Svečani ostatci koje nitko ne voli

Mrlje na odjeći i kako ih ukloniti

7 najčešćih uzroka blagdanskih mrlja za stolom i kako ih ukloniti

Bez obzira da li se veselite finim zalogajčićima koji ponekad ostanu nakon blagdanskog okupljanja za blagovaonskim stolom ili ih se pokušavate riješiti što prije, postoje i oni svečani ostatci koje nitko ne voli, a to su mrlje i ovaj smo članak posvetili upravo njima. Donosimo vam, sedam najčešćih mrlja koje vam se mogu dogoditi za stolom i kako ih ukloniti.

Umak od brusnica

Nije važno da li je vaša brusnica kupljena smrznuta u trgovini ili je iz kućne radinosti, mrlje se od brusnice teško uklanjaju. Pravi ključ uspjeha leži u brzom reagiranju na nastalu situaciju.

Ako vaši gosti još uvijek uživaju u obroku, jednostavno upotrijebite tupi nož ili žlicu kako biste uklonili ostatke čvrste tvari. Mrlju nikada ne trljajte jer produbljujete prodiranje u tkaninu čime ju je teže ukloniti. Zatim prođite obojenim područjem (stolnjaka, košulje ili tepiha) s krpom umočenom u hladnu vodu. Kada obrok završi, morat ćete se još malo pozabaviti uklanjanjem mrlje s hladnom vodom.

Umak

Većina se umaka od vrhnja sastoji od masti i proteina. Srećom, oba sastojka su jednostavna za uklanjanje uz malo dodatne njege. Čišćenje je najbolje započeti uklanjanjem viška tupim nožem, ali bez trljanja! Kada dođe vrijeme za pranje ne zaboravite mrlju tretirati sa sredstvom za uklanjanje mrlja ili s malo deterdženta za pranje rublja koji sadrži dovoljno enzima koji će razgraditi mrlju, a zatim operite s najtoplijom vodom preporučenom za tkaninu.

Uvijek provjerite područje s mrljom prije nego što predmet stavite u sušilicu, jer toplina može učiniti da je mrlju gotovo nemoguće ukloniti, naročito kada je riječ o sintetičkim tkaninama poput poliestera. Odustanite od sušenja, ako je potrebno.

Kolači koji sadrže putar, jaja, mlijeko i kreme

Mrlje od masnih kolača možete ukloniti hladnom vodom. Kada je vrijeme za pranje, tretirajte zahvaćeno područje sa sredstvom za uklanjanje mrlja ili s malo tekućeg deterdženta. Uvijek ostavite da proizvod djeluje barem deset do petnaest minuta prije pranja kako biste mu dali vremena da razbije mrlju.

Crveno vino

Svi znamo da crveno vino može uzrokovati mrlje, ali one ne moraju biti trajne ako brzo reagirate. Čim se dogodi mrlja, zahvaćeno područje tkanine treba preliti čistom rakijom ili bijelim vinom i pustiti da se osuši. Nakon toga mrlju treba oprati blagom sapunicom od neutralnog sapuna. Ako je tkanina kožna, odmah je obrišite papirnatim ručnikom kako biste pokupili što više prolivene tekućine. Nakon toga obrišite mrlju pamučnom krpicom koja je prethodno namočena u blagu sapunicu.

Recept koji se uvijek može primijeniti za čišćenje mrlja je obični alkohol i alkoholni ocat razrijeđen 1:1.

Putar

Što je blagdanska večera bez vrućeg peciva ili kruha na kojem se topi putar, ili još bolje hrskavog pečenja s povrćem?

Mrlje od putra vrlo jednostavno možete ukloniti kukuruznim brašnom ili soda bikarbonom, ovisno što vam je pri ruci. Kada dođe vrijeme za pranje, tretirajte zahvaćeno područje s enzimom za uklanjanje mrlja, ostavite da proizvod djeluje barem deset do petnaest minuta prije pranja toplom vodom propisanom na etiketi tkanine.

Vosak

Svijeće su neizostavan element svakog blagdanskog stola, sve dok se vosak ne počne razlijevati po vašem najboljem stolnjaku. Zato je važno da svijeće ugasite nježno kako biste spriječili raspršivanje kapljica voska.

Ako vam se ipak dogodi pokoja kapljica na stolnjaku, ključ rješenja leži da sačekate da se vosak stvrdne. Ako pokušate ukloniti topli vosak, samo ćete pogoršati stvar. Ako ne možete čekati da sam očvrsne, stavite ledenu kocku u plastičnu vrećicu i položite ju na vrh kapljice. Kada se stvrdne lagano ju odlijepite s tkanine, a višak uklonite kasnije s bijelim čistim papirom i peglom. Dakle, na zahvaćeni dio položite bijeli papir i prođite lagano peglom.

Ruž za usne

Nožem ili žlicom uklonite čvrste komadiće ruža, potom sa suhim ubrusom oprezno tapkajte mrlju kako biste uklonili što više mrlje bez da se ruž rastopi i tkanina ga upije.

Komadići bijelog kruha također mogu pomoći odvojiti nakupine ruža i ukloniti ga s tkanine. Meki dio kruha skupite prstima i tapkajte njime mrlju sve dok ne nestane.

Foto: iStock, Shotterstock, Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:38