Nagli skok cijena na Jadranu u samo četiri mjeseca

Splitski stanovi poskupjeli 160, a zadarski 128 eura po kvadratu

Najnoviji podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla pokazuju da rast cijena nekretnina ipak nije bio dugotrajan. Naime, većina hrvatskih gradova u ožujku je zabilježila negativan predznak kada su u pitanju tražene cijene stanova. U odnosu na najkraći mjesec u godini, veljaču, prodavatelji su najviše snizili cijene u Bjelovaru, koji tijekom ožujka ujedno bilježi i najniže cijene kvadrata. Tamošnje su cijene bile 1,3 posto niže nego mjesec ranije, a za jedan kvadrat stana u prosjeku se tražilo 868 eura, što je 11 eura više nego u veljači.

I Zagreb kao najaktivnije tržište također bilježi pad cijena. Prema podacima portala Crozilla, tražene cijene zagrebačkih stanova niže su 1,1 posto u odnosu na veljaču. Preračunato u novcu, u prosjeku se tražilo 1564 eura po kvadratu, što je 18 eura po kvadratu manje nego u veljači. Unatoč padu cijena od 0,9 posto, najviša cijena stanova i tijekom ožujka ostala je na području Dubrovnika, gdje se za jedan kvadrat u prosjeku tražilo 2988 eura.

To je u odnosu na prethodni mjesec pad od 28 eura po kvadratu, a valja spomenuti kako najskuplji hrvatski grad opet bilježi cijene ispod 3000 eura po kvadratu (u veljači je prosječna tražena cijena iznosila 3016 eura po kvadratu). Dakle, kupnjom stana površine 60 kvadrata u Dubrovniku potencijalni bi kupac mogao uštedjeti 1680 eura. U Šibeniku se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1396 eura, što je 0,6 posto manje nego mjesec ranije, dok je varaždinskim stanovima prosječna tražena cijena kvadrata iznosila 1116 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,5 posto.

Konkretnije, ako je potencijalan kupac odgodio kupnju u veljači, uštedio je jer se danas kvadrat stana u Šibeniku može platiti 8 eura jeftinije, a u Varaždinu 6 eura jeftinije. Pad cijena stanova od 0,4 posto zabilježen je i u Rijeci, gdje se prosječna cijena stambenih kvadrata spustila na 1369 eura. To je također 6 eura po kvadratu manje nego prethodni mjesec. Drugim riječima, stan od 60 kvadrata u Šibeniku danas se nudi po prosječnoj cijeni od 83.760 eura, što je 480 eura manje nego prethodni mjesec, za stan u Varaždinu traži se 66.690 eura, što je 360 eura manje nego u veljači, a u Rijeci 82.140 eura, što je 360 eura povoljnije nego prethodni mjesec.

Tri grada u plusu

Međutim, nisu svi gradovi ušli u travanj s minusom. Stagnaciju bilježi Pula, gdje su prosječne tražene cijene stanova ostale identične kao i u veljači, dok mjesečni porast bilježe Osijek, Zadar i Split. Pritom Osijek bilježi najmanji porast cijena. U tom su gradu stanovi poskupjeli 0,3 posto, odnosno prodavatelji su u prosjeku tražili 993 eura po kvadratu, što je 3 eura po kvadratu više nego u veljači.

Splitskim stanovima prosječna je tražena cijena kvadrata na portalu Crozilla porasla na 2179 eura, što iznosi 1,9 posto, odnosno cijena kvadrata u prosjeku je porasla čak 41 euro u samo mjesec dana. No, gotovo dvostruko veći postotak, ali i novčanu vrijednost bilježi Zadar, u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle 4 posto. Tijekom ožujka zadarski su se stanovi tako prodavali po prosječnoj cijeni od 1832 eura po kvadratu, što je čak 70 eura po kvadratu više nego u veljači!

Ništa od uštede

Još je zanimljivije pogledaju li se prijašnje statistike, prema kojima ispada da i Split i Zadar bilježe višemjesečni rast cijena, Split još od listopada prošle godine, a Zadar od studenoga. Računamo li, pak, samo zadnjih četiri mjeseca, ispada kako su splitski stanovi poskupjeli 160 eura po kvadratu, a zadarski 128 eura po kvadratu!

Što to znači? Stan od 60 kvadrata u Splitu danas se nudi po prosječnoj cijeni od 130.740 eura, što je 2460 eura više nego u veljači, a 9600 eura više nego u studenome prošle godine. Stan iste kvadrature u Zadru prodaje se po prosječnoj cijeni od 109.920 eura, što je 4200 eura više nego mjesec ranije, a 7680 eura više nego potkraj 2014. godine.

Što se nudi?

Kad smo svladali statistiku i istražili kako se kreću cijene oglašenih stanova u Hrvatskoj, odlučili smo pregledati oglasnike i portale za nekretnine kako bismo doznali što se za te iznose može pronaći u ponudi. Krenuvši od gradova u kojima su stanovi poskupjeli, pronašli smo jednoipolsobni stan površine 44 kvadrata u centru Zadra, na Poluotoku, koji je adaptiran 2014. godine i sastoji se od boravka koji služi i kao spavaća soba, odvojene kuhinje s blagovaonicom te kupaonice, a prodaje se za 92.100 eura, što je ipak nešto više od navedene prosječne cijene kvadrata u tom gradu.

No, naišli smo i na komforan dvosoban stan površine 66 kvadrata u zgradi udaljenoj 10 minuta od plaže Kolovare, koji se sastoji od prostranog boravka, blagovaonice s kuhinjom, velike spavaće sobe, kupaonice i balkonske terase, a prodaje se za 97.000 eura. Iz splitske ponude možemo izdvojiti manji, renoviran dvosoban stan površine 54 kvadrata u naselju Plokite za koji se traži 90.000 eura ili, pak, trosoban stan površine 75 kvadrata u naselju Pujanke, koji se sastoji od boravka i lođe na jugu, sobe na sjeveru i dva WC-a, koji se prodaje za 100.000 eura, ali je prazan i potrebno mu je uređenje.

U Rijeci se, primjerice, dvosoban stan površine 40 kvadrata s balkonom na prvom katu zgrade u širem centru grada nudi za 49.000 eura, a lijepo uređen dvosoban stan u kvartu Škurinje površine 64 kvadrata, s pogledom na cijeli Kvarner, za 77.500 eura. Pregledavajući ponudu u Varaždinu, naišli smo na trosoban stan površine 58 kvadrata u zgradi sagrađenoj 2008. godine, koji se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice s kuhinjom, velike dječje sobe, spavaće sobe, kupaonice te terase s tendom, a prodaje se po cijeni od 65.000 eura uz napomenu da se, ako kupac to želi, može kupiti i kompletan namještaj izrađen po mjeri.

Što se tiče šibenske ponude, dobrim prilikama pokazuju se trosoban stan u Ulici Stjepana Radića, površine 53 kvadrata s pogledom na more, koji se prodaje za 70.000 eura ili, pak, dvosoban stan površine 70 kvadrata u centru grada s dvorištem i parkingom, za koji se traži 80.000 eura.

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:00