u samo par minuta

Mrlje od soli na cipelama, odjeći i tepihu: Evo kako ih se lako riješiti

 Unsplash
Kako biste spriječili oštećenja na svojoj obući, odjeći i tepisima neutralizirajte i isperite sol što je prije moguće

Sol je neophodna kako bi zaleđeni nogostupi i ulice bili sigurni za hodanje i vožnju. Ali isti natrijev klorid, kalcijev karbonat i magnezijev karbonat koji se koriste za otapanje leda i snijega mogu učiniti da naša odjeća, obuća i tepisi izgledaju prilično loše. Iako je mrlje od soli prilično lako ukloniti dok su svježe, one mogu oštetiti cipele i oslabiti tkanine, osobito svilu i vunu, kada se sol ostavi na dulje vrijeme.

Kako biste spriječili oštećenja i zadržali svoju obuću, odjeću i tepihe u najboljem izgledu, neutralizirajte i isperite sol što je prije moguće nakon pojave mrlja. Još bolje, ako ste upravo došli iz šetnje po bljuzgavim ulicama, nemojte čekati da se pojave mrlje. Bacite hlače u perilicu i brzo očistite cipele prije nego se sol osuši.

image
Unsplash

ŠTO ĆE VAM TREBATI:

Oprema / Alati

  • Cipele

Čista bijela krpa

Vata

Četka s mekim vlaknima za antilop (opcionalno)

  • Odjeća

Perilica za rublje

Četkica s mekim vlaknima

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
  • Tepih

Usisavač

Boca s raspršivačem

Spužva (opcionalno)

Bijela tkanina (opcionalno)

image
Unsplash

Materijali

  • Cipele

Destilirani bijeli ocat

Regenerator za cipele (opcionalno)

Sredstvo za čišćenje antilopa (opcionalno)

  • Odjeća

Deterdžent za pranje rublja

Destilirani bijeli ocat (po želji)

  • Tepih

Destilirani bijeli ocat

Papirnati ručnik

Tekući deterdžent za pranje posuđa (opcionalno)

Prije nego što počnete

Prije nego što operete odjevni predmet s mrljom od soli, provjerite upute za njegu kako biste bili sigurni da se može prati. Ako se odjevni predmet mora kemijski čistiti, odnesite ga u kemijskoj čistionicu ili koristite kućni pribor za kemijsko čišćenje. Ako koristite pribor, navlažite područje umrljano solju laganim mlazom vode i obrišite što je više moguće vlage. Ako mrlja ostane, tretirajte je proizvodom za uklanjanje mrlja koji ste dobili u kompletu prije nego što bacite predmet u sušilicu.

image
Unsplash

Kako ukloniti mrlje od soli na kožnim cipelama i čizmama

Obrišite octom

Pomiješajte 1 žlicu destiliranog bijelog octa s 1 šalicom hladne vode. Natopite vatu smjesom i obrišite mrlje od soli na cipelama. Pazite da cipele ne zasitite ako su od ovčje kože (kao što su UGG), jer to može dovesti do skupljanja i trajnih mrlja.

Pustite da se cipele osuše

Ostavite cipele da se osuše na zraku daleko od izravne topline; to je osobito važno za čizme od ovčje kože. Cipele i čizme od prave kože i ovčje kože možda će se morati sušiti preko noći ili do 24 sata.

image
Unsplash

Očistite kožu

Obrišite cijeli gornji dio cipela ili čizme čistom, suhom krpom. Ako želite, cipele ili čizme možete tretirati proizvodom za regeneraciju cipela kako bi bile vodootpornije. Svakako testirajte bilo koji proizvod na maloj unutarnjoj površini kako biste vidjeli kako utječe na boju kože.

Ako je mrlja i dalje vidljiva nakon početnog tretmana, ponovite isti postupak. Za postojane mrlje na cipelama od antilopa, isprobajte sredstvo za čišćenje antilopa, a završite mekom četkom dizajniranom posebno za antilop.

Kako ukloniti mrlje od soli s odjeće

Isperite ili natopite područje

Isperite mjesto zamrljano od soli u hladnoj vodi što je prije moguće. Ako se sol osušila i pojavile su se mrlje, obrišite sol što je više moguće. Zatim potopite odjevni predmet preko noći u hladnu vodu.

Operite kao i obično

Operite odjevni predmet kao i obično, slijedeći upute na etiketi za njegu. Koristite uobičajeni deterdžent i hladnu vodu.

Savjet

Upotrijebite četkicu s mekom dlakom (ili staru četkicu za zube) za uklanjanje osušenih mrlja od soli s odjeće. Time se sol uklanja bez utrljavanja u materijal.

Ako na odjeći ostanu tragovi soli, pokušajte s otopinom od 1 žlice bijelog octa i 1 litre vode. Navlažite čistu krpu otopinom. Zatim obrišite mrlju vlažnom krpom, a zatim suhom krpom. Ponovo operite odjevni predmet kao i inače.

image
DUSANPETKOVIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako ukloniti mrlje od soli s tepiha u kući i automobilu

Usisajte mrlju

Usisajte zamrljano područje tepiha ili podne prostirke kako biste uklonili sve suhe komadiće soli.

Poprskajte otopinom octa

Pomiješajte otopinu 1 prema 1 vruće vode i destiliranog bijelog octa u boci s raspršivačem. Raspršite otopinu na mrlju, pazeći da ne zasitite područje. Ostavite otopinu da djeluje najmanje pet minuta, a zatim je osušite papirnatim ručnikom.

Pustite da se tepih osuši

Ostavite da se područje potpuno osuši na zraku. Usisajte kako biste podigli vlakna i obnovili vrh tepiha.

Ako ostanu mrlje, pomiješajte otopinu od 2 žličice tekućeg deterdženta za pranje posuđa i 2 šalice hladne vode. Umočite spužvu ili četkicu s mekim vlaknima u otopinu. Započnite od vanjskog ruba mrlje i nanesite otopinu za čišćenje na zamrljano područje. Obrišite čistom bijelom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste uklonili mrlju s tepiha.

Umočite čistu bijelu krpu u običnu vodu i njome isperite to područje. Osobito je važno isprati svaku otopinu za čišćenje koja može privući prljavštinu na područje. Upijajte sve dok više ne ostane talog deterdženta. Ostavite da se osuši na zraku, a zatim usisajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:58