sve u jednom

Multifunkcionalni prostori u domu: Neka svaka prostorija u danom trenutku bude ono što vam treba

 GETTY IMAGES
Pandemija nas je natjerala da se svi okupljamo na jednom mjestu te je tako nastala stvarna potreba za višenamjenskim prostorima

Protekle godine naši su domovi morali postati nešto više od samog prostora za življenje, morali su postati nešto što do sada nismo ni mogli zamisliti. Dom više nije samo mjesto u koje na kraju dana odlazimo da se opustimo: to je ured, škola, restoran, kino i teretana, a često i mnoge od tih stvari istovremeno.

Pandemija nas je natjerala da se svi okupljamo na jednom mjestu, pokušavajući istovremeno gledati Tv ili raditi posao te je tako nastala stvarna potreba za višenamjenskim prostorima – kako piše Elle Decor.

Ali zamisliti prostor koji može obavljati dvostruku ili trostruku dužnost može biti izazov. Bez obzira pokušavate li maksimizirati mali prostor, stvoriti svestranu bonus sobu ili otvoreni tlocrt učiniti funkcionalnijim, evo nekoliko stvari koje profesionalci kažu da biste trebali uzeti u obzir.

image
GETTY IMAGES

ODREDITE UPOTREBU PROSTORA

Prvi i najvažniji korak je odlučiti kako želite koristiti prostor. Hoće li to biti prostor za posao ili školu? Mjesto za noćenje gostiju? Možda brlog za obiteljske večeri ili tatine glazbene seanse?

Za dizajnerske partnere Barbara and Jennifer kućni ured i gostinjska soba jedna su od najtraženijih kombinacija na njihovom tržištu u Atlanti. - Gosti ne dolaze toliko često, pa je ovo sjajan način da iz sobe izvučete nešto više, pogotovo ako imate manji dom, kaže Elliott.

Studio Decorating Den, radi puno višenamjenskih soba za obiteljsku zabavu. - Tu se nalaze video igre, netko želi gledati filmove, mama želi prostor za jogu, djeca se bave virtualnom stvarnošću - to pokriva puno stvari, kaže ona.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

STVORITE ZONE

Ako prostor dopušta, odredite odvojena područja za različite aktivnosti. Pogledajte oblik sobe i razmislite kako će se ljudi kretati kroz prostor. - Obično počinjemo s najvećim zidom i od tamo planiramo najbolji način za postavljanje namještaja, kaže Jennifer - Ako je ugrađen arhitektonski element ili žarišna točka, poput kamina ili velikih prozora, gradit ćemo oko toga.

Ona preporučuje da prvo započnete s najvećom zonom i ugradite manje zone oko nje. Ako ste, na primjer, željeli prostor u kojem bi obitelj mogla gledati TV, čitati i kartati, započnite s prostorom za sjedenje oko televizora, a zatim dodajte kutak za čitanje i stol za igru na periferiji, koristeći kvadraturu od koje nema prevelike koristi u glavnoj zoni - tj sunčani kutak koji je puno prikladniji za sklupčati se uz roman nego za gledanje filma.

Koristite tepihe za razlikovanje područja i dodajte pregradu za sobu ako je potrebna veća privatnost.

image
Unsplash

KORISTITE FLEKSIBILNI NAMJEŠTAJ

Dvonamjenski namještaj tajno je oružje koje svaku sobu čini funkcionalnijom, ali posebno je potrebno ako uređujte manje prostore.

Za kombinaciju kućnih ureda i gostinjskih soba, Elliott i Ward-Woods okreću se zidnim ugradbenim krevetima i kaučima za spavanje. Prvi može potpuno nestati kad se ne koristi, dok drugi funkcionira kao mjesto za dodatno sjedenje kada nema gostiju.

- Odaberite onaj s debljim madracem, savjetuje Elliott u vezi kauča za spavanje.

U prostoru dnevne sobe u kojoj će djeca također raditi zadaće, preporučuje se multifunkcionalni stolić koji može funkcionirati kao i obični stol.

PROVJERITE DA IMA PUNO PROSTORA ZA POHRANU

Dovoljno prostora za pohranu jedan je od glavnih segmenata da se osigura višenamjenska prostorija. Stručnjaci prvo izabiru ugradbene regale ili ormariće jer ih se može prilagoditi tako da stanu u stvari poput računalne opreme ili konzola za video igre i igračke za zabavu.

Također pokušajte iskoristiti prostore koji se često previđaju: ispod kreveta, najviše police u ormaru ili uz zid. Ovdje preporučuje vješanje predmeta koji također mogu biti ukrasni, poput gitara, šešira ili skateboarda.

image
Unsplash

DODAJTE SLOJEVE OSVJETLJENJA

Prilikom uređenja sobe, svjetiljke se često tretiraju kao dodaci i postavljaju se u prostor nakon što su glavni dijelovi već u redu, ali Barbara naglašava da to treba uzeti u obzir od samog početka u višenamjenskoj sobi.

Kaže da ove sobe često trebaju svaku vrstu osvjetljenja – stropnu, podnu i ambijentalnu. I uvijek pažljivo razmotrite postavljanje namještaja s obzirom na rasvjetu - ne želite da svjetlost ide izravno na zaslon televizora ili računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:29