TKO TO VOLI?

Mrzite glačati satima? Imamo nekoliko rješenja kako ubrzati proces i to bez glačala

 Unsplash
Neke od ovih metoda mogle bi vas iznenaditi, a neke će vam posebno dobro doći na putovanju

Nemate glačalo? Nema problema. Tko se god ikada našo ispred hrpe rublja koje je morao glačati zna vrlo dobro kolika je to muka i gubitak vremena. Stoga vam u nastavku donosimo metode kako što prije doći do besprijekorno ravnog rublja.

Neke od ovih metoda mogle bi vas iznenaditi, a neke će vam posebno dobro doći na putovanju. Jer čak i ako ste usavršili glačanje—ponekad trebate znati glačati bez glačala.

image
Unsplash

Izravnajte odjeću u sušilici

Zanima vas kako ukloniti nabore na odjeći, a da ne provedete cijelo jutro glačajući? Stavite odjeću u sušilicu. Najprije na oznakama odjeće provjerite simbole kako biste utvrdili možete li ih sigurno sušiti u stroju. Ako možete, poprskajte predmete vodom i ubacite ih s jednim ili dva vlažna predmeta (kao što su vlažne čarape) u sušilicu. Možete čak baciti nekoliko kockica leda u sušilicu. Kada se tope, ispuštaju paru koja će pomoći vašoj odjeći da se uklone nabori. Sušite oko 15 minuta na srednjoj temperaturi.

Koristite sušilo za kosu kako biste izravnali odjeću

Položite zgužvani predmet na ravnu površinu i usmjerite vrući zrak iz sušila za kosu. Držite sušilo nekoliko centimetara iznad tkanine. Poput magije, nabori će nestati pred vašim očima. Možete poprskati ili kapnuti nekoliko kapi vode na predmet prije nego što ga osušite fenom kako biste ga omekšali.

image
Unsplash

Izravnajte nabore pod tušem

Objesite zgužvani predmet u kupaonici i uključite tuš, koristeći najtopliju vodu. Zatvorite vrata kako biste stvorili efekt saune. Provjerite ponovno za otprilike 10 minuta, ali imajte na umu da može potrajati i do 20 minuta da se potpuno uklone nabori. Ako odjeću vješate na šipku za tuširanje, provjerite je li glava tuša okrenuta od njega kako biste izbjegli mokar odjevni predmet.

Koristite peglu za kosu za izgužvanu odjeću

Pegla za kosu jako dobro funkcionira na tvrdoglavim naborima, posebno na područjima koja je teško glačati poput ovratnika, manšeta i rukava. Samo provjerite da vaš uređaj nije zahrđao ili je zamrljan proizvodima za kosu. I pazite na postavku topline i pritisak koji koristite. Ne želite oštetiti svoju odjeću ili se opeći.

image
Unsplash

Izravnajte nabore vlažnim ručnikom

Ovo je tako jednostavna metoda, ali potpuno funkcionira. Na ravnu površinu stavite vlažan ručnik preko naborane odjeće. Rukama pritisnite i zagladite duboke nabore. Objesite predmet da se osuši na zraku.

Pokušajte s octom u spreju

Zapravo možete napraviti vlastiti DIY sprej protiv nabora pomoću bijelog octa. To je jeftina, nježna alternativa bez kemikalija. Namočite naborani odjevni predmet mješavinom jednog dijela octa i tri dijela vode, a zatim ostavite da se osuši na zraku.

image
Unsplash

Riješite se nabora uz pomoć kuhala za čaj

Nemate glačalo pri ruci? Naučite kako izgužvati odjeću izravnati samo pomoću čajnika. Zakuhajte vodu u kuhalu za čaj, a zatim držite odjevni predmet oko metar od pare. Evo! Nabori su nestali.

Napravite glačalo od posude

Zakuhajte vodu u metalnoj posudi. Nakon što zavrije, koristit ćete dno posude kao glačalo za izravnavanje nabora na odjeći. Pazite da dno lonca ipak bude čisto i budite oprezni jer će biti vruće.

Stavite odjeću ispod madraca

Evo kako izravnati odjeću samo uz pomoć madrac. Položite svoj odjevni predmet na ravnu površinu, poravnajte nabore, a zatim ga zarolajte kao burrito. Gurnite svoj burrito od tkanine ispod madraca i pričekajte 15 do 30 minuta. Uklonite i — iznenađenje! — nema više nabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:45