oprez

Na ovom mjestu nikada ne smijete držati četkicu za zube jer to može štetiti vašem zdravlju

 /SHUTTERSTOCK

Procjenjuje se da čak sedam od 10 ljudi drži četkice za zube u kupaonici, no nedavna istraživanja pokazala su da je to vrlo nehigijenska praksa. Prema istraživanju dr. Marie Geisinger, profesorice parodontologije na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Alabami, 60 posto četkica za zube pohranjenih u kupaonici sadrži fekalije i bakterije opasne po ljudsko zdravlje, poput escherichie coli i salmoneloze.

image
DEPOSITPHOTOS/

Zato je preporuka stručnjaka da se spušta daska WC školjke kada puštate vodu, no ni to neće u potpunosti spriječiti da se bakterije šire prostorom kupaonice. Naime, istraživanja su pokazala da dosta bakterija ima i na slavinama, pločicama, vratima kupaonice te na već spomenutim četkicama za zube.

Kako spriječiti da se bakterije ne nakupljaju na četkici za zube?

Redovito pranje i ispiranje četkice za zube prije i poslije upotrebe iznimno je važno i trebali biste to prakticirati svakodnevno bez preskakanja. Također je preporučljivo čuvati četkicu za zube ga na suhom mjestu i ne stavljati u posebne kutije, kao i ne koristiti navlake za četkicu. Ako je četkica za zube mokra, zapamtite da vlaga stvara povoljno okruženje za rast gljivica i bakterija, piše Wild Smile.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Preporuča se da se četkica za zube čuva na hladnom mjestu izvan kupaonice, prethodno oprana i osušena. Američka stomatološka udruga preporučuje da se četkice za zube ne čuvaju u zatvorenim posudama jer vlažna okolina potiče rast mikroorganizama. Najbolje ih je pohraniti uspravno na čisto mjesto i ostaviti da se prirodno osuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:09