prostor s karakterom

Najbolji stil uređenja doma je onaj koji vama odgovara: Evo kako pronaći osobni stil

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dizajneri vam otkrivaju savjete kako razviti stil koji savršeno utjelovljuje vašu jedinstvenu osobnost i iskustva

Iznova i iznova, dizajneri interijera i profesionalci savjetuju da se prilikom uređenja svog doma oslanjamo na svoj osobni stil uređenja. Međutim, onima koji dizajniraju svoj prvi dom ili žele prostor učiniti osobnijim, možda će biti teško točno odrediti koja je zapravo njihova dizajnerska estetika.

"Osobni dekor trebao bi biti odraz afiniteta, nadahnuća i interesa koje netko ima", objašnjava dizajnerica interijera Constanza Collarte. "Manje je onoga čime ukrašavate, a više onoga što taj odabir govori o vama."

Oprema, boje i predmeti koji ispunjavaju vaš dom trebali bi izravno pokazati vašu osobnost i životni stil. Ali znamo da je kad je riječ o dizajnu često je puno lakše reći nego učiniti. Srećom, Collarte, zajedno s Laurie Blumenfeld-Russo iz Laurie Blumenfeld Design-a, dale su svoje stručne savjete za njegovanje osobnog stila dekora. Sada se pripremite za stvaranje doma koji vas savršeno utjelovljuje.

image
HISPANOLISTIC/GETTY IMAGES


Istraživanje, istraživanje, istraživanje

Nađite vremena da pažljivo pregledate različite vrste časopisa i knjiga o dizajnu interijera kako biste razumjeli mnoštvo stilova i tehnika dekoriranja. Collarte često preporučuje ljudima da prelistaju knjige o dizajnu. Svakako zabilježite koje vam sobe upadaju u oči i, što je još važnije, zbog čega ste zakolutali očima.

Uz to, ne bojte se otputovati u dobro dizajnirane hotele ili čak povijesne domove kako biste shvatili kako određene starine ili boje mogu utjecati na atmosferu sobe. Nakon trošenja vremena na istraživanje i učenje, primijetit ćete kojim stilovima gravitirate, pružajući vam bolju ideju kako ih uklopiti u svoje prebivalište.

image
Unsplash


Inventura

Prođite kroz svaku sobu svog doma i potražite dijelove koji se zaista ističu. Ako vas stvar uistinu čini sretnom, zadržite je jer će postati ključni sastojak u izgradnji prostora (i doma) koji govori o vašem stilu. Možda biste ju čak htjeli pokušati premjestiti u sobu u kojoj provodite više vremena kako biste je brzinski osvježili.

Međutim, nemojte bacati one predmete koji vam možda nisu toliko dragi. Oni mogu poslužiti privremeno dok ne pronađete savršenu zamjenu.

image
Unsplash


Krenite od malih stvari

Kao što je već spomenuto, nikada ne biste trebali osjećati potrebu da se riješite svega što je u vašem domu tijekom ovog osobnog putovanja. Stručnjaci za dizajn zapravo potiču da krenete s malim detaljima poput sjenila lampi, umjetničkih djela ili čak jastuka, što sve može imati velik utjecaj., "Ako vam se wabi-sabi učini zanimljivim, pokušajte koristiti malu stolicu kao pomoćni stol." kaže Collarte.

Dizajnerica interijera Laurie Blumenfeld-Russo dodaje da će promjena jednog detalja u sobi za vas izgledati kao promjena čitavog doma, te to u konačnici pomaže u usmjeravanju načina uređenja tijekom vremena. Ovo je ujedno i glavna prilika za eksperimentiranje s razigranim namještajem ili živopisnom bojom, a da se u potpunosti ne posvetite bojanju cijele sobe ili upotrebi kauča s uzorkom.

image
Unsplash


Potražite pomoć

Blumenfeld-Russo napominje da ako zaista želite iznova osmisliti svoj prostor, razmislite o tome da kontaktirate dizajnera. Ako ste zapeli i ne znate odakle biste krenuli ili niste sigurni hoće li vam neki stil odgovarati najbolje je savjetovati se sa stručnom osobom.

image
Unsplash


Budite strpljivi i zabavite se

Za bilo koji dizajn ili osobni projekt potrebno je vrijeme, strpljenje i rad. Ne žurite s pokušajima stvaranja savršene kuće, već umjesto toga odvojite vrijeme za izgradnju doma koji utjelovljuje vaša iskustva i način života. "Osobni dekor, kao i sve u životu, trebao bi se više odnositi na putovanje, a manje na odredište", kaže Collarte. Vaš osobni stil uređenja izravan je prikaz vašeg stila, tako da će se razvijati i rafinirati kako rastete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:49