putovanje - koje je u potpunosti pokriveno najamninom za njihov dom.

Evo što trebate uzeti u obzir prije nego što svoj dom uključite u TV emisiju ili film.

"Iznajmljivanje vašeg doma kao mjesta snimanja definitivno može biti jedinstvena i uzbudljiva prilika, ali važno je ući u to otvorenih očiju", kaže Dennis Shirshikov, voditelj u tvrtki za prodaju nekretnina. "Nije uvijek tako glamurozno kao što se može činiti na TV-u i može postojati mnogo logističkih i pravnih razloga koje treba uzeti u obzir."

Denisova preporuka je da istražite kako biste razumjeli sve rizike i dobrobiti iskustva. “Prije nego što odlučite iznajmiti svoj dom kao mjesto snimanja, važno je razmotriti utjecaj koji bi to moglo imati na vaš svakodnevni život”, kaže. "Snimanje može biti ometajuće, s puno buke, prometa i stranaca koji ulaze i izlaze iz vašeg doma."

Alex Capozzolo, suosnivač tvrtke Brotherly Love Real Estate, kaže da je njegov tim radio s klijentom koji je posjedovao 150 godina staru kuću koja se smatrala "draguljem u gradu. Imala je francusku arhitekturu i prekrasne vrtove i fontane. Vlasniku nije bilo strano iznajmljivati nekretninu za lokalne kanale za emitiranje njihovih intervjua - ali ipak su zastali prije nego što su pristali na zahtjev za filmsku produkciju.

„U ovoj situaciji, klijent je ograničio broj ljudi iz filmske ekipe i stavio dodatni zahtjev za osiguranje od štete, koje bi se otplaćivalo na kraju snimanja, i klauzulu koja navodi da se ne smiju raditi nikakve promjene unutarnjem ili vanjskom dijelu nekretnine”, kaže Capozzolo.

Mandy Menaker bivša je filmska producentica, a sada direktorica komunikacija u Orchardu, platformi za nekretnine. Ona kaže da iako snimanje filmova može biti unosno za vlasnika kuće, nije bez rizika.

“Čak i najmanja filmska ekipa može prouzročiti ozbiljnu štetu, a ekipa će trebati struju, vodu i pristup kupaonici dok je na licu mjesta, što može izazvati dodatne troškove”, kaže Mandy. "Većina filmskih ekipa imat će barem jedan ili dva kamiona puna opreme, a mogu ponijeti i prikolice i prijenosni WC, stoga budite spremni na mrzovoljne susjede ako živite u naseljenom mjestu."

Evo kako se uvježbati za glavnu ulogu u svom domu.

Ako ustanovite da je dobit od iznajmljivanja vaše nekretnine za snimanje veća od rizika, stručnjaci predlažu da razmislite prije nego što kažete: "Akcija!"

Potvrdite osiguranje. Mandy kaže da ne pristajete prije nego što provjerite policu osiguranja produkcijske tvrtke kako biste vidjeli hoće li vaš dom biti zaštićen od eventualne nastale štete. Također, trebali biste dobiti sve u pisanom obliku, uključujući detaljan ugovor i osiguranje.

Čuvajte dragocjenosti. Spakirajte sve dragocjenosti i druge važne stvari i držite ih podalje od svog doma tijekom snimanja. Puno produkcijskog osoblja bit će u kući tijekom snimanja, stoga se pobrinite da ako vam je važno, bude pohranjeno na sigurnom mjestu.

Snimite fotografije svoje kuće u trenutnom stanju. Još bolje, snimajte sami i snimite vlastiti mali film, u slučaju da dođe do oštećenja. Osim toga, olakšat će vraćanje stvari na svoje mjesto. Vjerojatno je da će ekipa inscenirati sobe uključujući premještanje namještaja ili čak postaviti nova umjetnička djela na zidove, a vi želite vrlo jasan zapis o tome kako je vaš dom izgledao prije snimanja.

Neka vaši susjedi uđu u raspored snimanja. Mandy kaže da bi filmska ekipa mogla postaviti "kamp" u neobično vrijeme, ali čak i ako ne, pristojno je obavijestiti susjede da će kamere uskoro biti uključene.

Ako odlučite da je vrijedno neugodnosti da vaš dom dobije svojih 15 minuta slave, onda je važno otvoreno i jasno komunicirati s filmskom produkcijskom kućom i postaviti jasne granice i očekivanja.

Posljednja točka koju biste trebali razmotriti prije nego što unajmite svoj dom je tema filma. Mandy kaže da bi to moglo pozitivno ili negativno utjecati na vrijednost preprodaje ili iznajmljivanja - osobito ako je hit.

Možda je dobro reći da je vaš dom korišten za set hit filma s glumcem s A liste, ali postoji mnogo kupaca koji bi se mogli suzdržati od kupovine ili najma ako vaš dom povezuju s nasilnim horor filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 22:45