dosta je više

Mravi su se opet vratili? Konačno ih zaustavite uz par jednostavnih i prirodnih trikova

 Unsplash
Poznato je da neke vrste mrava oštećuju građevinski materijal, a druge pak zagađuju hranu

Da se razumijemo, mravi u kući mogu biti velika smetnja. Nije samo frustrirajuće pronalaženje mrava u svakoj prostoriji, već i kolonija mrava može uzrokovati štetu. Prilično je nehigijenski imati mrave u svom domu, a neke sorte mrava mogu čak i ugristi ljude. S druge strane, poznato je da pojedine vrste mrava oštećuju građevinski materijal, a svima je jasno da prvenstveno zagađuju hranu. Prenose bakterije koje mogu prenijeti u hranu ili otvorenu ranu.

image
Unsplash

Svi mrzimo kako mravi ulaze u naše kuće. Oni žive u našoj kući kao da je posjeduju; pa postoje neki načini koji bi mogli pomoći da se riješite mrava; jedan od njih je održavanje vaše kuće apsolutno čistom. Predlažemo neke kućne trikove koji će vam pomoći da se riješite mrava u svome domu.

image
Unsplash

1.Kreda

Jedan od učinkovitijih kućnih trikova za uklanjanje mrava je upotreba krede. Kreda sadrži kalcijev karbonat koji pomaže u sprečavanju mrava. Poprskajte kredu u prahu na područja koja su mjesta ulaska mrava ili nacrtajte liniju kredom na ulazu. Linija služi kao barijera i nije u potpunosti jasno kako sprječava mrave da uđu u doma, ali je doista učinkovita.

2. Limun

Iscijedite limun ili stavite kore limuna na mjesta odakle mravi ulaze. Podove možete oprati i vodom s malo limunovog soka. Mravi očito ne vole miris limunova soka pa će se držati podalje. Sve kiselo i gorko može mrave držati podalje, ali svaki šećer je najbolji prijatelj mrava. Stoga pazite da ne držite ništa slatko što bi na ovaj ili onaj način moglo privući mrave. Održavajte kuhinjsku ploču apsolutno čistom.

image
Unsplash

3. Naranče

Naranče su iste kao i limunovi; drže mrave podalje od posjeta vašoj kući. Napravite pastu od jedne šalice tople vode i nekoliko kora naranče, što će vam pomoći da se riješite mrava. Namažite ovu pastu oko ulaznih točaka mrava i obrišite je nakon toga. Korice naranče možete staviti i na kuhinjsku ploču ili gdje god mislite da ti mravi mogu ući. Djeluje kao prirodno odvraćanje mrava koje ih drži podalje.

image
Unsplash

4. Papar

Mravi prilično vole šećer, ali mrze papar. Pospite papar na područja odakle mravi ulaze u vašu kuću. Ovo će vam pomoći da se riješite mrava. Kajenski papar ili crni papar su idealno rješenje. Također možete napraviti otopinu papra i vode i poprskati je u blizini mjesta odakle mravi dolaze. Papar ne ubija mrave, ali ih definitivno odvraća od povratka u vašu kuću.

5. Sol

Rasipanje soli u blizini kutka i uglova odakle mravi ulaze u kuću pomoći će vam da mrave držite podalje. Kuhinjska sol jedan je od najboljih i najjeftinijih načina da se prirodno riješite mrava. Koristite običnu kuhinjsku sol, a sve što trebate učiniti je prokuhati vodu i dodati joj veliku količinu soli, miješajući dok se ne otopi. Naspite u bočicu s raspršivačem i poprskajte na područja odakle mravi dolaze.

6. Bijeli ocat

Mravi ne podnose ni miris bijelog octa. Pripremite otopinu jednake količina vode i bijelog octa. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i dobro protresite. Ovu otopinu spremite i prskajte na mjestima odakle mravi ulaze. Ponovite ovo jednom dnevno. Opet, ovo rješenje možda neće ubiti mrave, ali ih definitivno drži podalje od vašeg doma.

image
Unsplash

7. Cimet

Stavite cimet u prahu ili klinčiće na ulaz u kuću i područja odakle mislite da mravi mogu ući. Ovo je dobra metoda za očuvanje mirisa vaše kuće svježim i zemljanim. Cimet se često smatra učinkovitom kontrolom protiv mrava, a vjeruje se da cimet djeluje kao prirodni repelent jer mravi ne podnose jak miris. Za učinkovitije rezultate, možete dodati malo eteričnog ulja u prah cimeta, tako da se pojača miris.

image
Unsplash

8. Menta

Menta je poznato sredstvo protiv insekata, koje vam može pomoći da se riješite i mrava. Mravi ne vole miris mente i vjerojatno će izbjegavati područja gdje se ona nalazi. Menta ima snažan miris koji mravi ne mogu podnijeti pa ih drži podalje od ulaska u dom. Pripremite mješavinu od 10 kapi eteričnog ulja mente i šalice vode te je poprskajte gdje god nađete mrave. Ponovite ovo dva puta dnevno. Možete čak i posipati suhu mentu umjesto tekuće smjese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 02:01