ČESTE POGREŠKE

Najčešće pogreške prilikom uređenja kupaonice

Male pogreške u uređenju kupaonice koje lako možete izbjeći

Prostrana i dobro organizirana kupaonica zaista je san svakog ljubitelja lijepog unutarnjeg uređenja. Fantastična kupaonica trebala bi biti vizualno privlačna i služiti svojoj svrsi s dovoljno prostora za odlaganje svih kupaonskih potrepština, pravilno postavljenom rasvjetom i materijalima koji mogu izdržati vlažne uvjete. Vaša je kupaonica daleko od idealnog prostora? Možda radite jednu od ovih pogrešaka pri njenom uređenju, a niste toga bili ni svjesni!

Zanemarivanje prostora za odlaganje

Pri osmišljavanju uređenja kupaonice prečesto se događa da ne uzmemo u obzir koliko stvari zaista držimo u kupaonici pa stoga u njezin dizajn ne uključimo dovoljno prostora za odlaganje. Kako bi kupaonica bila što funkcionalniji i uredniji prostor, ormarići i police za pospremanje stvari neophodni su elementi koje ne smijete zaboraviti. Ako želite čist izgled prostorije, odlučite se za jedan veći ormarić u koji ćete ugraditi umivaonik i u kojem ćete slagati sve od sušila do ručnika i dodatnih rola papira. Dobro će vam doći i nekoliko kukica za vješanje ogrtača, većih ručnika i odjeće koje vam mogu poslužiti i za sušenje tkanina nakon tuširanja. U slučaju da imate malenu kupaonicu najbolji vam je izbor izraditi ormariće i police po mjeri jer ćete tako maksimalno iskoristiti prostor koji vam stoji na raspolaganju.

Problematična rasvjeta

Nema gore stvari u interijeru od loše osvijetljene kupaonice. Ljudi često zaborave da im je potrebno više izvora svjetla u kupaonici pa završe s jednim slabim svjetlom zbog kojeg nikad nisu sigurni hoće li izaći iz kuće u pristojnom stanju ili loše našminkani i neuredni. Strateški postavljeno stropno svjetlo i bočna rasvjeta raspoređena oko ogledala pomažu izbjeći problem loše rasvjete, a u svoj prostor uvijek možete dodati i koju dekorativnu svjetiljku kako biste zaokružili svoje uređenje. Obavezno uzmite u obzir svoj stil života, svoje rituale i navike. Ako se volite šminkati, bez dobre rasvjete nećete dobiti dobre rezultate. Volite li se pak opuštati u pjenušavoj kupci, dimabilna rasvjeta pravi je način za stvaranje prave atmosfere.

Odabir previše različitih uzoraka i tekstura

Uređenje vaše kupaonice može izgledati nespretno i natrpano ako pri dizajniranju njezina izgleda upotrijebite previše različitih uzoraka i tekstura. U praktičnom smislu to znači da trebate birati materijale, izgled i teksturu koji se prirodno nastavljaju jedan na drugi. Primjerice, sav pod prekrijte jednim materijalom, a zidovi neka se razlikuju. Želite li dodati neki uzorak u prostor, radije se odlučite za njegovu primjenu u zidnoj niši ili na podu kupaonice umjesto da cijelu kupaonicu prekrijete pločicama glasnog uzroka.

Prekasno planirane električne instalacije

Postavljanje i prilagodba električnih instalacija odvija se u ranoj fazi renovacije kupaonice pa ako želite postaviti ogledalo s posebnom rasvjetom o tome morate razmišljati prije nego se postave pločice i dok je kupaonica još gola. Još jedna iznimno korisna stvar je postavljanje utičnica u ladice kako bi svoje sušilo i peglu za kosu mogli uredno pospremiti u ladicu. Ako zaboravite na struju i položaj utičnica, morat ćete provlačiti ružne produžne kabele ili pak bušiti ružne rupe u ladicama.

Odabir skliskih pločica

Česta pogreška pri korištenju zanimljivih dekorativnih pločica koje se ne bi trebale močiti jest opasna skliskost podloge. To možete spriječiti odabirom primjerenih pločica ili pak posebnim premazivanjem skliskih pločica kako bi bile otporne na sklizanje.

Manjak osobnosti

Kupaonice mogu biti prikaz osobnosti kao i svaka druga prostorija u vašem domu. Dodajte zabavna i neočekivana rasvjetna tijela, slike i postere ili čak tapete kako biste unijeli malo zanimljivosti u svoju kupaonicu. Budući da su kupaonice većinom mali prostori, nije potrebno puno truda da ih se uredi i uskladi s ostatkom uređenja u domu.

Zaboravljanje vlage

Kada već spominjemo ukrasne tapete koje mogu biti izvrsna dekoracija u vašoj kupaonici, ipak je važno naglasiti da zid koji njome prekrivate mora biti dovoljno daleko od tuša da ne bude u stalnoj opasnosti od vlage, ali i da prilikom odabira svoje tapete pripazite da one budu primjerene za kupaonice i izrađene od izdržljivih materijala poput vinila.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 06:43