Kvalitetan san svaki dan

Najbolji savjeti za kupnju madraca

 

Kupnja madraca jedno je od onih ulaganja koje ne smijete odraditi bez prethodne pripreme jer nesmotrena kupovina krivog madraca može utjecati na vaš san, kao i osjećaj odmornosti iz dana u dan te time poremetiti vaše dobro raspoloženje, ali i zdravlje.

Nemojte zaboraviti, trećinu svog života provodimo spavajući pa je ključno kupiti kvalitetni madrac te se za njega adekvatno brinuti. Osim što biste ga trebali okrenuti jednom mjesečno kako biste izbjegli stvaranje uleknuća i njegovo prebrzo trošenje, novi madrac trebali biste kupiti barem svakih deset godina. Ako ste spremni za kupnju svog novog madraca, ove faktore morate imati na umu!

Procijenite svoje potrebe

Trebate li uopće novi madrac? Kakav je vaš trenutni ležaj, kvrgav ili uleknut? Budite li se s bolovima u leđima i jeste li umorni već od ranog jutra? Ako je odgovor na jedno od ovih pitanja da, onda je vrijeme za ulaganje! Kao što su kvalitetna prehrana i tjelovježba važni za naše zdravlje, kvalitetan san je također ključan faktor koji ne smije zanemariti.

Uzmite u obzir svoje tijelo, tijelo svog partnera i svoje fizičko stanje

Sasvim je očito da se naše tijelo mijenja kroz godine pa se tako mijenjaju i naše potrebe što se tiče madraca. Madrac koji vam odgovara danas sigurno vam neće odgovarati za deset godina, pogotovo ako nabacite nekoliko kilograma, rodite dijete ili zadobijete neku ozljedu. Vaš partner ima drugačije potrebe nego vi pa je važno i to uzeti u obzir. Neki madraci pružaju potporu na različitim svojim dijelovima na različite načine kako bi oba partnera udobno spavala. Opcija ima i zato je važno da...

Dobro istražite ponudu

Uzmite si malo vremena i proučite novu tehnologiju koja vam je dostupna. Ako niste kupovali madrac unazad deset godina vjerojatno niste upoznati s mogućnostima i novim materijalima koji su znatno izmijenili moderne madrace. Popričajte s obitelji i prijateljima te tražite preporuke. Potražite na internetu recenzije kako biste izbjegli donošenje odluke samo na temelju informacija iz dućana.

Postavljajte pitanja

Kada ste u dućanu objasnite prodavačima svoje potrebe, upozorite ih na specifične bolove koje imate, budite li se u znoju i imate li vi i vaš partner sasvim različite navike spavanja. Njihovi savjeti pomoći će vam odrediti koja je prava podloga za spavanje za vas.

Razmotrite različite materijale

Postoje razlozi "za" i "protiv" materijala poput memorijske pjene, madraca s oprugama, lateksa i tako dalje. Tradicionalni madraci s oprugama jeftiniji su od ostalih opcija i dovoljno su čvrsti, no korisnici se često žale na naglu promjenu pritiska prilikom okretanja koji budi i njih i njihove partnere. Memorijska pjena ima riješen taj problem pritiska i stvara udoban osjećaj dok postepeno tonete u svoj krevet, no glavna zamjerka memorijskoj pjeni je nedostatak podrške za leđa i toplina koju stvara materijal. Danas se na tržištu mogu pronaći i hibridni materijali koji spajaju najbolje iz oba svijeta. Kvalitetne opruge pružaju podršku kralježnici, a memorijska pjena omogućuje postepenu promjenu pritiska koja vas dulje drži u stanju dubokog sna. Pitajte prodavače koje opcije postoje i kojim standardima mjere kvalitetu.

Kupnja preko interneta ili kupnja u dućanu?

Nekada se madrac kupovao isključivo u dućanu gdje ste mogli leći na nekoliko različitih madraca i isprobati njihovu čvrstoću na licu mjesta, s prodavačem koji je pratio svaki vaš korak. Prednost ovakve kupovine jest što ste svoj madrac mogli proučiti i isprobati prije kupovine, no je li pet minuta ležanja na madracu zaista dovoljno da prosudite je li taj madrac kao stvoren za vas? Često nije, pa to nije posebno jak argument protiv internetske kupovine. Danas postoje dobri internetski dućani u kojima možete kupiti svoj novi madrac, a osim dostave najčešće će preuzeti vaš stari madrac i odnijeti ga na reciklažu umjesto vas. Kupujete li direktno od proizvođača često možete dobiti i popuste koje u dućanu vjerojatno ne biste dobili, što je jedan razlog više za internetsku kupovinu.

Pročitajte upute do najsitnijih detalja

Prije kupnje dobro provjerite uvjete probe i vraćanja robe te jamstva neovisno o vrsti madraca koju kupite. Obratite pozornost na kratkoročna jamstva koja neki madraci znaju imati, kao i na promjene uvjeta jamstva kako godine odmiču. Budite na oprezu i pokušajte uloviti kupone i popuste za kupovinu, budući da većina proizvođača redovito održava promotivne kampanje sa sniženim cijenama.

Dajte si malo vremena

Novi madrac vjerojatno neće biti sasvim udoban prvih nekoliko noći, ili čak tjedana, pogotovo ako ste promijenili u potpunosti vrstu madraca i prešli s madraca s oprugama na nešto potpuno drugačije. Ako ste do sada spavali na iznimno neudobnom madracu vaše se tijelo naučilo namjestiti u udoban položaj pa će vašem tijelu trebati jedno vrijeme da se navikne na novu podlogu koja pruža više podrške.

Izvor: Domino

Naslovna fotka: Hunting for George / the59thstreetbridge.tumblr.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:38