NAJUČINKOVITIJI 'REGULATORI'

Najbolji načini kako kontrolirati količinu prirodne svjetlosti u domu

Velika količina svjetlosti u nekim se prostorijama našega doma može pokazati i kao određeni nedostatak, a naročito je to slučaj u spavaćim sobama, dječjim sobama ili pak, recimo, u radnim sobama

Količina prirodne svjetlosti u prostoru iznimno je važan faktor, kako za ugođaj, tako i za cjelokupni estetski dojam te samu atmosferu interijera. Uz stvaranje onog željenog osjećaja prirodnosti i prozračnosti, dnevna svjetlost kao takva znatno manje umara oči od umjetne rasvjete, a u nekim interijerima zna poslužiti i kao poseban, odnosno originalan dekor.

Međutim, uz sve ove prethodno spomenute prednosti, velika količina svjetlosti u nekim prostorima može se pokazati i određenom vrstom prepreke, a naročito je to slučaj u spavaćim sobama, dječjim sobama ili pak, recimo, u radnim sobama.

Ipak, postoji rješenje. Kako bismo vam pomogli da ubuduće što brže, kvalitetnije i jednostavnije kontrolirate količinu prirodne svjetlosti koja ulazi u vaš životni prostor, izdvojili smo neke korisne 'regulatore' svjetlosti u interijeru kojima to možete postići.

Zavjese

Mislimo da ovo ionako ne trebamo previše objašnjavati, zavjese su oduvijek bile i ostat će jedan od omiljenih 'regulatora' prirodne svjetlosti u prostoru. Naime, one savršeno kontroliraju količinu svjetlosti koja ulazi u vaš dom, a osim toga mogu biti i divna dekoracija što je samo još jedan dodatni plus.

Unutarnje žaluzine

Ako niste ljubitelj zavjesa ili se jednostavno ne uklapaju u postojeći stil vašeg interijera, postoje i druga rješenja. Svjetlost u prostoru tako možete regulirati i pomoću unutarnjih žaluzina. One vam omogućavaju potpunu kontrolu svjetlosti, čak i u slučajevima kada je prozor u prostoriji otvoren. Žaluzine su optimalno rješenje za prostorije u kojima nastojite podesiti količinu, ali i smjer ulazeće svjetlosti. One su vjerojatno jedno od najfleksibilnijih rješenja za zasjenjenje, a uz sposobnost velikog zamračenja, pružaju i bogati raspon svjetlosnih efekata u interijeru.

Vanjske rolete

Osim zavjesa i žaluzina, tu su i klasične vanjske rolete koje se postavljaju, kao što im i samo ime govori, na vanjski dio prozora. Prednost ovakvog načina kontroliranja prirodne svjetlosti krije se u mnogim čimbenicima, između ostaloga i u tome što neće utjecati na vizuru ostatka prostorije, naročito ako su sakrivene zavjesama. Osim mogućnosti potpunog zamračenja u prostoru, vanjska roleta učinkovito štedi energiju zimi jer čuva toplinu u prostoru (naročito u ovim hladnijim danima koji su nam već stigli), ljeti štiti prostor od pregrijavanja, a također je i odlična kao zvučna izolacija u domu.

Odlučite li kupiti VELUX vanjsku roletu u razdoblju od 15. rujna do 15. listopada, VELUX vam osigurava besplatnu stručnu ugradnju! Kupite u VELUX web shopu.

Sjenilo

Za dodavanje estetske vrijednosti cijelom interijeru, sve popularnija su i takozvana sjenila za prozore. Ona se postavljaju na prozor umjesto zavjesa ili žaluzina, a pritom ne zauzimaju dodatni prostor što je samo još jedan dodatni plus njihova postavljanja.

Spomenuta sjenila osiguravaju potpuno zamračenje u bilo koje doba dana, a sadrže reflektirajući aluminijski premaz koji ljeti reflektira sunčeve zrake, a zimi čuva toplinu. Savršena su za postavljanje u spavaćim sobama, dječjim sobama ili pak, recimo, kućnim kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:02