Hižica u blizini grada

Najčitanije tržište nekretnina u 2013.

Do idealne vikendice već za 350 eura po m2

Ponuda nekretnina u Hrvatskom zagorju je vrlo dobra, a cijene sve povoljnije,

Prije nekoliko tjedana rođendan, pa produženi vikend, a prije tjedan dana i proslava Martinja. Bilo je toliko prigoda da se konačno okupimo, odemo na par dana iz Zagreba, pripremimo kotlovinu i zabavimo se. U nečijoj vikendici, naravno. Ali, nažalost, nitko nema hižicu u blizini grada, a opet u prirodi, selu… Znaš, baš razmišljam o kupnji vikendice. Pa cijene su pale, zar ne? Mislim da se stvarno može naći nešto, što ti misliš? Pita me prijateljica dok sjedimo na kavi i žalimo se kako nam nedostaje malo avanturizma.

Upravo me to potaknulo da ovaj tjedan istražimo cijene vikendica u Hrvatskom zagorju, dobro prometno povezanom, prekrasnom području koje je zbog blizine grada, mira i tišine idealno za vikend destinaciju, ali i za život te stanovanje. Kakva je uopće ponuda kuća u Krapinsko-zagorskoj županiji, u kakvom su stanju ti objekti te općenito o stanju na tržištu nekretnina, razgovaramo s Milanom Vraneševićem iz agencije za posredovanje nekretninama EM-VE.

Atraktivna su područja u blizini Stubičkih i Tuheljskih Toplica

– Najtočniji odgovor o stanju na nekome tržištu dobijemo ako idemo tragom kapitala i pratimo njegovo kretanje, najbolje iz ptičje perspektive, gledajući odozgo, jer tako šire vidimo i lakše spoznamo zašto se nešto događa u našem malom dvorištu, što naše tržište nekretnina i jest, a ako želimo nešto reći o tržištu u Hrvatskom zagorju onda je to tržište još značajnije manje.

Prije desetak godina mogli smo vidjeti kako se vrlo simpatična količina kapitala ‘veselo’ vrti na tržištu nekretnina, što danas više nije slučaj pa temeljem toga mnogi izvlače zaključak da je stanje na tržištu nekretnina loše, i takav zaključak je prilično točan – kaže i dodaje kako je ponuda općenito relativno velika, a potražnja mala, što je i naš zakonodavac određenim mjerama pokušao promijeniti potičući povećanje potražnje.

Ali, bez značajnih rezultata. Istina je, ističe, da bi se tržište nekretnina pokrenulo povećanjem potražnje, ali kako to postići? I gdje su potencijalni kupci i zašto ne kupuju upravo sada kad je situacija cjenovno najpovoljnija, pita se. – Ako razmišljamo o domicilnom stanovništvu, o domaćim kupcima, uočljiva je potreba za pribavljanjem krova nad glavom, nevezano da li se radi o stanu ili kući, ali se potreba ne može iskazati kao potražnja, jer nositelji potreba nemaju kupovne moći, niti im netko za sada nudi rješenje toga problema. Instrumenti za pokretanje tržišta nekretnina ne nalaze se u sektoru nekretnina, tako da bi nas potraga za istima odvela u drugom pravcu – dodaje.

No, što je s nekretninama u Hrvatskom zagorju? – Praktično je teško naći neki ozbiljniji prigovor za zagorsko područje ako govorimo o životu i stanovanju. Sada je vrlo povoljna situacija za kupca da u tome dijelu naše zemlje kupi gradilište, stan ili kuću. Ponuda je vrlo dobra, cijene povoljne, ali potražnja prilično slaba, što je dobro za potencijalne kupce.

U gradu Zagrebu postoje potencijalni kupci kuća u Zagorju premda za sada nema ozbiljnijih kretanja u tome pravcu, ali se čini da je proces u fazi inkubacije. Radi se o kućama čije cijene ne prelaze cijenu jednog većeg stana u Zagrebu – kaže Vranešević.

Cijene kuća ne prelaze cijenu jednog većeg stana u Zagrebu

Pretražujući oglasnike i portale za nekretnine, vrlo je lako pronaći zanimljive kuće, bilo da je riječ o modernom zdanju ili staroj tradicijskoj zagorskoj hiži. Neke je kuće potrebno adaptirati, neke su odmah useljive i namještene, s tim da se cijene kreću već od 350 eura po kvadratu!

Primjerice, prekrasna vikendica blizu Krapinskih toplica površine 174 kvadrata prodaje se po cijeni od 65.000 kuna, a kod Tuheljskih, površine 52 kvadrata, za 35.000 eura. Naravno, u ponudi se mogu pronaći i luksuzniji objekti s bazenima, no njihove su cijene i dalje vrlo visoke. Usporedbe radi, jednu takvu kuću uvrstili smo u našu Top ponudu.

A što se najviše traži? Logično, najatraktivnija su područja ona u blizini Stubičkih, Krapinskih i Tuheljskih Toplica. Potencijalni kupci se, kaže naš sugovornik, raspituju za manje kuće s nešto okućnice uz neku veću prometnicu sa što većim brojem infrastrukturnih sadržaja, a što se realizacije tiče stanje je za sada u mirovanju..

– Svi nešto iščekuju tako da pozitivni stavovi, izjave, prijedlozi i slično, utjecajnih kompetentnih osoba su za promjenu pravca djelovanja i pokretanja aktivnosti od značajne koristi, jer tržište nekretnina ne trpi neizvjesnosti – ističe i dodaje kako ćemo početak oporavka na tržištu nekretnina moći primijetiti po promjeni opće društvene klime, to neće ići tako brzo, ali se to nužno mora dogoditi. – Promjena društvene klime utjecat će i na povećanje broja stranih kupaca.

Prije toga moramo svi bez izuzetka puno više raditi – stvarati, ne manje trošiti, već manje rasipati, više izvoziti, puno manje uvoziti, a državna i svaka druga nužno reorganizirana uprava treba biti u funkciji stvaranja novih vrijednosti za kojima postoji potreba. Posljedica takvih novih okolnosti bit će porast kupovne moći većeg broja osoba i povećana dinamika na tržištu nekretnina – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:27