mala škola uređenja

Muke po kvadratima: gdje spavati u jednosobnom stanu? Veliki zahvati u malom prostoru

 PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor
U mladenačkom stanu od 30-ak kvadrata treba osigurati zasebnu spavaću sobu

ODGOVAR:

  • Arhitekti: Darko Kovač, Ana Kovač, Ante Krizmanić;
  • Ured: PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor

Poštovani, šaljem tlocrt jednosobnog stana od 32 kvadrata. Stan se nalazi na trećem katu višestambene zgrade u Novom Zagrebu. Potrebna mu je kompletna adaptacija jer nije uređivan 30 godina. U njemu će boraviti mladi par. Stan se sastoji od sobe, kupaonice, hodnika i kuhinje. Orijentiran je na istok i vanjski zid je kompletno ostakljen s punim parapetom od 90 cm. Htjeli bismo dobiti spavaću sobu pa tražimo najbolje moguće rješenje. Središnji zid u stanu je nosivi. Vertikala s odvodnjom nalazi se u kupaonici.

image
PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor

U mladenačkom stanu od 30-ak kvadrata treba osigurati zasebnu spavaću sobu. Osim manjka prostora, zadatak dodatno otežava pozicija nosivog zida i vertikale odvoda. Stan je projektiran kao jednosobni gdje je jedna prostorija kuhinja s blagovanjem, a druga spavaća-dnevna soba. Vrlo racionalan s kvadratima, s vrlo malom kupaonicom i ulaznim prostorom te rasporedom koji uopće nije fleksibilan. S obzirom na sve to, treba napraviti određene kompromise kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rješenja.

image
PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor

Ponudili smo dva rješenja. Prvo je manje zahtjevno s građevinske strane. Pokušavamo spavaću sobu smjestiti u prostor kuhinje koja je po standardu kvadrature pola sobe, a kuhinju spajamo s boravkom u jedan cjelovit prostor. Tu se javlja problem odvodnje iz kuhinje, koju treba riješiti spuštanjem uz nosivi zid do poda hodnika pa kroz nešto deblju betonsku glazuru poda do podnog sifona u kupaonici.

image
PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor

Drugo rješenje ostavlja spavanje u boravku tako da formiramo nišu s krevetom i ormarom, koja je elementom police i kliznim vratima odvojena od ostatka dnevnog boravka. Boravak povezujemo s kuhinjom, kroz nosivi zid koji treba dijelom ukloniti i premostiti novonastali otvor čeličnom nosivom gredom. Time ostvarujemo kružnu vezu u stanu, povezujemo prostore uz vanjsku ostakljenu stijenu, a omogućujemo odvajanje spavaćeg dijela i njegovu samostalnu vezu s kupaonicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:17