BRZO UKLANJANJE MRLJA

Mrlje od kave su česta pojava, ali uz ove brze trikove lako ih je očisititi

 /SHUTTERSTOCK
Prije svega bitno je višak tekućine upiti kuhinjskim papirom, a zatim se poslužite sljedećima trikovima

Jedna od najiritantnijih stvari koja se može dogoditi odmah ujutro je nespretni trenutak kad vam se prilije kava. Osim što morate ponovo raditi drugu ili uopće ju ne popiti, tu si i mrlje koje stvaraju glavobolju. Ipak, postoji brzi način kako ih se riješiti.

Prije svega bitno je višak tekućine upiti kuhinjskim papirom, a zatim se poslužite sljedećima:

Mineralna voda: gotovo uvijek imate mineralnu vodu pri ruci – savršeno, jer pomaže u uklanjanju svježih mrlja od kave. Samo izlijte na čistu krpu i prilikom skidanja lagano utapkajte i nemojte trljati

Mlaka voda: odjeću ili stolnjake umrljane mrljama od kave možete potopiti u mlaku vodu. Zatim završite pranje ciklusom u perilici rublja.

Deterdžent za pranje posuđa: dodajte deterdžent u mlaku vodu i ostavite da tkanina odstoji 15 minuta. Zatim operite u perilici kao i obično.

image
/SHUTTERSTOCK

Soda bikarbona: Ovaj kućni lijek treba koristiti samo na bijelim ili vrlo svijetlim tkaninama, jer ima učinak izbjeljivanja. Na mrlju od kave stavite sodu bikarbonu i vodu te tapkajte vlažnom krpom. Iščetkajte ili isperite vodom.

Sol: Ako nemate sodu bikarbonu pri ruci, jednostavno možete upotrijebiti sol. Ovo djeluje barem jednako dobro za uklanjanje mrlja s tkanine!

Šampon: Kod osjetljivih tkanina poput vune ili svile, uklanjanje mrlja od kave je teško. Učinkovito, ali nježno sredstvo za čišćenje ovdje može biti šampon. Nanesite, utapkajte pamučnom krpom, ostavite 15 minuta i isperite hladnom vodom.

Mlijeko: Zvuči čudno na prvu, ali je prilično učinkovito. Natopite mrlju mlijekom i zatim isperite toplom vodom. Djeluje posebno dobro na svijetlim tkaninama.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako ukloniti osušene mrlje od kave?

Ovi kućni lijekovi čine čuda na svježim mrljama od kave, ali što učiniti ako sredstvo za čišćenje nije bilo nadohvat ruke, a mrlja na tepihu se već osušila? Koristite ove snažne pomoćnike za uklanjanje čak i starih mrlja od kave s odjeće i tekstila:

Tablete za perilicu posuđa

Soda bikarbona

Sol

Alkohol

Sredstva koristite oprezno. Stavite na pamučnu krpu i utrljajte u mrlju. Sredstva poput sode bikarbone ili soli mogu biti agresivna i ne samo da uklanjaju mrlju od kave, već i izbjeljuju tkaninu – stoga nemojte trljati. S druge strane, vunu i svilu najbolje je tretirati alkoholom. Sve druge tkanine koje se mogu prati mogu se tretirati tabletama za perilicu posuđa, sodom bikarbonom ili soli.

Ako ništa od kućnih lijekova ne pomogne, u drogeriji postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja i čišćenje mrlja od kave koja se mogu selektivno nanijeti na zaprljano mjesto – čak i na zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 07:07