STOP NAPASNICAMA

Muče vas dosadne muhe u domu? Evo kako ih otjerati bez da ih ubijate

 COOKELMA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

S toplim proljetnim danima, kad mnogi drže prozore i balkonska vrata otvorenima, u domove često ulijeću muhe. Dosadnih napasnica teško se riješiti, pogotovo ako ih ne želite ubijati, nego samo otjerati. Ako im ostavite dovoljno vremena da se razmnože, slijedi gnjavaža, jer obična muha živi oko mjesec dana, a tijekom svog života može položiti od 500 do 2000 jaja. Svaka tri do četiri dana ženka polaže jaja u grupicama do 150 komada, a mlade ličinke pojavljuju se nakon samo jednog dana. Ovisno o uvjetima - a najviše vole vlažna mjesta - razvit će se za pet do 15 dana. Kad se razviju, povuku se na suho mjesto gdje se zakukulje. Iz kukuljice izlazi odrasla muha koja nastavlja ciklus.

image
PHOTOINTRIGUE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Naravno, prva stvar koju morate napraviti kad su muhe u domu u pitanju je održavati čistoću i spremati hranu u hladnjak ili ormariće. Ako vas gnjave i unatoč tome, vrijeme je da napravite domaći repelent od ulja lavande. Za to vam trebaju samo pola šalice ulja, limenka s poklopcem i obična spužvica za pranje posuđa.

Postupak je krajnje jednostavan: spužvu natopite u ulje lavande, stavite u limenku i zatvorite je. Ostavite da tako stoji 24 sata pa otklopite. Limenku držite na mjestu gdje se skupljaju muhe. Svakih nekoliko dana ponovno umočite spužvu u ulje lavande jer ono na zraku hlapi. Ako ne volite miris lavande, možete koristiti ulje peperminta, limunske trave ili eukaliptusa, ali njih morate razrijediti vodom ili alkoholom u omjeru jedan naprema tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:36