Dimenzije kuhinja

Na ovo pripazite prilikom slaganja kuhinje!

Osnovno pitanje koje će vam svaki arhitekt postaviti prilikom uređenja kuhinje jest kako ćete koristiti svoju kuhinju. Možda zvuči banalno, no zapravo je važno o tome dobro razmisliti kako biste na pravilan način iskoristili dostupan prostor. Volite svoje obroke na brzinu skuhati i pojesti uz najdražu seriju, pa vam nije potrebna velika i prostrana kuhinja, ili uživate u višesatnom pripremanju kompleksnih jela, pa vam je san imati veliku radnu površinu ili funkcionalan otok u sredini? Odgovorom na to jednostavno pitanje pomoći ćete pravilno odrediti protočnost prostorije i raspored njezinih ključnih zona.

Glavne kuhinjske zone su prostor smočnice (mjesto za odlaganje hrane - hladnjak i police za pohranu suhe hrane), prostor za odlaganje (kuhinjske potrepštine, kućanski aparati, posuđe), zona za pranje (sudoper), pripremu hrane (radna ploha) i kuhanje (štednjak s pećnicom).

Važno je pri osmišljavanju kuhinje da prostor za pripremu, kuhanje i pranje prate logičan i prirodan slijed. Time se sprečava gubitak vremena koji može biti problematičan prilikom kuhanja i naporno prenošenje prljavog posuđa s jedne strane prostorije na drugu. Pokušajte se zamisliti kako kuhate u svojoj kuhinji i bit će vam jasnije gdje smjestiti koju zonu prema svom ukusu.

Većina kuhinja izrađena je od modula različitih veličina koji se međusobno vežu u cjelinu pa obratite na to pozornost prilikom planiranja. Namjeravate li ugrađivati pojedine kućanske aparate, oni moraju biti takve veličine da mogu biti ugrađeni u jedan modul. Nemojte zaboraviti, ugrađujete li module standardne veličine, vaši će troškovi biti manji nego da vam svaki modul izlazi iz okvira standardnih dimenzija pa zato pokušajte izbjeći atipične veličine.

Standardne dimenzije modula

Širina elementa ovisi u namjeni samog modula i većinom se radio o okruglim brojkama (30 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm, 75 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm). Oprez! Sve se mjere promatraju od jednog do drugog vanjskog ruba modula. Kod ugradnje kućanskih aparata razmak između modula i samog aparata mora biti par centimetara.

Klasični moduli imaju standardnu dubinu od 60 cm. Radna ploha bi uvijek trebala biti dublja od same dubine modula, tako da u slučaju prolijevanja tekućina s radne plohe ne curi izravno po elementu. Kod visećih elementa klasična dubina je 30-35 cm.

Tipična visina donjih kuhinjskih elemenata je 90 cm od poda do vrha radne plohe. Sami elementi ne bi smjeli bili u izravnom dodiru s podom kako bi se izbjegao problem vlage, što znači da bi trebali biti od 10 do 15 cm odignuti od poda. Ako ste viša osoba, trebali biste povećati cjelokupnu visinu donjeg elementa kako biste izbjegli nezdravo saginjanje prilikom rada. Dobro mjerilo bi vam bilo da stanete uspravno uz element i izmjerite koliko bi visok trebao biti da vam ruke budu u položaju od 90 stupnjeva dok radite na radnoj plohi. U slučaju velike razlike u visini između vas i ostalih korisnika kuhinje, bitno je pronaći zlatnu sredinu. Isto vrijedi i za visinu visećih ormarića jer ćete se vi koristiti tim prostorom, a ne majstor koji ugrađuje gornje kuhinjske elemente na standardnu visinu.
u.

A najbolji izbor kuhinja svih dimenzijama potražite u Harvey Normanu upravo sada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 11:38