Ništa lakše!

MUČI VAS ALERGIJA? Imamo rješenje koje će vam pomoći da ju jednostavno riješite!

Već i pomisao na nevidljiva bića koja žive u vašem domu i hrane se ostacima mrtve kože i kose dovoljna je da se naježite. Buhe, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, stjenice, grinje i krpelji česti su uzrok astme i alergija što je pogotovo izraženo kod onih slabijeg imuniteta te djece i starih osoba. U nastavku ćemo reći što možete učiniti po pitanju mrskih malih životinjica.

Što su bakterije?

Bakterije su mikroskopski sitna bića koja žive na naslagama mrtve kože koja je otpala s ljudi ili njihovih kućnih ljubimaca i uglavnom su bezopasne. One ne prenose bolesti. Ipak, fekalije koje ostavljaju za sobom mogu uzrokovati alergijsku reakciju i potaknuti astmu. Prosječna osoba odbaci 10 grama mrtve kože tjedno što može nahraniti mnogo, mnogo bakterija. Mačke i psi još su darežljiviji prema bakterijama jer odbacuju veću količinu mrtve kože i dlaka.

Gdje u domu bakterije najradije obitavaju?

Najdraže mjesto u kući im je pod, krevet, posteljina, jastuci ... Jedan prosječan tepih je domaćin između, pazite sad, 100 000 i 10 milijuna različitih bakterija koje se hrane ljudskim i životinjskim ostacima kože i kose koje gubite svakodnevno.

Bakterije preferiraju određene uvjete u stanu/ kući. Evo što im pogoduje:

  • slaba ventilacija
  • prašina
  • visoki postotak vlage u zraku
  • visoka temperatura- iznad 22 C
  • onečišćen zrak- najčešće zbog dima cigareta ili smoga

Alergija na različite bakterije

Kada čestice iz fekalija dođu u kontakt s alergičarom, bilo udisanjem ili preko kože, u tijelu alergičara započne stvaranje antitijela. Antitijela uzrokuju oslobađanje histamina, a histamin uzrokuje probleme u dišnim putevima, natjecanje i iritaciju. Ovo su najčešći simptomi:

  • hunjavica
  • suzne oči
  • kihanja
  • astma i teškoće pri disanju
  • svrab i crvenilo u očima
  • začepljenje nosa
  • svrab u nosu i grlu
  • kašalj

Prevencija i uništavanje malih nametnika

Evo što možete napraviti kako biste smanjili populaciju bakterija u svojem prostoru.

1. Držite temperaturu ispod 20 C, a vlagu u zraku ispod 50% - Kao i ostalim alergenima i bakterijama pogoduje vlaga. Uređaj zvan dehumidifier (sušač/ odvlaživač zraka) pomoći će vam riješiti se viška vlage. Također, domaćinstva s klima uređajem obično imaju manji broj bakterija od onih bez klima.

2. Perite posteljinu, krpe i odjeću dovoljno često - Posteljinu bi trebalo prati jednom u dva tjedna vrućom vodom. Temperatura niža od 60 C ne uništava bakterije.

3. Redovito čistite dom - Nema tog čišćenja koje može sasvim eliminirati alergene, ali barem im se može smanjiti broj.

4. Usisavajte pod redovito - svakodnevnim čišćenjem smanjujete mogućnost pojave alergija

4. Svakodnevno koristite usisavač iRobot Roomba iz serije 800 ili najnoviji iRobot Roomba iz serije 900 kojim se može upravljati pomoću mobilnog telefona uz pomoć aplikacije iRobot HOME - Ovo je usisavač bez mane, a njegova funkcionalnost, tihi rad, precizna tehnologija i mogućnost da čisti dom od dlaka, prašine i drugih nečistoća dok vas nema smanjit će uvelike alergene.

Svjesni da su bakterije i nečistoća najveći krivac za alergije, odlučili smo malo istražiti svijet usisavanja, kao i sve popularnije robotske usisavače. Upitali smo vas koliko često čistite i tko je zapravo kriv za nered koji uzrokuje alergije. Odgovore na ta i još mnoga druga zanimljiva pitanja pretvorili smo u zabavnu infografiku koja će vas šokirati, zabaviti, nasmijati i educirati, pa pogledajte!

iRobot Roomba robotski usisavači dostupni su kod ovlaštenih prodavatelja Elipso, iRobot kiosk - Arena Centar Zagreb, Top Shop, eKupi, Pevec, Links, Svijet Medija, Abrakadabra, Harvey Norman, Vezo Commerce i na iRobot Hrvatska Internet prodaja, a sve dodatne informacije o proizvodima nalaze se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:14